vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street verdeeld gesloten na rentebesluit Fed
Beeld: ABM Financial News

Wall Street verdeeld gesloten na rentebesluit Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. Dit nadat na de geruststellende woorden van Jerome Powell, die het onwaarschijnlijk achtte dat de rente nog wordt verhoogd, de beurzen aanvankelijk stegen, om uiteindelijk het grootste gedeelte van de winst in het laatste halfuur weer in te leveren.

De toonaangevende S&P 500 index daalde uiteindelijk 0,3 procent naar 5.018,39 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 37,903,29 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 15.605,48 punten. 

De Amerikaanse centrale bank heeft ervoor gekozen de rente ongewijzigd te houden, daarbij verwijzend naar een “gebrek aan verdere vooruitgang” bij het terugdringen van de inflatie richting de doelstelling van 2 procent.

Philip Marey van Rabobank zei tegen ABM Financial News dat toch wel bleek dat Powell een voorkeur houdt voor een rentedaling. Powell gaf ook zelf aan dat hij de rente restrictief genoeg vindt en een verdere verhoging onwaarschijnlijk acht. 

Marey voegde daar aan toe dat Powell zichzelf twee opties lijkt te verschaffen om de rente te verlagen. Enerzijds als de inflatie toch snel richting de doelstelling van 2 procent gaat, anderzijds als de arbeidsmarkt plotseling snel verslechtert. 

De econoom van de Rabobank verwacht dan ook nog steeds twee rentedalingen dit jaar, waarbij de eerste in september zal plaatsvinden. Hij zou Marey ook niet verbazen, gezien de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, dat eerder de verslechterende arbeidsmarkt de “trigger” zal zijn om de rente te gaan verlagen dan de inflatie.

Verder was het op macro-economisch vlak relatief druk en werd voorbeurs bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in april iets harder is gegroeid dan verwacht. Het aantal banen steeg met 192.000, na een bijgestelde stijging van 208.000 een maand eerder. Aanvankelijk was voor maart een stijging met 184.000 banen gemeld.

Het aantal hypotheekaanvragen bleek vorige week in de VS te zijn gedaald met 2,3 procent. De marktindex daalde van 196,7 naar 192,1.

De activiteit in de Amerikaanse industrie was volgens het ISM weer gekrompen. De inkoopmanagersindex daalde van 50,3 in maart naar 49,2 in april. De markt rekende op een index van 50,1. De inkoopmanagersindex zoals samengesteld door S&P Global wees eerder vanmiddag ook op een stagnerende activiteit in de industriële sector. De index daalde van 51,9 naar 50,0.

De bouwuitgaven bleken in maart iets te zijn gedaald. In maart daalden de uitgaven met 0,2 procent op maandbasis. Er werd door economen gerekend op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de bouwuitgaven in maart met 9,6 procent, dat was vorige maand nog 10,7 procent.

Het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten was in maart gedaald.In maart bedroeg het aantal openstaande vacatures bijna 8,5 miljoen, ten opzichte van 8,8 miljoen in februari. Er werd rekening gehouden met 8,7 miljoen openstaande vacatures.

De olieprijzen stonden opnieuw onder flinke druk en daalde een vat WTI-olie 3,6 procent naar 79,00 dollar. Woensdag bleken de voorraden in de VS met ruim 7 miljoen vaten te zijn gestegen.De daling markeert het derde sessieverlies op rij, terwijl de gesprekken over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voortduren en de Fed de rente onveranderd hield en weinig haast lijkt te hebben met het verlagen van de rente gezien de taaie inflatie.

De tienjaarsrentes in de VS daalde wat na de woorden van Powell richting de 4,63 procent en de euro/dollar steeg naar 1,0691.

Stijgers en dalers

Woensdag was daar de beursgang van cruise operator Viking en werd het bedrijf gewaardeerd op 10,36 miljard dollar. Het is de grootste beursgang tot dusver dit jaar. De reisorganisatie, gespecialiseerd in cruises voor de babyboomers met een hoog inkomen, is woensdag voor 24 dollar per aandeel naar de beurs gegaan, wat aan de bovenkant is van de afgegeven bandbreedte van 21 tot 25 dollar. Het bedrijf verkocht 64 miljoen aandelen, waarmee het 1,54 miljard dollar ophaalde. Hiermee is Viking de op twee na grootste cruiseliner ter wereld. Het aandeel sloot 8,8 procent hoger op 26,10 dollar.

De aandelen van Mastercard daalden 2,0 procent. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst geboekt, waarbij klanten meer spendeerden, maar verlaagde het wel de outlook voor heel het jaar.

De aandelen van Johnson & Johnson stegen 4,6 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het een claimzaak in verband met talkpoeder wilde schikken voor 6,5 miljard dollar. Het bedrijf is van plan dit bedrag over een periode van 25 jaar te betalen als driekwart van de eisers instemt met het plan. Het plan zal naar verwachting 99,75 procent van alle lopende talk-rechtszaken tegen het bedrijf in de VS oplossen. Het concern heeft zijn standpunt dat de claims ongegrond zijn en dat zijn producten veilig zijn, niet gewijzigd. Het bedrijf had in het eerste kwartaal een last van ongeveer 2,7 miljard dollar geboekt om de reserve voor de claims te verhogen tot ongeveer 11 miljard dollar, ofwel 13,7 miljard dollar nominaal betaalbaar over 25 jaar.

Yum Brands, bekend van onder meer Taco Bell, KFC en Pizza Hut, verloor 4,2 procent van zijn beurswaarde. Dit ondanks dat het bedrijf bekendmaakte dat in het afgelopen kwartaal een licht hogere winst en omzet was geboekt.

Kraft Heinz daalde met 6,0 procent. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal de omzet licht zien afnemen, terwijl de nettowinst onder druk kwam te staan, waarbij gestegen prijzen teniet werden gedaan door volumedruk. De outlook werd wel gehandhaafd. Yum Brands heeft in het afgelopen kwartaal een licht hogere winst en omzet geboekt. De fastfoodgigant, bekend van onder meer Taco Bell, KFC en Pizza Hut, verloor voorbeurs 5,0 procent.

De aandelen van Pfizer stegen met ruim 6,0 procent, nadat het bedrijf positiever was geworden over de winstontwikkeling dit jaar. De farmaceut mikt voor dit jaar op een winst per aandeel van 2,15 tot 2,35 dollar. Eerder werd nog gemikt op een winst van 2,05 tot 2,25 dollar per aandeel. De farmaceut verwacht dit jaar nog steeds 58,5 tot 61,5 miljard dollar aan omzet te realiseren. 

Ook de aandelen van Dupont de Nemours zaten in de lift en stegen met 8,0 procent en bereikten de hoogste koers in twaalf maanden. Het chemieconcern had de winst per aandeel over het eerste kwartaal hoger zien uitvallen dan verwacht, waarna de outlook voor heel 2024 opwaarts werd bijgesteld. 

AMD koerste juist flink lager en verloor bijna 9,0 procent. Dit nadat de chipbouwer met cijfers kwam die in de prik waren. De outlook voor het tweede kwartaal lag in het midden van de bandbreedte die analisten aanhielden.

Pinterest kreeg de handen ineen bij beleggers en steeg het aandeel met 21,0 procent, na beter dan verwachte winst- en omzetcijfers. Ook in het lopende tweede kwartaal zullen de resultaten vermoedelijk hoger uitvallen dan voorzien. Het bedrijf rapporteerde dat het 518 miljoen actieve gebruikers had in het eerste kwartaal.

De cijfers van Starbucks vielen flink tegen en verloor het bedrijf bijna 16 procent van zijn beurswaarde. De mondiale omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 4 procent. De koffieketen verlaagde ook de outlook voor de winst en omzet voor de rest van 2024.

Super Micro Computer schoot met cijfers ook tekort. Het aandeel gaf ruim 14,0 procent prijs.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!