Liveblog

 1. Slotbericht: AEX doet stapje terug

  Tom Nederhoff

  De Amsterdamse beurs is woensdag lager geëindigd. Het was een vrij kalme dag, omdat Wall Street gesloten was vanwege “Juneteenth”, een nationale feestdag om het einde van de slavernij te herdenken.

  De AEX sloot woensdag uiteindelijk 0,4 procent lager op 924,78 punten.

  De markt reageerde woensdag mede op de uitspraken van enkele Fed-prominenten die tot geduld maanden in aanloop naar een eventuele renteverlaging door de Fed.

  Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Britse inflatie in mei uitkwam op 2,0 procent, dat de Bank of England ook aanhoudt als doel. Hierdoor lijkt er ruimte om in de komende maanden de rentes te verlagen. De inflatie in de dienstensector bleef nog relatief hoog op 5,7 procent.

  De Britse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdfondsen ging DSM Firmenich aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Prosus met 1,3 procent. KPN won 1,0 procent. ASMI en ASML verloren 1,4 en 1,8 procent en Adyen was de grootste daler met een verlies van 2,9 procent.

  In de AMX won Just Eat Takeaway 1,5 procent. Galapagos won 1,2 procent, terwijl Corbion, WDP en Alfen tussen de 1,5 en 2,1 procent verloren.

  Onder de kleinere aandelen won het volatiele Vivoryon 8,4 procent, gevolgd door Accsys met een winst van 3,3 procent. TomTom won 1,5 procent. Ebusco en NX Filtration bungelden onderaan met verliezen van 2,8 en 3,4 procent.

  AEX index

  De Amsterdamse hoofdindex is de dag met een klein verlies geëindigd. Aan het technische plaatje is echter weinig veranderd, doordat de index nog altijd beweegt boven de oude toppen rond 916 punten. 

  Er leek een herstelbeweging te zijn ingezet richting de recente top rond 935, maar deze lijkt weer te worden afgebroken. Zolang de steunzone echter intact wordt gelaten handhaven we onze positieve visie. De stijgende fase kan worden hervat bij een doorbraak boven 935. Het volgende koersdoel ligt dan op 970 punten. 

   

 2. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth

  Tom Nederhoff

  De Amerikaanse beurzen blijven woensdag gesloten vanwege een nationale feestdag om het einde van de slavernij te herdenken.

  In Europa stonden de aandelenmarkteen overwegend lager, met de Franse CAC 40 onderaan bungelend, door aanhoudende zorgen over een mogelijke overwinning van Marine Le Pen bij de aankomende verkiezingen. De staatsschuld van Frankrijk zal dan snel oplopen, vreest Scope Markets. Dit kan ook de euro omlaag duwen naar 1,05 dollar, denkt UBS.

  De optie-expiratie vrijdag zou wel eens voor heftige bewegingen in het aandeel Nvidia kunnen zorgen volgens analisten.

  Het aandeel Nvidia steeg dinsdag verder naar nieuwe records en werd zo weer het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De Nasdaq sloot voor de zevende dag op rij hoger en de S&P500 heeft dit jaar dertig keer een record neergezet aan het einde van de handelsdag.

  S&P future

  Vandaag blijven de deuren op Wall Street gesloten in verband met Juneteenth. Wel bekijken we alsnog even het technische plaatje van de futures. 

  De afgelopen weken bewegen futures op de brede S&P index mooi opwaarts in een sterke trend. Nieuwe bodems worden steeds boven oude toppen gevormd, wat getuigt van sterke vraag. 

  Mocht de index wat gaan corrigeren zijn er nu twee zones om in de gaten te houden, voordat het plaatje wat schade zou oplopen. De eerste betreft de oplopende bodemlijn van de afgelopen weken, die momenteel rond 5477 punten ligt. Daaronder volgen nog de voorliggende koerstoppen op 5450. Zolang de koers hierboven blijft bewegen handhaven we onze positieve visie en blijft de weg opwaarts richting het koersdoel op 5520 vrij.

   

 3. TA video-update: AEX-index, Aegon en Vopak

  Wouter Slot

  In deze video-update bespreek ik het langetermijn beeld van de Amsterdamse hoofdindex. Ondanks de recente adempauze ligt het technisch plaatje van de AEX er nog prima bij. Daarnaast bekijk ik de grafieken van Aegon en Vopak. Bij beide aandelen zien we nieuwe kansen ontstaan nu de correctieve fase wordt afgerond.

   

   

   

 4. Ochtendbericht: Rustige handel in Amsterdam

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs bleef woensdagochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,3 procent tot 925,93 punten. De Amerikaanse beurzen blijven vandaag gesloten.

  Op dinsdag wisten de Amerikaanse beurzen de records aan te scherpen, mede dankzij de sterke prestaties van chipmakers. Vooralsnog lijkt de Federal Reserve nog een tijdje een pas op de plaats te willen maken met betrekking tot het monetaire beleid. Diverse Fed-bestuurders gaven dinsdag aan nog niet klaar te zijn voor renteverlagingen. 

  Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Britse inflatie in mei uitkwam op 2,0 procent, dat de Bank of England ook aanhoudt als doel. Hierdoor lijkt er ruimte om in de komende maanden de rentes te verlagen.

  Onder de hoofdfondsen steeg Prosus met 1,6 procent en KPN met 0,7 procent. UMG verloor juist 1,9 procent en Wolters Kluwer 1,1 procent.

  In de AMX won Just Eat 0,5 procent. Just Eat Takeaway gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Galapagos won 0,8 procent. Alfen leverde 1,4 procent in.

  AEX index

  De beurs in Amsterdam maakt even pas op de plaats en stabiliseert binnen de neutrale fase van de afgelopen weken. Per saldo beweegt de index tussen steun 916 punten en weerstand 935 punten.

  Binnen de neutrale fase is de correctieve fase afgebroken en lijkt een herstel richting de weerstand ingezet. Het beeld zal pas verder opklaren wanneer de weerstand wordt gebroken.

   

   

 5. Voorbeurs: Lichtgroene start op Damrak

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke tot licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,6 procent hoger op 928,19 punten. Daarmee heeft de index de recordstand van 934,59 punten weer in het vizier.

  De Europese beurzen gaan daarmee vermoedelijk een rustige dag tegemoet. Wall Street blijft vandaag gesloten in verband met Juneteenth Day.

  Beleggers proberen de cijfers over de Amerikaanse economie op waarde te schatten. De laatste data hierover op dinsdag gaven verdeelde signalen af met detailhandelsverkopen die in mei minder hard dan verwacht stegen, terwijl de industriële productie juist aantrok.

  Vandaag geven Britse inflatiecijfers mogelijk inzicht in de plannen van de Bank of England, in aanloop naar het rentebesluit van de centrale bank op donderdag. Economen sluiten niet uit dat de zogeheten headline inflatie kan zijn teruggevallen tot de doelstelling van 2 procent.

  AEX future

  De future op de beurs in Amsterdam heeft gisteren het herstel weer iets meer vorm gegeven, waardoor de weerstand van de laatste koerstop weer in zicht komt. Per saldo is er sprake van een neutraal koersverloop tussen steun 917 punten en weerstand rond 936 punten.

  Het beeld zal verder opklaren wanneer de weerstand wordt gebroken. Hierboven ligt de weg vrij voor een stijging richting berekend koersdoel 970 punten.

   

   

  Overig nieuws

  Nvidia meest waardevolle bedrijf ter wereld

  Nvidia heeft Microsoft van de troon gestoten als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een koersstijging van 3,2% stuwde de beurswaarde van Nvidia op tot ruim $3300 mrd. In negen maanden tijd verdubbelde de beurswaarde tot $2000 mrd in februari dit jaar. Iets meer dan drie maanden later kwam de marktwaarde al boven de $3000 mrd uit. Het aandeel is boegbeeld voor de AI-hype. Door de toegenomen waarde van de chipmaker is Nvida verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de 14% winst die de S&P500 dit jaar heeft gerealiseerd. (FD)

  Nederlandse arbeidsmarkt moet op de schop

  De krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. In een rapport pleit McKinsey voor een groot plan van aanpak omdat er anders een enorm tekort aan werknemers dreigt. De gemiddelde Nederlander zal in de toekomst twee of drie verschillende beroepen in zijn leven moeten uitoefenen. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt om mensen op te leiden, om te scholen en steeds weer te stimuleren de juiste banen te kiezen. Alleen dan kunnen de toekomstige vacatures worden ingevuld. Het tekort dreigt op te lopen tot 1,4 mln vacatures in 2030, oftewel 390 per 100 werkzoekenden. (FD)

  Verstandig om geshort aandeel te mijden?

  Als veel beleggers inzetten op een daling van een aandeel, dan is dat toch een alarmsignaal? Shortselling heeft een slechte naam, terwijl het eigenlijk de tegenhanger is van speculeren op een koersstijging. Er zijn dubieuze shorters, die een aandeel naar beneden praten, hun winst pakken en met de noorderzon vertrekken. Vorig jaar kwamen beleggers op Reddit in opstand tegen shortsellers. Kleine beleggers doen er goed aan om twee keer na te denken voordat ze beleggen in aandelen waarin een grote shortpositie is opgebouwd. Dat blijkt ook uit onderzoek. Het blijkt ook dat koersen van aandelen waar shortsellers op speculeren, achterblijven bij de index als geheel. (FD)

  Damrak veert terug

  De AEX won gisteren 0,5% en nadert nu weer het slotrecord van vorige week. Grootste stijger was DSM-Firmenich (4,2%). ING sloot onveranderd. Heineken (-1,5%) noteerde onderaan de lijst met hoofdfondsen. In de Midkap was Alfen (2,9%) koploper, maar het aandeel koerst nog altijd 40% lager dan aan het begin van het jaar. Air France KLM won 2,8%. Grootste daler in de Midkap was AMG (-3,1%). Samen met OCI (-0,6%) waren het de enige twee fondsen die in het rood sloten.

  Wall Street: Nvidia Nr.1

  De Dow Jones won 0,5%, de S&P500 steeg 0,25% en de Nasdaq beperkte de winst tot een schamele 0,03%. Gesprek van de dag was echter Nvidia, dat Microsoft voorbijstak als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een koerswinst van 3,5% gaf het bedrijf de astronomische beurswaarde van $3335 mrd. Boeing maakte een duikvlucht van 1,91%. Fisker heeft faillissement aangevraagd, het aandeel kelderde 54%. Chevron won 0,09%. Woensdag zijn de beurzen gesloten wegens de viering van Juneteenth, het einde van de slavernij.