vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting neutraal van start.

De AEX sloot maandag nog fractioneel lager op 882,27 punten, nadat er eerder op de dag nog boven 890 punten werd gehandeld. De koersexplosie van Philips, dat een bescheiden weging kent in de AEX index, werd geneutraliseerd door onder meer een terugval van techaandelen.

Het cijferseizoen komt vandaag weer in een versnelling, met in de VS cijfers van onder meer Amazon, McDonald’s, Coca-Cola en Super Micro Computer. In Europa staan voorbeurs onder meer Volkswagen en Lufthansa op de agenda.

Ook op het macro-economische vlak wordt het een drukke dag, met onder meer de voorlopige inflatie in de eurozone in april, de Case Shiller huizenprijzen in de VS en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Daarnaast zal de aandacht op de dag van morgen gericht zijn, met het rentebesluit van de Federal Reserve.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is gisteren opgelopen richting de weerstand van de recente hoogtepunten en heeft onder dit niveau even gas teruggenomen. De future lijkt met de huidige adempauze een nieuwe hogere koersbodem te vormen, waarna een serieuze aanval op de weerstand rond 888 punten kan worden ingezet.

Pas na een opwaartse uitbraak zal het beeld verder opklaren en kan de future haar opmars richting koersdoel 900 punten voortzetten.

 

 

Overig nieuws

Inflatie daalt langzaam, boodschappen blijven duur

Volgens een eerste raming van het CBS komt de inflatie in april uit op 2,7%. Dat is iets lager dan de 3,1% in maart. Diensten (4,6%) leveren de grootste bijdrage. De gemiddelde prijsstijging van energie daalde iets naar 3,3%, maar voedingsmiddelen werden 3,2% duurder. Ondertussen maken economen zich zorgen over een mogelijk Trump-effect. Een herverkiezing van Trump kan inflatoire effecten hebben als hij een handelsoorlog ontketent. Volgens Rabobank raakt de doelstelling van 2% inflatie verder uit het zicht bij een handelsoorlog. (FD - Telegraaf)

Komen er certificeringseisen voor finfluencers?

Minister Van Weyenberg wil de uitwassen van financial influencers, ook wel finfluencers genoemd, tegengaan. Dat kan met een verbod op reclame voor financiële producten en diensten van bedrijven die niet beschikken oer een vergunning van de AFM. Maar de demissionair minister kijkt ook naar mogelijke certificeringseisen voor deze zelfbenoemde finfluencers. De VEB juicht het toe dat de minister deze invloedrijke trendsetters aan banden wil leggen. (FD)

Yen lijdt onder Fed-beleid

De hardnekkige inflatie in de VS noopt de Federal Reserve ertoe om langer te wachten met het verlagen van de beleidsrente. Daardoor verliest de Japanse munt aanhoudend terrein. De munt zakte gisteren tot onder de 160 yen per dollar. Sinds 1990 is dat niet meer voorgekomen. Alleen in dit jaar heeft de Japanse munt al 10% aan waarde verloren. Ondertussen kruipt de Duitse kapitaalmarktrente omhoog. Ook dat is een gevolg van de langer hoog blijvende rente in de VS. Woensdag komt de Fed met een rentebesluit. De verwachting is dat de beleidsrente niet gewijzigd wordt. (FD)

Damrak: Vlak, ondanks koerssprong Philips

De AEX sloot gisteren vlak. Maar alle aandacht ging uit naar Philips. Er viel een zware last van de schouders van beleggers door de schikking in de apneu-affaire. Het aandeel sloot 29,3% hoger en er wisselden 17,7 mln stukken van eigenaar. Onderaan eindigde ASM (-4,4%). In de Midkap was er ook een fonds dat eruit sprong door een koerssprong. Alfen (14,8%) hervat de productie van de transformatorstations, die met vochtproblemen kampten. De kosten om de problemen aan te pakken worden op €5 mln geschat. Beleggers waren opgelucht. Slechts drie fondsen sloten lager: Inpost (-1,1%), Flow Traders (-0,8%) en Arcadis (-0,7%).

Wall Street: Koerssprong Tesla

De Dow Jones won 0,4%, de S&P500 sloot gisteren 0,3% hoger en de Nasdaq eindigde met een plus van 0,4%. Tesla maakte een koerssprong van 15,3% na het wegnemen van enkele belemmeringen in China en de toestemming voor het gebruiken van delen van de software voor zelfrijdende auto’s. Apple (2,5%) steeg na berichten over gesprekken met OpenAI. Boeing haalde $10 mrd op met een obligatielening, het aandeel steeg 3,7%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot