vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting vlak van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong vrijwel onveranderd.

Woensdag bleven de Europese hoofdbeurzen nog gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. Wall Street was wel open, en de beurzen stegen na het rentebesluit aanvankelijk flink, om uiteindelijk de winsten in het laatste half uur weer in te leveren en verdeeld te sluiten. Vanochtend noteren de Amerikaanse futures in het groen.

De Amerikaanse centrale bank koos er woensdag voor om de rente ongewijzigd te houden, daarbij verwijzend naar een “gebrek aan verdere vooruitgang” bij het terugdringen van de inflatie richting de doelstelling van 2 procent.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de cijfers Apple, die na het slot op Wall Street worden vrijgegeven, en de wekelijkse steunaanvragen in de VS.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is dinsdag verder teruggevallen vanaf de weerstand van de oude toppen, maar beweegt nog binnen de herstelfase van de afgelopen weken. Zolang de oplopende steunlijn intact is, blijft het beeld voorzichtig positief.

Om een nieuwe aanval op de weerstand mogelijk te maken, dient de index rond het huidige niveau opgevangen te worden en een nieuwe hogere koersbodem te vormen.

 

 

Overig nieuws

Fors aandeleninkoopprogramma van ING

Na een robuust eerste kwartaal gaat ING Groep voor €2,5 mrd eigen aandelen inkopen. Door zo ruimhartig aandelen in te kopen, verkleint de bank het aantal uitstaande stukken, waardoor koers en winst per aandeel kunnen stijgen. De bank zegt daar voldoende financiële armslag voor te hebben omdat de kapitaalbuffers boven het eigen streefniveau liggen. De bank realiseerde over het eerste kwartaal een brutowinst van €2,29 mrd, tegen €2,34 mrd een jaar eerder. De cijfers waren beter dan analisten op rekenden. (FD - Telegraaf)

Fed houdt rente langer hoog wegens inflatie

Er is meer tijd nodig om de inflatie in de VS te beteugelen. De Fed laat de rente ongewijzigd om de inflatie richting de doelstelling van 2% te krijgen. In de verklaring gaf Jerome Powell aan dat er de afgelopen maanden een gebrek aan voortgang is geweest. Daarom wil de centrale bank eerst meer bewijs zien dat de inflatie richting de doelstelling beweegt. Tot die tijd blijft het rentebeleid restrictief. De toon van de Fed was milder dan de markten vreesden. Aandelenkoersen veerden op en de obligatierente daalde. Ook leverde de dollar iets in ten opzichte van de euro. (FD - Telegraaf)

Beleggers in bitcoin zitten met kater na halving

Vorige maand vond de zogenaamde ‘halving’ van de bitcoin plaats. Daar werd door cryptobeleggers naar uitgekeken, omdat bij vorige halveringen van de beloning voor bitcoinminers de koers een flinke impuls kreeg. Maar de beleggers zitten met een kater. Opgelaaide rentestress heeft een hardhandig einde gemaakt aan de opmars van de grootste cryptomunt. De weg omlaag is duidelijk ingeslagen. In april heeft bitcoin per saldo 16% aan waarde verloren. (Telegraaf)

Wall Street reageert wisselvallig op rentebesluit

Europese beurzen bleven gesloten wegens de viering van de Dag van de Arbeid. Maar in New York werd wel gehandeld. De Dow Jones sloot de dag met 0,23% winst af. De S&P500 verloor 0,34% en de Nasdaq daalde 0,33%. De Fed houdt de rente ongewijzigd, maar een verhoging lijkt onwaarschijnlijk. Pfizer won 6,09% dankzij hogere winstverwachtingen voor het hele jaar. Beleggers in Starbucks verslikten zich in de omzetdaling. Het aandeel kelderde 15,88%. Mastercard merkt dat er minder betalingen worden gedaan met de creditcards. AMD leverde 8,95% in, het merkt dat de vraag naar zijn AI-chips afkoelt. Super Micro Computer verloor 14,03% na tegenvallende resultaten. Pinterest viel op met een koerssprong van 21,02% na een hogere omzetprognose.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot