vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX nadert oude toppen

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al een half procent hoger naar 887,44 punten. Veel aandacht ging afgelopen week uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaanse banenrapport. Conform verwachting liet de Fed de rente afgelopen week ongemoeid. De tegenvallende banengroei werd door beleggers positief uitgelegd, doordat de kans op een snellere renteverlaging hierdoor toeneemt. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone in april, en de producentenprijzen in de eurozone in maart.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is de afgelopen dagen opgeveerd en nadert hiermee de weerstand van de oude toppen rond 888 punten. Deze weerstand moet gebroken worden om ruimte vrij te maken voor een grotere stijging.

De future vormt een omgekeerd hoofd-schouderpatroon, dat wijst op mogelijke bodemvorming. Een doorbraak door de neklijn zal de verbeteringen bevestigen. Het volgende koersdoel wacht dan rond 900 punten, maar ook hogere niveaus sluiten we niet uit.

 

 

Beursagenda

Van macro-economische cijfers moet u het volgende week niet hebben, dus u kunt zich vooral focussen op kwartaalcijfers, waarbij het accent op de woensdag ligt. Ook gaat Apple nieuwe producten presenteren en dat wakkert vast de nodige AI-fantasie aan.

De cijfers van PostNL en TKH heeft u al gezien. Later deze ochtend staat de inkoopmanagersindex voor de diensten in de eurozone op de rol. Volgens economen zet de groeiversnelling die in maart is ingezet door. Om 11 uur volgt de PPI van de eurozone en na de lunch komt Tyson Foods in de VS door met kwartaalcijfers.

Morgenochtend vroeg openen Heijmans en Kendrion de boeken. Na sluiting van de beurs volgen AMG en Marel. Uit het buitenland zijn onder andere Infineon, UBS, Zalando, BP (voorbeurs), Nikola (na de lunch), Lyft en Reddit (na sluiting Wall Street) aan de beurt.

Ook staat de Nederlandse inflatie op de rol. Een voorlopige meting wees uit dat deze was afgekoeld naar 2,7% (tegen 3,1% in maart). Andere macrodata zijn de Japanse inkoopmanagersindex voor de diensten, de Duitse fabrieksorders, Duitse handelsbalans en Europese detailhandelsverkopen.

Woensdag wordt een drukke cijferdag, met de resultaten van onder andere Ahold Delhaize, SBM Offhore, Pharming, het Belgische AB InBev (voorbeurs), het Amerikaanse Uber (na de middagboterham), Disney, Beyond Meat en voormalig meme-aandeel AMC Entertainment. De macro-economische agenda is niet zo spannend. Behalve de Duitse industriële productie en Amerikaanse groothandelsvoorraden valt er niets te beleven.

Donderdag is de Amsterdamse beurs gewoon open, ondanks Hemelvaartsdag. Vier aandelen gaan ex-dividend (Philips, DSM-Firmenich, TKH en Coca-Cola EP). Ook neemt Bank of England (BoE) nog een rentebesluit. BoE zal het belangrijkste tarief waarschijnlijk handhaven op 5,25%, maar mogelijk kunnen de prognose voor de Britse economie en hints over een eerste renteverlaging voor wat vuurwerk zorgen.

Ook vrijdag zijn er vier aandelen die koersdruk ervaren omdat ze ex-dividend gaan: Wolters Kluwer, Arcadis, AMG en Aperam. Eurocommercial Properties publiceert de eerstekwartaalcijfers. In Groot-Brittannië verschijnen drie belangrijke cijfers: een raming van de economische groei over het eerste kwartaal, de handelsbalans en de industriële productie. En in de VS maakt de Universiteit van Michigan het consumentenvertrouwen bekend. Naar verwachting is dit verder gedaald.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot