vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Slotbericht: AEX sluit in evenwicht

De Amsterdamse beurs is donderdag vlak geëindigd, waarbij de halfgeleideraandelen net als gisteren de gebeten hond waren. Bij een slot van 865,36 punten, sloot de AEX vrijwel onveranderd ten opzichte van woensdag.

ASML wist na de koersval op woensdag vanochtend iets te herstellen, na de kwartaalcijfers van sectorgenoot TSMC. Tijdens de middag zakte het aandeel echter weer weg. TSMC kende weliswaar een sterk kwartaal maar werd wel iets minder positief over de omzetverwachtingen voor de gehele sector, bleek uit een toelichting van het Taiwanese bedrijf.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, die stabiel bleven op 212.000 stuks. Verder verbeterde de Philadelphia Fed index in de VS in april onverwacht en daalden de aanstaande woningverkopen in maart. De index voor leidende indicatoren in de VS daalde in maart weer, na een opleving in februari, toen voor het eerst in twee jaar een stijging werd gerapporteerd.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor ASML 1,4 procent, na een daling van 6,7 procent een dag eerder. Besi en ASMI leverden donderdag respectievelijk 2,7 en 6,1 procent in. ASMI belandde daarmee onderaan in de AEX.

Randstad ging aan kop in de hoofdindex, met een plus van 2,7 procent. Exor steeg 0,7 procent na een koersdoelverhoging door UBS. Het aandeel Philips daalde licht.

Verder deden financials donderdag goede zaken. NN, ASR en ING stegen 1,1 tot 1,6 procent. ABN AMRO won licht terrein, net als Aegon.

In de AMX won Air France-KLM 4,2 procent, met dank aan onder meer een terugval van de olieprijzen. Just Eat Takeaway ging aan kop met een koerswinst van 5,7 procent. Alfen won 1,6 procent. Fagron was hekkensluiter, met een verlies van 1,1 procent.

In de AScX won penny stock Vivoryon 11,5 procent. Pharming verloor daarentegen 9,6 procent. PostNL daalde 5,8 procent. Donderdag noteerde het aandeel ex-dividend. Sligro steeg 1,2 procent, nadat de donderdag gepubliceerde cijfers weinig verrassingen bevatten.

AEX index

De Amsterdamse hoofdgraadmeter is vandaag vlak gesloten. De index blijft hangen op de onderzijde van de oplopende trend rond 864 punten. Een nieuwe verzwakking onder deze zone kan een grotere correctie op gang zetten. Het volgende neerwaartse richtpunt is dan het cluster van bodems rond 844 punten.

De index lijkt nu op de kortetermijn wat te verzwakken na te hebben gepiekt rond 892. De stijle correctieve fase zal moeten worden afgebroken om wat te herstellen, maar pas boven de toppen van april zal het beeld weer opklaren.

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff