vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Zo liggen de AEX-zwaargewichten er technisch bij
Beeld: iStock

Zo liggen de AEX-zwaargewichten er technisch bij

De Nederlandse beurs kende afgelopen week een een aantal positieve handelsessies, waardoor de index aan het einde van de week per saldo ongeveer 13 punten kon bijschrijven. De AEX-index is door deze opleving uitgebroken boven de tussenliggende weerstand rond 769 punten en snel opgelopen richting de top van februari rond 777 punten.

Onder deze weerstand lijkt de index even gas terug te nemen en wellicht is er een nieuwe aanloop nodig om deze barriere uiteindelijk te doorbreken.

Pas na een opwaartse uitbraak zal het langetermijn beeld verder opklaren en mogen hogere koersniveaus worden verwacht.

De hulp hiervoor zou wel eens uit bekende hoek kunnen komen. De drie zwaargewichten uit de AEX index, ASML, Shell en Unilever, laten technische ontwikkelingen zien, die kunnen duiden op verdere koersstijgingen. De drie zwaargewichten bepalen namelijk voor bijna de helft het koersverloop van de index.

De langetermijn technische plaatjes van deze drie aandelen ogen zeker niet slecht en er lijkt bij alledrie nog wat ruimte te liggen voor een grotere stijging.

ASML

ASML heeft onlangs de neutrale bandbreedte aan de bovenzijde verlaten nadat de oude weerstand werd doorbroken. De technische verbetering heeft ruimte vrijgemaakt richting €777,50 (gevormd op 19 november 2021).

De recente daling zorgt ervoor dat ASML wat terugzakt naar de voormalige weerstand, gevormd door enkele oude koerstoppen. Zolang ASML hierboven weet te blijven, handhaven we onze positieve visie. Steun ligt op €551,50 (bodem van 13 maart). 

De 200-dagenlijn van ASML laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. Daarnaast geeft de stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van ASML betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

 

Shell

Shell wordt door kopers en verkopers in evenwicht gehouden boven de steun van €24,17 (de bodem van 30 september 2022). Eerder werd de stijgende trend verlaten, hetgeen enige technische verzwakking signaleerde. Shell laat nu al enige tijd een zijwaartse fase zien.

Er wordt wel een mogelijk hogere bodem gevormd. De vraag naar Shell lijkt dus weer aan te trekken.

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand van €29,43 (gevormd op 10 maart) wordt gebroken. In dat geval krijgt Shell ruimte voor een verdere koersstijging.

 


Unilever

Unilever zet de gematigde uptrend voort. De kansen liggen nog steeds in opwaartse richting, maar erg overtuigend oogt het technische beeld niet.

Onlangs is de koers flink teruggevallen, maar heeft ze steun weten te vinden rond de oplopende bodemlijn. Vanaf dit niveau veert de koers weer op.

Het koersdoel binnen de zwakke trend handhaven we rond de weerstand van €53,66 (gevormd op 13 november 2020).

Het feit dat de toppen en bodems in elkaar overlopen geeft aan dat de vraag naar Unilever slechts gematigd is. Bij een eventuele terugval onder de steun van €45,72 (de bodem van 2 februari) treedt een technische verzwakking op.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Gerelateerde Instrumenten

Instrument Koers Verschil absoluut Verschil relatief
ASML 811,400 02 mei -21,300 -2,56%
SHELL PLC 33,750 02 mei +0,015 +0,04%
UNILEVER PLC 48,810 02 mei +0,310 +0,64%

Laatste nieuws

  1. 02 mei Coinbase verslaat verwachtingen ruimschoots
  2. 02 mei Apple verslaat verwachtingen
  3. 02 mei Galapagos handhaaft verwachte cashburn
  4. 02 mei Beursupdate: AEX op Wall Street
  5. 02 mei Wall Street sluit hoger
  6. 02 mei Koersalarm: Paramount in de lift door overname-interesse Sony
  7. 02 mei Olieprijzen consolideren
  8. 02 mei Wall Street koerst hoger
  9. 02 mei Europese beurzen sluiten lager
  10. 02 mei Solide groei UMG