vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Voorzichtige opening voor AEX

De Europese beurzen gaan vrijdag per saldo een hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 27 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag flink hoger gesloten op een drukke dag vol bedrijfscijfers die veelal goed door beleggers werden ontvangen. In combinatie met de steun van vele technologieaandelen wisten de Duitse en Franse beurzen een nieuwe 'all time high' te bereiken.

De brede Stoxx Europe 600 lag een groot deel van de dag op koers om zijn record van 495,46 punten uit januari 2022 te verbreken. Met een slotstand van 495,10 punten lukte dat uiteindelijk net niet. De toonaangevende index steeg uiteindelijk 0,8 procent.

Het verhaal van de dag was Nvidia dat na de cijfers van woensdagavond vandaag 15 procent kon bijschrijven en daarmee de recordstanden opnieuw verpulverde. Het bedrijf was bij de sluiting van Europa in één dag zo’n 250 miljard dollar meer waard. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld een Netflix of Coca-Cola.

In Europa was er ook aandacht voor de notulen van de Europese Centrale Bank en daaruit bleek dat ze net zoals de Fed geen haast maken met het verlagen van de rente. De beleidsmakers gaven aan "dat continuïteit, voorzichtigheid en geduld nog steeds geboden zijn, aangezien het desinflatieproces broos blijft en te vroeg opgeven een deel van de geboekte vooruitgang teniet zou kunnen doen", zo viel te lezen in de verslaglegging. Er was een brede consensus onder de leden dat het voorbarig was om renteverlagingen te bespreken.

Maar er was meer macro-economisch nieuws. Zo bleek de economie in Duitsland onverwacht toch weer meer krimp te vertonen. De Franse economie kromp ook nog altijd, maar wel een stuk minder hard dan een maand eerder.

De economie van de gehele eurozone kromp minder dan een maand eerder. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank zag de dienstensector als lichtpunt, nu deze niet meer krimpt. Dat is volgens de econoom voor het eerst sinds juli 2023. De krimp bij de industrie schreef de econoom toe aan een vertraging bij nieuwe orders, terwijl werd gesneden in het personeelsbestand. De la Rubia verwacht dat de ECB niet blij zal zijn met de cijfers en als gevolg niet eerder dan in juni met een renteverlaging komt.

De inflatie van de eurozone over januari kwam definitief uit op 2,8 procent. Dat was gelijk aan de voorlopige metingen. De kerninflatie kwam uit op 3,3 procent en ook dat was conform de eerste meting.

AEX future

De Amsterdamse beurs koerst af op een nipt hogere opening. De future heeft recent een hogere top weten te vormen, maar het patroon van nipt hogere toppen begint verder vorm te krijgen wat aangeeft dat de verkoopdruk toeneemt. Het aanbod boven de markt wordt sterker en beleggers trappen steeds sneller op de rem. Per saldo beweegt de index echter nog steeds opwaarts.

Nu de koers de bovenkant van het opwaartse kanaal heeft bereikt kan er een correctie gaan plaatsvinden. Ook is het zeer goed mogelijk dat de koers vandaag het openingsgap van gisteren gaat vullen. Hier kan dan ook wat steun worden verwacht. Veert de AEX hier niet van op, wacht er rond 855 steun aan de onderkant van de oplopende trend.

 

 

Overig nieuws

Koopkracht trekt dit jaar fors aan

Het CPB is optimistisch gestemd over de koopkracht en de economische groei in 2024. Dalende inflatie en hogere lonen geven de koopkracht een oppepper. De verwachting is dat de koopkracht eind dit jaar weer nagenoeg op het niveau ligt van voor de energiecrisis. Het CPB raamt een hogere economische groei dan veel andere instanties, 1,1% voor dit jaar en 1,6% voor 2025. (FD - Telegraaf)

Nikkei breekt record uit 1989

Dit jaar is de Japanse Nikkei al 17,5% gestegen. Vorig jaar klom de graadmeter 28%. Gisteren sneuvelde het record uit december 1989. De stijging markeert het einde van een worsteling van drieënhalf decennium om het knappen van een enorme financiële bubbel te boven te komen. Het oude record leek een onneembare horde, het doorbreken ervan kan een psychologische bevrijding betekenen in het land van de rijzende zon. In 1989 was Japan goed voor 45% in de MSCI World index, gevolgd door de VS met 33%. Momenteel heeft de VS een weging van 59% en Japan nog maar 6,1%. Nu zijn het vooral chipfondsen die de index hoger stuwen. Japanse aandelen zijn volgens analisten interessant wegens de hogere dividenden en aandeleninkoopprogramma’s. (FD)

Damrak: Record

Wereldwijd sneuvelden records op de beurzen. Ook de AEX (1,3%) tikte een nieuw record aan. Het enthousiasme werd aangejaagd door Nvidia. Van de 75 fondsen op het Damrak sloten er maar 10 in het rood. Besi sloot 4,7% hoger, na een sterk vierde kwartaal. In de ochtend noteerde het aandeel nog 15% in de plus. ASML won 5,1%. Unilever (-1,4%) viel uit de toon, het ging ex dividend maar had ook last van negatief sentiment rond Nestlé. DSM-Firmenich was hekkensluiter met een verlies van 1,7%. In de Midkap won Aalberts 7,3%, gevolgd door AMG (5,4%) en Van Lanschot Kempen (4,7%). Onderaan noteerde Corbion (-0,7%).

Wall Street: AI-koorts

De cijfers van Nvidia veroorzaakten wereldwijd een aandelenrally. De Nasdaq steeg 3%, de S&P500 won 2,1% en de Dow Jones 1,2%. Nvidia zelf sloot met een winst van 16%, het kreeg er in één dag 277 mrd dollar aan marktwaarde bij. Super Micro Computers knalde 33% omhoog, het bedrijf maakt efficiënte servers. Moderna (15%) blonk uit na de presentatie van goede kwartaalcijfers. Rivian gaat 10% van de banen schrappen, het verwacht minder auto’s te verkopen. Het aandeel verloor 26%.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff