vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

 1. Slotbericht: Verkoopdruk houdt aan

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs is donderdag, na het rentebesluit van de Federal Reserve en een serie andere rentevergaderingen, lager gesloten, maar het verlies was kleiner dan in de omringende markten. De AEX sloot 0,9 procent lager op 731,72 punten. 

  De Fed liet de rente woensdagavond ongemoeid, zoals verwacht. De dot plot wees in juni nog op vier renteverlagingen in 2024, maar daar zijn er nu nog maar twee van over. De Fed verhoogde de groeiverwachting voor dit jaar fors van 1,0 naar 2,1 procent en voorzitter Jerome Powell rekent op een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie.

  Koploper in de AEX was ASMI met een dagwinst van 1,1 procent. Volgende week houdt het bedrijf een beleggersdag. ING won 0,4 procent. Internetinvesteerder Prosus werd daarentegen 5,2 procent goedkoper en betaalspecialist Adyen verloor 5,0 procent. 

  In de AMX won Fagron 2,2 procent en werd CTP 0,6 procent duurder. AMG, Corbion en Inpost verloren meer dan 3 procent en Just Eat Takeaway, woensdag nog een uitblinker, en Alfen daalden zelfs met meer dan 4 procent.

  AEX index

  De beurs in Amsterdam is vanochtend teruggezakt richting de onderzijde van de neutrale bandbreedte van de afgelopen weken en is gedurende de handelsdag per saldo niet meer veel opgeschoten. De lagere koerstop die is gevormd binnen de bandbreedte wijst op toenemende verkoopdruk. Het risico op een neerwaartse uitbraak uit de bandbreedte blijft hierdoor groot. Een slotstand onder 730 punten zal de weg vrijmaken voor een grotere correctie richting de volgende mogelijke steun rond 711 punten. 

   

 2. Voorbeursbericht VS: Rode koersen

  Wouter Slot

  De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor het openen van de beurzen 0,6 procent lager.

  Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente woensdag niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 16 september onverwacht gedaald met 20.000 naar 201.000. Eonomen hadden gerekend op  225.000 aanvragen.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 0,0, na de sterke verbetering in augustus.

  S&P future

  De future op de S&P 500 index is gisteravond verder onder druk komen te staan. Nadat eerder al de herstelfase werd afgebroken, is de future ook door de steun rond 4.483 punten gezakt. Hiermee is er ruimte vrijgekomen voor een grotere daling richting de bodem van medio augustus rond 4.400 punten. Dit niveau is vandaag alweer bijna bereikt.

  Om niet verder te verzwakken dient de future boven deze steun te worden opgevangen. Een doorbraak van de steun zal het langere termijn beeld nieuwe schade toebrengen.

   

   

 3. Ochtendbericht: AEX zakt verder terug

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend lager. Rond de klok van half twaalf daalde de AEX met 0,9 procent tot 731,55 punten. 

  Beleggers reageerden teleurgesteld op het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop op woensdagavond.

  Vanochtend kwamen meer centrale banken in actie. De Noorse centrale bank verhoogde de rente verder, net als de Zweedse centrale bank, terwijl Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten. Later vandaag komen ook de Bank of England en de Turkse centrale bank nog met een rentebesluit. Ook staan voor vanmiddag de Philadelphia Fed-index op de rol, naast de wekelijkse steunaanvragen. 

  In de bijna volledig roodgekleurde hoofdindex noteerden de techwaarden Adyen en Prosus onderaan met verliezen van 3,1 tot 4,0 procent. DSM Firmenich en Besi boekten kleine winsten tot 0,7 procent.

  In de AMX hield flitshandelaar Flow Traders nipt de voeten droog. Fagron won zelfs 2,2 procent. AMG en Just Eat Takeaway droegen de rode lantaarn met koersverliezen van krap drie procent. Woensdag was Just Eat juist nog een uitblinker.

  AEX index

  De beurs in Amsterdam heeft na een zwakke start nog meer terrein moeten prijsgeven. De AEX nadert hiermee de onderzijde van de neutrale bandbreedte van de afgelopen weken rond 730 punten.

  De lagere top die binnen de bandbreedte is gevormd, duidt op toenemende verkoopdruk. Dit maakt een neerwaartse doorbraak onder de steun meer waarschijnlijk. Indien de bandbreedte neerwaarts wordt verlaten, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere koersdaling. De volgende steun wacht rond 711 punten.

   

 4. Voorbeurs: AEX onder druk

  Wouter Slot

  De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een lagere opening. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong 0,8 procent lager.

  Woensdag keken beleggers op het Damrak nog met vertrouwen uit naar het rentebesluit 's avonds van de Amerikaanse Federal Reserve. De AEX klom onder aanvoering van verzekeraars, die doorgaans profiteren van een hogere rente, met een half procent naar 738,32 punten. 

  De Amerikaanse rente bleef, zoals vrijwel unaniem werd verwacht, ongewijzigd op het hoogste niveau sinds 2001, op 5,25 tot 5,50 procent. De Fed hield wel de deur open voor nog één renteverhoging in november, en dit was voor beleggers een lichte tegenvaller. 

  Wel werd de Fed woensdag veel positiever over de economische vooruitzichten. De centrale bank houdt nu rekening met een economische groei van 2,1 procent in 2023. In juni rekende de centrale bank nog slechts op een groei van 1,0 procent. 

  AEX future

  De future op de Amsterdamse beurs laat weer verzwakking zien binnen de neutrale fase van de afgelopen weken. De future vormt een lagere top binnen de bandbreedte en test thans de onderzijde rond 734 punten.

  Een duidelijke doorbraak door deze steun zal het technisch beeld verder verzwakken en een dalende trend inzetten richting lagere koersniveaus. Ook een daling richting 710 punten, de bodem van medio maart, is dan niet meer uitgesloten.

   

   

  Overig nieuws

  Britten schuiven klimaatbeleid op lange baan

  De Britse regering heeft een serie klimaatregelingen op de langere baan geschoven. Volgens de premier zit de burger niet te wachten op de kosten van de energietransitie. Vanuit het bedrijfsleven wordt giftig gereageerd, zij eisen een consistent regeringsbeleid. Sunak zegt nog altijd het klimaatakkoord van Parijs na te willen komen, maar op korte termijn moet er proportioneel en pragmatisch mee worden omgesprongen. Het is de eerste keer dat een grote westerse economie een dergelijke vertraging van de klimaatdoelen durft door te voeren. Volgens commentatoren zou het zijn omdat de Conservatieven zich meer willen onderscheiden van Labour met zijn ambitieuze klimaatbeleid. (FD)

  CVC Capital Partners heeft beursplannen

  Volgens Bloomberg overweegt CVC Capital Partners een beursgang in Amsterdam. CVC is een van de grootste private investeringsbedrijven van Europa, met zo’n 140 mrd euro onder beheer. Vorig jaar had de investeringsmaatschappij al beursplannen, maar die werden toen uitgesteld wegens de oorlog in Oekraine. Nu enkele andere bedrijven een succesvol beursdebuut hebben gemaakt, stoft CVC de plannen weer af. Maar een definitief besluit blijft afhangen van de marktsituatie. (Telegraaf)

  Damrak: Groen

  Het was wachten op het besluit van de Fed, maar wel in een optimistische bui. De AEX won 0,5%. DSM Firmenich (4,3%) en Adyen (2,9%) profiteerden van de positieve stemming. Beide aandelen hebben dit jaar 30% en 48% ingeleverd. Chipfondsen bevonden zich achteraan in de rij en drukten op de index. ASMI (-2,5%) sloot onderaan. Ajax steeg met bijna 8%, er komt een onderzoek naar technisch directeur Mislintat en mogelijk hopen de beleggende fans op zijn vertrek. In de Midkap won Just Eat Takeaway 7,1% en SBM Offshore (-0,2%) was het enige fonds dat echt in het rood zakte.

  Wall Street verliest na rentebesluit

  Het rentebesluit van de Fed drukte de Amerikaanse indices in het rood. Conform verwachting pauzeerde de centrale bank de renteverhogingen. Maar met name de Nasdaq (-1,5%) verloor door de aankondiging dat de Fed de deur openhoudt voor nieuwe renteverhogingen. De Dow Jones daalde 0,2%, de S&P500 verloor 0,9%. Klaviyo maakte zijn beursdebuut op succesvolle wijze. De introductieprijs lag al boven de aangekondigde bandbreedte en op de eerste handelsdag steeg het aandeel 9%. De recente nieuwkomers Maplebear (-10,6%) en Arm Holdings (-4,1%) verloren gisteren echter terrein. Instacart beleefde eveneens een flinke terugval (-10,7%) na een prima beursdebuut op dinsdag.