vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX op hoogste niveau ooit

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen. 

Maandag wist de AEX nog zijn hoogste stand ooit aan te scherpen, met een stijging van 0,4 procent naar een slotstand van 891,13 punten.

Het sentiment was aan het begin van de nieuwe beursweek positief, nu de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september weer is toegenomen, na de zwakker dan verwachte Amerikaanse banencijfers van vrijdag.

De focus zal nu weer verschuiven naar de bedrijfscijfers van onder meer Walt Disney, BP en Zalando vandaag, en AB InBev, Uber en Airbnb woensdag. De macro-economische agenda is vandaag redelijk leeg.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is gisteren overtuigend door de weerstand van de recente toppen rond 888 punten gebroken en heeft de oude opgaande fase hervat. De future kan haar vizier nu richting op het eerste berekende koersdoel van 900 punten.

De hogere koersbodems van de afgelopen weken gaven reeds aan dat een uitbraak eraan leek te komen. Met de doorbraak is het technisch beeld weer verder opgeklaard. We hand haven een positieve visie zolang de uitbraak standhoudt.

 

 

Overig nieuws

Daling olieprijs lijkt gestuit

Vorige week begon de olieprijs aan een opmerkelijk scherpe daling. Maar nu lijkt de prijs weer te stabiliseren. Gisteren kostte een vat Brent-olie $84, dat is 1% meer dan vrijdag. Er lijkt een bodem te ontstaan door de verwachtingen over productiebeperkingen van grote olieproducerende landen. Saudi Aramco verhoogde gisteren de prijzen voor de leveringen in juni. Dat wordt opgevat als een teken van vertrouwen in de oliemarkt. Binnenkort neemt de Opec+ een besluit over de beperking van de eigen productie. (FD)

Vier partijen hebben plannen voor Atos

Atos was lange tijd de Franse trots onder de automatiseerders. Maar de ICT-dienstverlener is na een reeks tegenvallers diep gezonken. Dat kwam door het afketsen van een miljardenovername in de VS, missers in de boekhouding en wisselingen aan de top. Vier partijen hebben voorstellen ingediend voor een financiële herstructurering. Op voorhand is het voorstel van Bain Capital al naar de prullenbak verwezen. Atos gaat wel in gesprek met een groep obligatiehouders en betrokken banken, met Onepoint en met EP Equity Investment. (FD)

Damrak nadert de 900 punten

De AEX sloot boven de 891 punten en nadert zo langzaam de 900-puntengrens. Het waren vooral banken en verzekeraars die bovenaan noteerden. Aegon en NN Group wonnen 2%. DSM-Firmenich (-1,5%), Heineken (-0,9%) en Unilever (-0,9%) drukten op de index. In de Midkap viel de stijging van TKH Group (2,8%) op, dat zwak aan dit jaar is begonnen. Beleggers hadden kennelijk op erger gerekend. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door SBM Offshore (1,9%) en Flow Traders (-2%). PostNL daalde bij de kleine fondsen met bijna 4% na teleurstellende cijfers.

Wall Street hoopt toch nog op renteverlaging dit jaar

Indices in New York wonnen weer terrein, want beleggers schatten de kans wat hoger in dat de Fed dit jaar alsnog de rente zal verlagen. De Dow Jones won 0,46%, de S&P500 klom 1,03% en de Nasdaq eindigde 1,19% hoger. Synopsys (1,6%) verkoopt een deel van de activiteiten aan twee private-equitybedrijven. Micron Technology steeg 4,73% door een koersdoelverhoging. Advanced Micro Computers (3,44%) en Super Micro Computers (6,09%) herstelden wat van de koersverliezen van vorige week. Tyson Foods overtrof de verwachtingen en won 5,68%. Spirit Airlines maakte een duikvlucht van 9,70% na een zwakke omzetprognose. American Airlines (5,78%) en Southwest Airlines (4,86%) stegen wel.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot