vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start van nieuwe handelsweek

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een vlakke opening, na een gemengd slot op Wall Street vrijdagavond. 

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog met circa 3 procent hoger op een slotstand van 874,34 punten. Dankzij onder meer een stijging van indexzwaargewicht ASML met bijna zes procent, scherpte de index zijn hoogste stand ooit overtuigend aan. 

Het hoogtepunt van de afgelopen handelsweek was het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. De rente bleef onveranderd en voorzitter Jerome Powell bevestigde tijdens de toelichting nog steeds te rekenen op drie renteverlagingen dit jaar. 

Beleggers hebben vanmiddag onder meer oog voor de vrijgave van de Chicago Fed index en de nieuwe woningverkopen in de VS.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft afgelopen week een nieuw hoogtepunt neergezet en heeft hiermee ons koersdoel van 880 punten bereikt. Met de vorming van de hogere koerstop neemt ook het risico op een tijdelijke correctie weer toe.

De future laat de laatste maanden namelijk een gematigd opwaarts koersverloop zien, waarbij de vorming van iedere hogere koerstop wordt gevolgd door een stevige correctie. De onderzijde van de opgaande trend wacht nu rond 860 punten.

Een doorbraak boven ons koersdoel van 880 punten zal ruimte vrijmaken voor een grotere stijging. Het volgende richtpunt wacht dan rond 950 punten. Dit is uiteraard een langetermijn koersdoel.

 

 

Beursagenda

We hebben een verkorte beursdag voor de boeg. Vanwege Goede Vrijdag zijn de beurzen in Europa en de VS vrijdag gesloten. Maar de overige dagen valt er genoeg te beleven, waaronder de cijfers van Ebusco, HAL en InPost en de Amerikaanse PCE-inflatie.

De week gaat rustig van start. Vanmiddag verschijnen twee Amerikaanse cijfers. Om 13.30 uur is dat de Chicago Fed-index, een cijfer dat aan de hand van 85 verschillende indicatoren aangeeft of sprake is van een economische groeiversnelling of -vertraging. Het laatste cijfer duidde op een groeivertraging. Om 15 uur volgen de verkoopcijfers van nieuwe woningen.

Morgen opent Ebusco de cijfers over het vierde kwartaal. Randstad belegt de jaarvergadering. Ook wordt uitgekeken naar het Duitse consumentenvertrouwen en drie Amerikaanse cijfers: de orders voor duurzame goederen, de Case Shiller huizenprijsindex en het ‘grote’ consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board.

Woensdag staat de jaarvergadering van Sligro op de rol. De centrale bank van Zweden neemt een rentebesluit. Het CBS maakt het Nederlandse producentenvertrouwen bekend en aan het einde van de ochtend volgt het definitieve Europese consumentenvertrouwen. Nabeurs komen de jaarcijfers van HAL dat, zoals u hierboven heeft gezien, het hoofdkantoor naar Rotterdam gaat verplaatsen.

Donderdag is de Poolse uitbater van postkluisjes InPost aan de beurt om te vertellen hoe het vierde kwartaal is verlopen. Het aandeel Randstad gaat €2,28 ex-dividend. En er verschijnt een hele waslijst aan macro-economische cijfers, waaronder het definitieve Amerikaanse en Britse BBP over het vierde kwartaal, de Duitse detailhandelsverkopen en werkloosheid, het aantal opties op koopwoningen in de VS, de inkoopmanagersindex van de regio Chicago en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

’s Avonds worden de IEX Gouden Stieren uitgereikt voor aanbieders van financiële producten en diensten die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden.

Vrijdag zijn de beurzen in Europa en de VS gesloten vanwege Goede Vrijdag. Er verschijnen nog wel diverse macrodata, waaronder de Japanse industriële productie, de Nederlandse detailhandelsomzet en producentenprijzen en last but not least de Amerikaanse persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie. Dat laatste cijfer is voor de Fed de belangrijkste maatstaf voor het rentebeleid.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot