vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Positieve start nieuwe handelsweek

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen.

Afgelopen week duwden techwaarden de AEX nog omhoog naar een winst op weekbasis van 2,6 procent op 882,63 punten. De voorafgaande handelsweek was tech juist nog de gebeten hond, en de index daalde toen met 2,7 procent.Woensdag staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda. De beurzen van Euronext houden die dag de deuren gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid.

Beleggers in New York konden vrijdag aan de slag met de resultaten van onder meer Microsoft, Alphabet, moederbedrijf van Google, en Snap, die donderdag nabeurs verschenen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet het herstel binnen de ruime neutrale fase overtuigend voort. De future nadert inmiddels de bovenzijde van de bandbreedte rond de oude hoogtepunten op 888 punten.

Een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder verbeteren en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging. Het volgende richtpunt ligt dan rond 900 punten. 

 

 

 

Overig nieuws

Het cijferseizoen gaat deze week in hoog tempo verder. Een van de belangrijkste ijkpunten wordt het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag en het het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Ook komen er diverse inkoopmanagersindexen voor de diensten en wordt het BBP van de EU bekend gemaakt.

Het is wel een kortere beursweek dan normaal, want woensdag is de beurs hier gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. In China trekken ze hiervoor zelfs drie dagen uit.

Laten we de beursweek nog eens doorlopen. De cijfers van Philips zijn al geweest. Er komt later vandaag nóg een in Nederland gevestigd bedrijf met cijfers: chipconcern NXP, met een notering aan de Nasdaq. Maar hiervoor moet u wachten tot Wall Street is gesloten. De macro-economische agenda is niet heel spannend, behalve wellicht de Duitse inflatie over april (verwacht: 2,3% op jaarbasis, tegen 2,2% in maart) en het Europese consumentenvertrouwen.

Verder gaan maar liefst zes aandelen dividend: Fugro (€0,40), Besi (€2,15), AkzoNobel (€1,54), CTP ( €0,275), Vastned (€1,28) en Heineken (€1,04).

Morgen volgen de kwartaalcijfers van onder andere Samsung, Arcadis, Volkswagen, Air France-KLM, Van Lanschot Kempen (voorbeurs), 3M, Coca-Cola, Eli Lilly, McDonald's (na de lunch) en last but not least: Amazon en Super Micro Computer (na sluiting Wall Street). Het aandeel Acomo gaat €0,75 ex-dividend.

Ook zal er belangstelling zijn voor twee cijfers van de eurozone: een snelle raming van de inflatie en het BBP over het eerste kwartaal. Economen verwachten dat de economie van de eurozone met 0,2% op jaarbasis is gegroeid, terwijl in Q4 van 2023 nog sprake was van stagnatie. De inflatie is naar verwachting gelijk gebleven op 2,4% op jaarbasis. De kerninflatie (zonder prijzen van voedingsmiddelen en energie) is waarschijnlijk gedaald van 2,9% op jaarbasis naar 2,6% op jaarbasis: nog wel boven de gewenste 2% dus.

In de VS kunnen het 'grote' consumentenvertrouwen (gemeten door Conference Board) en de Chigaco inkoopmanagersindex morgen op belangstelling rekenen.

Woensdag zijn de Chinese en Europese beurzen gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. Wel komen Wolters Kluwer (voorbeurs), GlaxoSmithKline, Mastercard, Kraft Heinz, Pfizer (na de middagboterham) en Doordash (na sluiting Wall Street) met cijfers.

Die dag verschijnen ook de Amerikaanse inkoopmanagersindexen voor de industrie, van ISM en S&P. Deze duidden vorige maand op groei, maar het is de vraag of dat nog steeds zo is.

Maar de focus ligt vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Dat de rente ongemoeid blijft, is welhaast zeker, maar zoals altijd zullen beleggers vooral op zoek zijn naar hints over het moment waarop de rente dan wél omlaag kan. Er is - zeker na het inflatiecijfer van vrijdag - een dikke kans dat het over de zomer heen wordt getild.

Donderdag zijn de Chinese beurzen nog steeds dicht. Shell, dat onlangs al een tipje van de sluier oplichtte, komt nu met definitieve Q1-cijfers, net als ING, DSM Firmenich, ArcelorMittal, Forfarmers (voorbeurs), ConocoPhillips, Dupont (na de lunch), Universal Music Group (om 18 uur), Galapagos en Apple (na sluiting Wall Street). Het aandeel RELX gaat ex-dividend.

De belangrijkste macro-economische cijfers zijn de Europese inkoopmanagersindexen voor de industrie en de Amerikaanse handelsbalans.

Ook vrijdag houden de Chinese beurzen hun deuren nog dicht. Aperam en Brunel publiceren hun kwartaalcijfers.

Maar de meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar het Amerikaanse banenrapport. De werkloosheid komt volgens economen waarschijnlijk uit op 3,8%, net als in maart. Er zijn waarschijnlijk zo'n 243.000 banen bijgekomen, tegen 303.000 in maart. De uurlonen zijn volgens economen met 0,3% op maandbasis gestegen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot