Voorbeurs: Hogere opening voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van 0,8 procent. Op Wall Street scherpte techbeurs Nasdaq donderdagavond zijn hoogste stand ooit aan.

Donderdag sloot de AEX nog 0,3 procent lager, ondanks een duidelijk signaal van de Europese Centrale Bank dat een eerste renteverlaging nadert. De Europese beurzen sloten wel boven het laagste punt van de dag.

Volgens voorzitter Christine Lagarde waren er tijdens de vergadering over het rentebesluit zelfs "enkele bestuurders" die nu al voldoende vertrouwen hadden in een renteverlaging.

Maar, zo benadrukte Lagarde ook, de ECB blijft afhankelijk van de economische cijfers die de komende periode binnenkomen. "In juni hebben we veel meer informatie", aldus de ECB-voorzitter. Daarbij legt de centrale bank zich niet op voorhand vast op een bepaald rentetraject.

De ECB wil zich ook niet laten leiden door wat de Federal Reserve de komende maanden gaat doen, zei Lagarde verder, maar de Europese markten dachten daar donderdag duidelijk anders over. De beurzen wisten de tegenvallende inflatiecijfers uit de VS woensdag nog te negeren, maar het vooruitzicht dat een Amerikaanse renteverlaging mogelijk pas in september plaatsvindt, speelde het sentiment in Europa donderdag wel parten.

Wellicht dat Amerikaanse beleggers zich dat met vertraging ook realiseerden, want de koersenborden op Wall Street kleurden donderdag alweer donkergroen, na flinke verliezen woensdag. Techbeurs Nasdaq scherpte met een stijging van 1,7 procent zelfs zijn hoogste stand ooit aan. 

Apple was een aanjager voor de Nasdaq met een stijging van 4,3 procent, nadat Bloomberg op basis van bronnen meldde dat het concern zijn producten gaat vernieuwen met nieuwe, op kunstmatige intelligentie gerichte chips.

Nvidia, de voornaamste producent van chips voor kunstmatige intelligentie, steeg ook met meer dan vier procent. 

Morgan Stanley verloor juist meer dan vijf procent. Meerdere toezichthouders in de Verenigde Staten onderzoeken volgens The Wall Street Journal de bank over de manier waarop het klanten controleert die het risico lopen geld wit te wassen.

Vanmiddag wordt het Amerikaanse cijferseizoen afgetrapt, met cijfers van onder meer de financiële waarden BlackRock, Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend lager, ondanks het hogere slot op Wall Street donderdagavond.

De grootste daler was de Hang Seng index in Hongkong met een verlies van 1,5 procent, gevolgd door Seoel met een daling van 0,9 procent. De Nikkei index in Tokio noteerde wel hoger, met een stijging van 0,3 procent.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers onder meer aandacht voor de Franse inflatie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

AEX future

De Amsterdamse beurs beweegt richting een mooie opening op de laatste handelsdag van deze week. Veel macronieuws is verwerkt, maar heeft er niet voor weten te zorgen dat de index kon uitbreken uit de kleine bandbreedte.

Sinds de uitbraak boven de top van maart is er een consolidatie zichtbaar geworden tussen grofweg 875 en 895 punten. Een uitbraak uit deze bandbreedte zal de nadere koersrichting gaan bepalen. Een doorbraak kan de index in een nieuwe stijgende fase brengen. Van belang is dan dat de koers een bodem weet te vormen boven het cluster van toppen rond 890-893 punten. 

 

 

Overig nieuws

AH mag zich niet de meest duurzame supermarkt noemen

Albert Heijn moet de duurzaamheidsclaim intrekken, volgens de Autoriteit Consument & Markt kan de grootste supermarkt van Nederland de claim onvoldoende hardmaken. Dus verwijdert AH de uittingen dat het de meest duurzame supermarkt is. Albert Heijn zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan. Volgende week presenteert het voor de zesde keer een eigen verslag daarover. Eerder nam de toezichthouder al duurzaamheidsclaims van H&M en Ryanair op de korrel. (FD)

Cryptoleningen stijgen mee met bitcoinhype

De opleving van bitcoin mist zijn effect niet op financiële cryptodiensten. Decentralized finance (DeFi) is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Er zit nu $100 mrd in de DeFi-markt, waar particulieren onderling lenen, verzekeren en handelen via blockchains. Maar de rendementen blijven nog achter en de pieken zoals die in 2021 werden gezien, blijven ook nog uit zicht. Het gemiddelde rendement ligt nu rond 2,8%. (FD)

Damrak toch lager na rentebesluit

Beleggers waren in de greep van de rentevergadering van de ECB. De rente bleef ongewijzigd, maar er werd duidelijk gehint op een aanstaande renteverlaging. De AEX veerde daarop op, maar dat was kortstondig. Uiteindelijk sloot de graadmeter 0,3% lager. Op vrijdag barst het cijferseizoen los in de VS, volgende week komt het in Nederland goed op stoom. Aegon (-4,1) leverde het meeste in. Financials koersten lager. In de Midkap deden Fagron (3,5%) en AMG (3,2%) het goed. Fagron presenteerde een omzetstijging. In de achterhoede waren Just Eat Takeaway en Air France KLM (beide -4,3%) te vinden.

Wall Street put moed uit meevallende producentenprijzen

Beleggers putten moed uit lager dan verwachte producentenprijzen. De Dow Jones sloot vlak, terwijl de S&P500 (0,74%) en de Nasdaq (1,68%) stegen. Morgan Stanley (-5,25%) ligt onder de loep. Er wordt onderzoek gedaan naar de antiwitwasmaatregelen van de zakenbank. Nike (3,37%) won terrein dankzij een adviesverhoging. Alpine Immune Sciences schoot 36,9% omhoog, er ligt een overnamebod van Vertex Pharmaceuticals. CarMax (-9,23%) mist mogelijk zijn langetermijndoelstellingen. Globe Life (-53,14%) knalde omlaag na beschuldigingen van verzekeringsfraude. Rent the Runway werd 161,89% meer waard nadat het bekendmaakte in te zetten op AI om de groei van het lopende jaar te verhogen.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff