vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

 1. Slotbericht: AEX sluit nagenoeg onveranderd

  Tom Nederhoff

  De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 852,98 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen.

  Beleggers keken vandaag al uit naar de publicatie van de PCE-inflatie op donderdag.

  Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in maart licht is verbeterd, terwijl het consumentenvertrouwen in Frankrijk in februari onverwacht is gedaald.

  In de middag kwam uit de VS het nieuws dat de orders voor duurzame goederen in januari met 6,1 procent zijn gedaald, wat sterker was dan verwacht. En het consumentenvertrouwen daalde, ondanks dat de huizenprijzen stegen.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Besi met een winst van 2,5 procent. ASMI, dat nabeurs de boeken opent, steeg 0,6 procent. ASML won 1,1 procent.

  AkzoNobel steeg 1,8 procent.

  UMG was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler. Unilever verloor 2,0 procent. RELX en Wolters Kluwer daalden respectievelijk 1,4 procent en 1,2 procent.

  In de AMX zat AMG in de lift. Het aandeel steeg dinsdag 5,4 procent. Air France-KLM won 3,8 procent. Galapagos, maandag nog koploper in de Midkap, steeg dinsdag nog eens 0,2 procent. InPost verloor 4,2 procent en belandde daarmee onderaan in de index.

  Van Lanschot Kempen steeg 1,3 procent na een kleine koersdoelverhoging van ING, van 32,00 naar 33,50 euro.

  Een opdracht van drinkwaterleverancier Vitens leverde Heijmans dinsdagochtend een koerswinst van 2,6 procent op in de AScX. PostNL leverde maandag al 4,5 procent in na het openen van de boeken, waarbij vooral de zwakke outlook opviel. Het aandeel sloot dinsdag nog eens 1,5 procent lager.

  AEX index

  De Amsterdamse hoofdfondsen maken na een relatief saaie dag uiteindelijk een pas op de plaats. Kopers en verkopers hielden elkaar vandaag in balans, waardoor de index eindigt waar het begon aan de onderzijde van het oplopende trendkanaal. 

  Binnen het trendkanaal is de correctieve fase afgebroken, maar een hogere kortetermijn bodem is nog niet gevormd. Deze zien we bij een doorbraak boven 854 punten en vergroot de kans op een herstel richting de bovenkant van de bandbreedte op 865 punten en uiteindelijk het koersdoel op 880. Vooralsnog blijft het technische plaatje in orde en zien we, afgezien van de recente correctie, nog geen signaal van zwakte. 

   

 2. Voorbeursbericht VS: Neutrale opening Wall Street voorzien

  Tom Nederhoff

  De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vlak.

  Wall Street maakt een pas op de plaats in afwachting van nieuwe impulsen.

  Beleggers kijken deze week met name uit naar de publicatie van de PCE-inflatie op donderdag. Deze cijfers zijn erg bepalend voor het monetaire beleid van de Fed.

  Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de orders duurzame goederen in januari zijn gedaald met 6,1 procent. Zonder transport daalden de duurzame orders met 0,3 procent en exclusief defensie was sprake van een daling met 7,3 procent.

  Later op de dag verschijnen de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen van februari.

  S&P future

  De future op de Amerikaanse S&P index trapt de afgelopen dagen even op de rem, na de sterke impuls van vorige week woensdag. Gesteund door de sterke cijfers van Nvidia wist de future uit te breken uit de neutrale bandbreedte. Sindsdien vormen er enkele lagere koerstoppen, wat duidt op kortetermijn verkoopdruk.

  Er is een kortetermijn hoofd- en schouderpatroon ontstaan na het uitbreken uit de bandbreedte. Een projectie vanaf de neklijn rond 5092 biedt ruimte voor een daling richting deze oude bandbreedte op 5067 punten. We letten daarom goed op de reactie rond deze voormalige weerstandzone. Veert de koers op zal eerst moeten worden afgerekend met de correctieve fase, waarna de weg opwaarts kan worden hervat. Een neerwaartse doorbraak zal de recente uitbraak weer neutraliseren en een grotere consolidatie mogelijk maken. 

   

 3. Ochtendbericht: AEX index wacht op nieuwe impulsen

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs deed het dinsdagochtend rustig aan. Richting de klok van 11.00 uur noteerde de AEX 0,1 procent lager op 852,28 punten. Daarmee is het beeld niet veel anders dan maandag, toen er weinig impulsen waren.

  Op macro-economisch vlak is het dinsdag een stuk drukker dan maandag. Vanochtend werd al bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in maart is verbeterd, terwijl het vertrouwen in Frankrijk in februari juist verslechterde.

  Vanmiddag volgen nog de orders voor duurzame goederen in de VS en het consumentenvertrouwen zoals gemeten door The Conference Board.

  AkzoNobel ging aan kop in de AEX, met een plus van bijna een procent. ASMI, dat dinsdag nabeurs de boeken opent, steeg licht. Besi noteerde vlak. Unilever was de sterkste daler en leverde ruim anderhalf procent in. RELX en Universal Music Group daalden circa een procent.

  In de AMX zat AMG in de lift. Het aandeel steeg dinsdagochtend ruim 3 procent. Air France-KLM won bijna 2 procent. Galapagos, maandag nog koploper in de Midcap, leverde vanochtend weer een procent van die winst in. InPost verloor ruim een procent en belandde daarmee onderaan in de index.

  AEX index

  De Amsterdamse hoofdindex consolideert binnen de opgaande fase, waarbij de index een correctieve fase laat zien. De AEX test momenteel de bovenzijde van de kortetermijn correctieve fase. Een doorbraak door de rode dalende onderbroken lijn zal het beeld weer verder doen opklaren en de stijgende fase een nieuwe impuls geven. Dan kan de index de recente top op 861 punten weer gaan opzoeken. 

  Zolang de correctieve fase echter intact is, kan ook een test van de onderzijde van het stijgende trendkanaal niet worden uitgesloten. De oplopende steunlijn wacht momenteel rond 847 punten.

   

   

 4. Voorbeurs: Lichtrode opening voor AEX verwacht

  Wouter Slot

   

  De Amsterdamse beurs maakt zich dinsdag op voor een iets lagere opening. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het rood. 

  Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een bescheiden verlies van 0,3 procent op een slotstand van 852,87 punten, na het aanscherpen van de recordstand vorige week. 

  Amerikaanse aandelen worstelden maandag om richting te vinden, terwijl beleggers zich schrap zetten voor een drukke week vol met cijfers en op zoek waren naar nieuwe aanjagers om de markt hoger te zetten, na de impuls van de sterke kwartaalcijfers en outlook van Nvidia vorige week.

  Het zwaartepunt ligt deze week bij de publicatie van de PCE kernprijsindex op donderdag. Dat is de favoriete inflatiebarometer van de Fed.

  AEX future

  De future op de beurs in Amsterdam heeft even gas teruggenomen binnen het stijgende trendkanaal, maar blijft per saldo mooi opwaarts bewegen. De future corrigeert richting de onderzijde van de stijgende trend rond 850 punten.

  Zolang de koers hogere toppen en bodems blijft vormen, is het positieve technische plaatje intact en mogen op termijn weer hogere koersen worden verwacht. We handhaven ons koersdoel op 880 punten. Pas onder de laatste bodem rond 845 punten zal het beeld verder verzwakken.

   

   

  Overig nieuws

  Beursfeest gaat door, ondanks groeiend risico op crash

  De beurzen wereldwijd blijven records breken. Maandag werden nieuwe records geschreven in Tokio en Frankfurt. Elders worden de pieken verder aangescherpt. Sinds eind oktober zijn indices met 15% tot 25% gestegen. De euforie houdt aan. Er zijn analisten die een vergelijking trekken met de dotcom-hype en daaropvolgende crash. Iedere serieuze crash wordt immers voorafgegaan door piekende beurzen. Gekeken naar de waarderingen is een crash reëel. De CAPE-ratio is ongekend hoog. Maar andere analisten bestempelen de rally als pril, er is ruimte voor meer. De records worden deels gedragen door goede jaarresultaten. (FD)

  PostNL wil minder vaak bezorgen

  PostNL wil van de verplichting af om vijf dagen per week post te bezorgen. Het is te duur en het volume krimpt jaarlijks. De Postwet moet worden aangepast, vindt de enige postbezorger die ons land rijk is. Post moet niet binnen één, maar binnen twee en op termijn zelfs drie dagen worden bezorgd. En snelle bezorging moet tegen een hoger tarief. Een hoogleraar noemt dit typisch monopoliegedrag om de kwaliteit van de dienstverlening te verminderen en de prijs te verhogen. (FD - Telegraaf)

  Philips krijgt claim wegens tandplak

  Ligt Philips al wakker door problemen met de apneu-apparaten, nu wordt het ook nog aangeklaagd door een tandverzorgingsbedrijf waarmee het in 2016 een samenwerkingsverband sloot. Electro Medical Systems wil 300 mln euro aan schadevergoedingen van Philips, omdat het winst en toename van marktwaarde zou hebben misgelopen. Philips kwam afspraken uit het contract niet na. Philips verdedigt zich fel tegen de aantijgingen en zegt niet in te zien hoe een deal van 2 mln euro tot verliezen van 300 mln euro kan leiden. (Telegraaf)

  Damrak: Kalm

  De kalme dag voelde aan als stilte voor de storm. Later in de week komen belangrijke cijfers. De AEX sloot 0,2% lager. Besi (6,5%) voerde de hoofdindex aan, winst was er ook voor ASM (4%) en ASML (0,6%). Onderaan noteerde AkzoNobel (-2,7%). Koersdoelverhogingen waren er voor WoltersKluwer (-0,6%) en ABN Amro (-0,8%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Galapagos (2,8%) en FlowTraders (-2,9%). Bij de smallcaps viel het verlies van PostNL op, het bedrijf wil minder vaak post gaan bezorgen.

  Wall Street doet stapje terug

  De indices in New York sloten gisteren in het rood. De Dow Jones leverde 0,16% in, de S&P500 daalde 0,38% en de Nasdaq verloor 0,13%. De dalingen volgen op een week, waarin de indices nieuwe pieken bereikten. Rivian won 6,3%, het aandeel stond de afgelopen tijd onder druk na teleurstellende cijfers. Intuitive Machines heeft een achtbaan achter de rug. Dat de maanlander op zijn zij is beland, bezorgde het aandeel een duikeling van 34,7%. De voorgenomen overname van Albertsons (0,7%) door Kroger (-2%) blijkt nog geen gelopen race.