Voorbeurs: Vlakke opening voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. 

De AEX sloot woensdag nog 0,6 procent hoger op 886,67 punten, ondanks een dip onder de 880 punten na de vrijgave van tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. Voorafgaand aan de inflatiecijfers leek de index nog op weg zijn hoogste stand ooit aan te scherpen. Met de uiteindelijke koerswinst deed Amsterdam het wel beter dan de omringende beurzen.

Op Wall Street bleven de aandelenbeurzen in mineur na de inflatiecijfers, met een verlies voor hoofdgraadmeter S&P 500 van 1,0 procent. 

De consumentenprijzen in de VS bleken in maart meer dan verwacht gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 3,5 procent, tegen 3,2 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,4 procent.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na de cijfers met bijna 20 basispunten naar 4,56 procent, terwijl de dollar circa een procent prijs gaf ten opzichte van de euro, naar 1,0745 vanochtend. 

Vanmiddag worden de Amerikaanse producentenprijzen in maart vrijgegeven. 

Maar eerst gaat om 14:15 uur de aandacht uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Beleggers rekenen erop dat de ECB nog wil wachten met het verlagen van de rente. Beleidsmakers van de centrale bank hebben wel al aangegeven dat de dalende inflatie in combinatie met de economische groei die onder druk staat, ruimte biedt om in juni wel de rente te verlagen. 

AEX future

De Amsterdamse beurs lijkt vandaag vlak te gaan openen. De future beweegt momenteel, na een mooie pullbackbodem, boven de top van 7 maart rond 875 punten. Vanaf hier heeft de AEX een nieuwe kortetermijn stijgende fase ingezet, die verder vorm krijgt bij een doorbraak boven de top van 2 april op 893,85. 

Momenteel oogt het beeld binnen de stijgende trend even neutraal. Wellicht dat het ECB besluit later op de middag voor wat beweging kan zorgen. Een opwaartse doorbraak brengt de koers zeer dicht bij de 900 punten. Pas onder 875 zien we een tijdelijke verzwakking, al wacht daar tevens de bodem van de oplopende trend rond 870.

 

 

Overig nieuws

Philips verlegt aansprakelijkheid apneu-drama

Philips is in de VS een rechtszaak begonnen tegen SoClean, het bedrijf dat schoonmaakmachines voor apneu-apparaten verkoopt. De schoonmaakmethode van SoClean zou het geluiddempende schuim in de apparaten aantasten. Het schuim kan verbrokkelen en verkleven, met gevaar voor de gebruikers. Amerikaanse claimadvocaten zijn akkoord dat SoClean betrokken wordt in de schadeprocedures. Al in 2021 sprak Philips het vermoeden uit dat de schoonmaakmethode met ozon een rol speelde. SoClean wijst alle aantijgingen van de hand. (FD)

Leden Rabobank stemmen in met reorganisatie

Het coöperatieve model van Rabobank wordt verder afgeschaald. Gisteren stemde de ledenraad in met het voorstel van topman Decraene. Hij kan door met zijn plannen voor verdere centralisatie van de bank. Volgens tegenstanders gooit Rabobank daarmee zijn coöperatieve identiteit overboord. (FD - Telegraaf)

Damrak: Hoger na tussentijdse dip

Na het bekend worden van het Amerikaanse inflatiecijfer nam de AEX een duik. Maar uiteindelijk vond de graadmeter toch weer de weg naar boven. Het slot lag 0,6% hoger. Prosus (2,1%) profiteerde van het belang in Tencent. Adyen (-1,1%) was hekkensluiter. In de Midkap deden Just Eat Takeaway (3,4%) en Air France KLM (3,4%) het goed. Onderaan eindigde WDP (-2,3%).

Wall Street: Hogere inflatie bederft hoop op rentedaling

De hele week keken beleggers uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat viel in de maand maart hoger uit. De prijzen stegen afgelopen maand 3,5% op jaarbasis. Die tegenvaller temperde de verwachtingen in de markt over de renteverlagingen van de Fed. Aandelen en obligaties werden van de hand gedaan. De obligatierendementen liepen op. De Dow Jones sloot 1,09% lager, de S&P500 daalde 0,95% en de Nasdaq leverde 0,84% in. Nvidia onttrok zich aan de negatieve stemming en zette zijn opmars voort. Ook Alibaba steeg, Jack Ma sprak zijn steun uit voor de reorganisatie van het bedrijf.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff