vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

 1. Slotbericht: AEX iets lager de dag uit

  Jacob Tromp

  Slotbericht

  De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met een klein verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 731,04 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

  Het zwaartepunt van de handelsdag lag vrijdag bij de publicatie van het Amerikaans banenrapport, dat als een belangrijke graadmeter wordt gezien voor de richting van het monetair beleid van de Federal Reserve.

  Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in november is gestegen met 263.000 banen, terwijl economen hadden gerekend op 200.000 nieuwe banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd op 3,7 procent, terwijl het gemiddeld uurloon op jaarbasis met 5,1 procent steeg tot 32,82 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam uit op 62,1 procent.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM met een winst van 2,6 procent, Randstad steeg 1,8 procent en Philips won 1,5 procent.

  Adyen was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler, ASML verloor 1,3 procent, Besi daalde 1,0 procent, terwijl ASMI juist 0,2 procent steeg.

  Ahold Delhaize steeg 0,1 procent, nadat Morgan Stanley het aandeel op de kooplijst plaatste en uitriep tot sectorfavoriet.

  Just Eat Takeaway won 0,9 procent. Andrew Kenny is per 1 december als bestuurder aan de slag gegaan bij Just Eat Takeaway, zo werd vanochtend bekend. 

  Blik op de grafiek 

  De AEX ligt er technisch bezien prima bij. De Amsterdamse beurs verslikte zich in de middag op een beter dan verwachte bannencijfer, waardoor de markt even korte corrigeerde. In de loop van de middag wist de AEX zich echter weer te herpakken en een groot gedeelte van het verlies in te lopen. Hiermee is het koersgat opgevuld en heeft de koers zich goed staande weten te houden boven de voorgaande koerstoppen rond 726 punten. De opwaartse uitbraak uit de consolidatiefase van de afgelopen dagen houdt hiermee stand. 

  Grafiek: AEX uur  

  De AEX weet hiermee het goede sentiment van de afgelopen weken vast te houden. Ondanks de aarzeling van vandaag blijft de opgaande trend intact. De AEX index vormt sinds medio oktober hogere toppen en bodems, wat wijst op aanhoudende vraag. 

  Met de recente uitbraak wist de index de stijgende fase een nieuwe impuls te geven. De AEX krijgt hiermee ruimte voor verdere koersstijging richting de weerstandszone tussen 736 en 743 punten, gevormd door de oude toppen van begin dit jaar. 

  Grafiek: AEX dag 

  Een eerste verzwakking treedt pas op wanneer de index terugvalt onder de voorliggende toppen rond 726 punten. De laatste bodem vormt rond 715 punten de belangrijkste steun. Als dit niveau sneuvelt, zal ook de stijgende trend worden verlaten en kan er een grotere correctie plaatsvinden.

 2. Vraag naar NIO (+7%) houdt aan

  Jacob Tromp

   De Chinese elektrische autobouwer NIO weet het proces van bodemvorming door te zetten. Met de doorbraak boven de voorgaande koerspiek is een verbetering opgetreden. De hogere koersbodem op de grafiek geeft aan dat er weer op hogere niveaus wordt ingestapt. 

   Nu NIO het momentum van de afgelopen dagen weet aan te houden zien wij ruimte vrijkomen voor een verder herstel. Koersdoel hanteren wij op $22,66.

 3. Voorbeursbericht VS: Fors lagere opening verwacht

  Jacob Tromp

  Voorbeursbericht VS 

  De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een flink lagere opening, na een sterk banenrapport.

  Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 1,5 procent in het rood. De Nasdaq zal zelfs meer dan 2 procent lager van start gaan.

  Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in november is gestegen met 263.000 banen, terwijl economen hadden gerekend op 200.000 nieuwe banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd op 3,7 procent, terwijl het gemiddeld uurloon op jaarbasis met 5,1 procent steeg tot 32,82 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam uit op 62,1 procent.

  De markt was voor het banenrapport juist optimistisch gestemd over een vertraging van het tempo van de renteverhogingen door de Fed, nadat voorzitter Jerome Powell woensdag hintte dat de rente in december met een kleinere stap kan worden verhoogd. Inflatiecijfers op donderdag bevestigden het beeld dat daar inderdaad ruimte voor is.

  Blik op de grafiek 

  De future op de S&P 500 verliest aan kracht nu de uitbraak boven de laatste koerstop wordt teruggegeven. Verkopers hebben de koers weer onder de voormalige weerstand gedrukt, waarmee de eerdere uitbraak is geneutraliseerd. Dit wordt in het jargon ook wel een 'false move' genoemd. Hierbij keert de koers weer terug binnen de neutrale bandbreedte tussen de steun op 3.925,84 en weerstand op 4,051,00, waarmee het technische plaatje verzwakt. 

  Grafiek: S&P 500 2uur 

  Vooralsnog beweegt de koers binnen de stijgende trend en blijven we positief. De huidige adempauze is slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend. Van belang is dat de S&P500 boven steun 3.925,84 blijft. De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden.

  Grafiek: S&P 500 Dag 

 4. Ochtendbericht: Pas op de plaats voor AEX

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht lager. Rond de klok van half twaalf daalde de AEX 0,1 procent tot 732,23  punten.

  er wordt vooral uitgekeken naar het banenrapport uit de Verenigde Staten dta vanmiddag wordt gepubliceerd. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in november 200.000 banen heeft toegevoegd. Dat zou een daling zijn ten opzichte van de 261.000 in oktober. Het is tevens het laatste banenrapport voor de tweedaagse vergadering van de Federal Reserve op 13 en 14 december.

  AEX index

  De Amsterdamse beurs weet het goede sentiment van de afgelopen weken vast te houden. Ondanks de aarzeling van vandaag blijft de opgaande trend intact. 

  De AEX index vormt sinds medio oktober hogere toppen en bodems, wat wijst op aanhoudende vraag. Onalngs wist de index de stijgende fase een nieuwe impuls te geven met de doorbraak boven de laatste toppen. De weerstandszone tussen 736 en 743 punten, gevormd door de oude toppen van begin dit jaar, nadert nu snel.

  Een eerste verzwakking treedt pas op wanneer de index terugvalt onder de voorliggende toppen rond 726 punten. De laatste bodem vormt rond 715 punten de belangrijkste steun. Als dit niveau sneuvelt, zal ook de stijgende trend worden verlaten en kan er een grotere correctie plaatsvinden.

 5. Koersgat AEX blijft intact

  Wouter Slot

  De AEX index koerste vrijdag een uur na de beursgong 0,3 procent lager naar 729,27 punten, terwijl de Midkap eveneens 0,3 procent prijs gaf.

  Ahold Delhaize leverde 0,8 procent in, ondanks dat Morgan Stanley het aandeel op de kooplijst plaatste en uitriep tot sectorfavoriet.

  Onder de hoofdaandelen won alleen Just Eat Takeaway meer dan een procent. Shell koerste onderaan met een verlies van nipt meer dan een procent.

  AEX index

  De Nederlandse hoofdindex weet ondanks het openingsverlies het koersgat van gisteren intact te laten. De opwaartse uitbraak uit de consolidatiefase van de afgelopen dagen houdt hiermee stand. Indien ook het koersgat niet wordt opgevuld en de index weer kan opveren, dan duidt dit op koopkrachtige vraag.

  Het herstel kan dan overtuigend worden voortgezet richting de weerstandszone 736 tot 743 punten. Het openstaande koersgat fungeert nu als steunzone binnen de herstelbeweging. Zolang de koers boven 726 punten beweegt, blijven we opwaarts kijken.

 6. Voorbeurs: AEX opent in het rood

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies 0,4 procent. 

  Donderdag won de AEX onder aanvoering van de halfgeleideraandelen nog ruim een procent op een slotstand van 731,74 punten.

  Wall Street sloot donderdagavond juist fractioneel lager, na een imposante koerssprong een dag eerder, ingegeven door inflatie- en rentehoop. Door de laatste inflatiecijfers en opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell zijn beleggers er steed meer van overtuigd geraakt dat de inflatie- en rentepiek voorlopig voorbij is.

  AEX Future

  De future op de Nederlandse beurs heeft na de opwaartse uitbraak van woensdagavond even pas op de plaats gemaakt. De uitbraak heeft hiermee standgehouden, wat een positief signaal is. Een terugtest van de oude toppen zou zelfs de eerdere uitbraak bevestigen.

  Het beeld blijft positief zolang de future boven de voorliggende toppen rond 727 punten blijft.

  Overig nieuws

  Opnamelimiet voor vastgoedfondsen Blackstone

  Een huiveringwekkende indicator voor de vastgoedsector, zo spreekt Bloomberg over de opnamelimiet die investeerder Blackstone voor zijn vastgoedfonds voor vermogende particulieren heeft ingesteld. Na een stortvloed aan terugkoopverzoeken van beleggers die willen uitstappen, heeft Blackstone een grens moeten stellen. Na de berichten kelderde de koers aanvankelijk 10%, maar volgens Blackstone is er geen reden tot paniek. Het bedrijf is gebouwd op prestaties en niet op geldstromen. En de prestaties zijn naar eigen zeggen nog altijd ijzersterk. De opnamelimiet onderstreept het liquiditeitsrisico dat beleggers hebben genomen door te investeren in Blackstone’s particuliere vastgoedfonds. Stijgende kosten en een afkoelende economie leiden tot een snel veranderend vastgoedlandschap. (FD)

  Brussel versus Musk

  Regels zijn regels, verzekert Brussel aan Elon Musk. De druk op Twitter neemt toe om uitwassen aan te pakken. Eurocommissaris Breton heeft de topman van Twitter zelfs gedreigd met een verbod als het bedrijf zich niet houdt aan nieuwe Europese regels. De vrees voor Chinese beïnvloeding via het platform neemt toe. Verschillende onderzoeken laten een toename van uitwassen zien, maar Twitter weerspreekt dat. Er wordt echter betwijfeld of er nog wel voldoende kennis in huis is bij Twitter om te voldoen aan de nieuwe regels om haatzaaien en desinformatie tegen te gaan. (FD)

  Gevallen topman FTX ontkent fraude

  Sam Bankman-Fried neemt afstand van de beschuldigingen van fraude. Volgens aanklagers zou de gevallen topman van FTX de cryptobeurs als persoonlijke portemonnee hebben gebruikt. Bankman-Fried ontkent en zegt nooit geprobeerd te hebben om fraude te plegen. Wel zegt hij het te hebben verknald. Hij had meer moeten letten op risicobeheer en bescherming van klanten. (FD - Telegraaf)

  Damrak: Powell en China helpen beurzen aan winst

  De AEX sloot gisteren 1,1% in de plus. Rentegevoelige en Chinagerelateerde aandelen deden het goed. Uitspraken van Powell gaven wind in de rug, maar ook berichten dat China werkt aan versoepeling van coronarestricties. De chipsector lag er gunstig voor. ASMI (5,6%) was de grootste stijger, Besi (5,2%) en ASML (3,8%) deden het eveneens goed. Just Eat Takeaway (4,3%) kreeg een koopadvies. Shell (-1,6%) was de grootste daler. In de Midkap blonk Corbion (13,2%) uit na verhoging van de ambities. Onderaan eindigde JDE Peet’s (-3,5%) na een koersdoelverlaging.

  Wall Street: Matige dag

  In vergelijking met woensdag was het gisteren een matige handelsdag op Wall Street. Na een volatiele sessie sloot de Dow Jones 0,56% lager. De S&P500 daalde 0,08%. De Nasdaq wist nog een kleine winst te boeken van 0,13%. De indices doken omlaag na een rapport over de Amerikaanse maakindustrie. Vandaag verschijnt een belangrijk rapport over de arbeidsmarkt. Salesforce (-8,1%) behoorde tot de grote verliezers. Het kwam met een teleurstellende prognose en de co-ceo vertrekt. Costco (-6,6%) daalde na teleurstellende resultaten en Dollar General Corp (-7,5%) verloor ook terrein. Kleine winst was er wel voor Walmart (0,7%).