vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

 1. Slotbericht: AEX breekt herstelfase af

  Wouter Slot

   

  AEX index

  De beurs in Amsterdam is de laatste handelsdag van de week in mineur gesloten. Toenemende zorgen over de financiële sector zorgden voor nieuwe verkoopdruk op de aandelenmarkten. Het waren weer de financiële waarden die het hardst geraakt werden, maar over de breedte moesten veel aandelen terrein prijsgeven.

  De AEX index is afgeketst op de weerstandszone rond 747 punten en draait omlaag. De herstelfase van de afgelopen dagen is afgebroken en de eerste steun rond 733 punten heeft geen standgehouden. Het technisch beeld is hierdoor wat verzwakt. 

  Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere correctie richting de bodems van medio maart rond 712 punten. Hier dient de index opgevangen te worden om langere termijn verzwakking te voorkomen.

   

 2. Voorbeursbericht VS: Rode koersen

  Wouter Slot

  De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,8 procent in het rood.

  Donderdag sloten de indexen op Wall Street in het groen, hoewel een deel van de winsten tegen het einde van de handelsdag wel verloren ging. Beleggers blijven bezorgd over de kwetsbare bankensector, ondanks garanties van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, dat zij verder kan ingrijpen om het financiële systeem te stabiliseren wanneer dit nodig is.

  Ondanks snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade wordt aangericht dan verwacht", waarschuwde Moody's donderdag in een rapport.

  Op macro-economisch vlak is er vrijdag in de VS aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in maart.

  S&P 500 Future

  De future op de S&P 500 index moet vandaag wat terrein prijsgeven. De future is hierdoor aanbeland aan de onderzijde van het gematigd oplopende trendkanaal van de afgelopen weken. De future is onlangs op verkoopdruk gestuit aan de bovenkant van het trendkanaal en onder de weerstand rond 4.100 punten. Om het trendkanaal intact te laten, mag de future niet veel verder meer wegzakken.

  Wanneer de herstelfase wordt afgebroken, kan de koers verder terugvallen richting de steun rond 3.840 punten. Indien de oplopende bodemlijn intact blijft, mag vanaf het huidige niveau een nieuwe opleving worden verwacht. Het koersverloop is al enige tijd volatiel en de verwachting is dat dit de komende tijd nog wel even aanhoudt.

   

 3. Ochtendbericht: Nieuwe verkoopdruk voor AEX

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,8 procent tot 730,37 punten. De markt verwerkt onder andere de woorden van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen van gisteren, die in een aanvulling van haar speech van woensdagavond besloot de boel wat te kalmeren. Toezichthouders zouden toch wel bereid zijn om meer actie te ondernemen als dat nodig is om Amerikaanse banken te stabiliseren.

  De economie in de eurozone is in maart harder gegroeid en ook flink meer dan verwacht, zo bleek vanochtend uit een voorlopige inkoopmanagersindex. De economie lijkt de weg omhoog te hebben hervonden, na de krimp aan het einde van vorig jaar. Daarbij neemt de inflatiedruk ook steeds verder af en versnelt de banengroei.

  Onder de hoofdaandelen noteerden alleen de databedrijven Wolters Kluwers en RELX, en ASMI en Unilever nipt in het groen. De verzekeraars Aegon en NN en de banken ING en ABN AMRO waren opnieuw de grootste dalers met verliezen van 4,0 tot 4,5 procent. ArcelorMittal verloor 4,3 procent. Donderdag gaf Bank of America nog een koopadvies af voor het staalaandeel.

  In de Midkap noteerde vastgoedfonds Eurocommercial Properties 4,2 procent lager na vrijgave van cijfers. ING sprak van solide resultaten, maar de outlook voor dit jaar viel wel wat tegen. OCI was de grootste daler met een verlies van 5,6 procent.

  AEX index

  De beurs in Amsterdam staat vanochtend onder druk. De index heeft de afgelopen dagen pas op de plaatse gemaakt onder de weerstand rond 747 punten en ketst daar vanochtend hard op af. De herstelfase is afgebroken en de eerste steun rond 734 punten is neerwaarts doorbroken. Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere koersdaling richting de bodems van medio maart rond 712 punten. 

  Beleggers lijken wat risico van tafel te halen met het weekend voor de deur. De index heeft exact 50% van de daling vanaf medio februari goedgemaakt in de afgelopen dagen en moet nu weer een stap terug doen. We houden de steun rond 712 punten goed in de gaten. een doorbraak onder dit niveau zal het langeretermijn technische plaatje nieuwe schade toebrengen.

   

 4. AEX stuit op weerstand

  Wouter Slot

  De AEX index koerste vrijdag een half uur na de beursgong 0,8 procent lager op 737,29 punten. Onder de hoofdaandelen noteerden alleen de uitgevers Wolters Kluwers en RELX nipt in het groen. De verzekeraars Aegon en NN en de banken ING en ABN AMRO waren opnieuw de grootste dalers. 

  In de Midkap noteerde vastgoedfonds Eurocommercial Properties 0,6 procent lager na vrijgave van cijfers. OCI was de grootste daler met een verlies van ruim 3 procent. 

  AEX index

  De AEX index heeft gisteren de weerstandszone rond 747 punten vrijwel bereikt, maar lijkt daar vanochtend op af te ketsten. De index zakt nu terug naar de eerste steun rond 734,46 punten, gevormd door de bodem van 21 maart. Dit niveau dient stand te houden om verdere verzwakking te voorkomen. Een doorbraak onder deze steun zal ruimte vrijmaken voor een daling richting de bodems van medio maart rond 712 punten.

   

 5. Voorbeurs: AEX start met klein verlies

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting iets lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van van 0,35 procent. 

  Donderdag steeg de AEX na een serie renteverhogingen van onder meer de Federal Reserve, het VK en Zwitserland, nog nipt met 0,2 procent naar 743,59 punten. Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond 0,3 procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq een procent klom. Daarmee leverden de Amerikaanse beurzen een deel van de winsten van eerder op de dag weer in.

  Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindices in maart, die in de loop van de handelsdag in Europa en de VS worden vrijgegeven. Ook de orders voor duurzame goederen in de VS kunnen op aandacht rekenen.

  AEX future

  De future op de Amsterdamse beurs komt al een paar dagen op adem van de stijging van begin deze week, waardoor op korte termijn een zijwaarts koersverloop is ontstaan. De future beweegt vlak tussen steun rond 733 punten en weerstand rond 748 punten. Binnen deze neutrale bandbreedte is het koersverloop erg volatiel. De future zal uit de bandbreedte moeten breken om nieuwe richting te kiezen.

   

   

  Overig nieuws

  Certificaathouders Triodos krijgen meer stemrecht

  Een meerderheid van de certificaathouders van Triodos heeft op een druk bezochte buitengewone aandeelhoudersvergadering gestemd voor meer inspraak. Het is een kritisch signaal aan het adres van de club die hen vertegenwoordigde: de Stichting Administratiekantoor Aandeelhouders Triodoos (SAAT). Deze zou niet alert genoeg hebben gereageerd toen de handel certificaten ruim drie jaar geleden plotseling werd opgeschort. Na de aandeelhoudersvergadering is de rust nog niet teruggekeerd, want er dreigen diverse claims tegen de duurzame bank. (FD)

  Knot: geen garantie dat belastingbetaler buiten schot blijft bij redding bank

  DNB-president kan niet garanderen dat de belastingbetaler nooit hoeft op te draaien voor de redding van een bank. Dat zegt hij in een interview met de Telegraaf. Wel zal de rekening voor belastingbetalers lager zijn dan tijdens de kredietcrisis in 2008. Volgens Knot zijn Nederlandse banken goed bestand tegen een oplopende rente. Verder riep hij het kabinet op het begrotingstekort aan te pakken, door bezuinigingen of belastingverhogingen. Mocht het kabinet kiezen voor lastenverzwaringen, dan is een hogere vermogenstaks volgens Knot minder schadelijk dan een hogere inkomstenbelasting. Voor bezuinigingen ziet hij ruimte in het efficiënter maken van de overheid. Tegen het FD zei Knot dat nog meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie te bestrijden. Hij prijst de snelle redding van Credit Suisse, maar snapt niet waarom aandeelhouders deels zijn gespaard. (Telegraaf, FD)

  Opnieuw vertraging nieuwe Box 3-belasting

  Het is maar de vraag of de nieuwe vermogensbelasting in 2026 kan ingaan. Er is veel politiek gesteggel over de vraag hoe die nieuwe taks eruit moet zien. De VVD wil alleen gerealiseerde vermogenswinsten belasten. Maar D66 en ChristenUnie sturen aan op belasting van vermogensaanwas, waarin ook ongerealiseerde winsten zitten. GroenLinks, PvdA en de SP willen een progressieve vermogensbelasting. (FD)

  Financials onderuit in nipt hogere AEX

  De AEX-index is donderdag met een kleine winst van 0,2% de dag uit gegaan. De index sloot op 743,59 punten. Maar liefst vier centrale banken hadden de rente verhoogd: de Federal Reserve woensdagavond en de centrale banken van Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland de dag erna.

  Prosus voerde de AEX aan met een koersstijging van 6,4%, vermoedelijk nog als het gevolg van de cijfers van deelneming Tensent. Ook andere techaandelen zaten in de lift.

  Banken van banken en verzekeraars bungelden opnieuw onderaan. ING verloor 2,8%, Aegon volgde met een verlies van 1,8%, ABN Amro moest 1,6% prijsgeven en ASR Nederland en NN Group respectievelijk 1,4% en 1,3%.

  Koersval Coinbase op lichtgroen Wall Street

  Hoewel Wall Street aan het eind van de handelsdag wat gas terug nam, zijn de belangrijkste indices toch in het groen gesloten. De S&P 500 eindigde 0,3% hoger, de Dow Jones-index won 0,2% en de Nasdaq wist er zelfs een winst van 1% uit te slepen. Dat de Fed liet doorschemeren dat het einde van renteverhogingen nabij is, zorgde voor optimisme.

  Een opvallende verliezer was Coinbase (-14%) dat een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC aan zijn broek heeft, wegens mogelijke overtreding van de regels.