vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Adempauze voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood. 

De AEX steeg donderdag onder aanvoering van halfgeleiders nog met 1,7 procent naar 875,42 punten, een aanscherping van de hoogste stand ooit. 

Beleggers op het Damrak reageerden donderdag enthousiast op het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond, waarbij voor 2024 nog altijd drie renteverlagingen in het vooruitzicht werden gesteld. 

De beursagenda is vandaag erg karig gevuld. Beleggers hebben nog wel aandacht voor de vrijgave om 10:00 uur van de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft een nipt hogere koerstop gevormd en nadert hiermee het eerste koersdoel op 880 punten. De future is mooi opgeveerd vanaf de oplopende steunlijn en heeft hiermee een nieuwe hogere koersbodem weten te vormen.

Zolang de opgaande trend intact is, blijft het beeld positief. Wel zien we dat de correcties telkens fors zijn. Ook nu zou de future weer een stevige terugval kunnen laten zien. 

 

 

Overig nieuws

Spektakel op de beurs met debuut Reddit en Douglas

Gisteren maakten twee bedrijven hun debuut op de aandelenbeurs. Douglas debuteerde in Frankfurt en dat viel tegen. De parfumerieketen viel niet in de smaak en sloot 11,2% onder de uitgifteprijs. Meer spektakel was er in NewYork, waar Reddit zijn beursgang maakte. Het socialemediabedrijf opende 38% boven de introductiekoers en ging zelfs voor 60% meer over de toonbank. De twee beursgangen worden met argusogen bekeken door andere bedrijven met beursaspiraties. (FD - Telegraaf)

Chinese spionage via kranen in Rotterdamse haven?

Amerikanen hebben na onderzoek verdachte apparatuur aangetroffen in grote havenkranen van een Chinees bedrijf. In de Rotterdamse haven staan ook tal van kranen van deze makelij. Daarom komt er onderzoek of er ook in deze kranen modems zitten waarmee gespioneerd kan worden. Nederland deed daar al onderzoek naar en zegt de Amerikaanse bevinden nu mee te nemen. (FD)

Private equity wil nu zelf naar de beurs

CVC heeft zijn beursplannen weer afgestoft. Dat is wel te begrijpen, gelet op de beurskoersen van andere grote private-equityfirma’s zoals KKR, Blackstone, EQT en 3i. Een beursnotering helpt bij het aantrekken van toekomstig kapitaal. Maar zijn de gouden tijden van private equity niet voorbij? De lage rente was heel gunstig voor deze partijen. Toch is van de meeste private-equitypartijen met beursnotering de koers de afgelopen maanden flink gestegen. Cruciaal zal zijn of eigenaren alleen willen cashen met een beursgang, of dat er ook nieuwe aandelen worden uitgegeven en er wordt geïnvesteerd. (FD)

Damrak: Record

Het was een prima dag op het Damrak. De AEX (1,7%) bereikte een nieuwe recordhoogte. Slechts vier fondsen sloten lager. UMG en KPN daalden 0,5%. Bovenaan waren de chipfondsen te vinden, ASM (6,8%), Besi (6,2%) en ASML (5,6%) wonnen fors terrein. De Midkap werd aangevoerd door Air France KLM (2,6%). OCI (-0,9%) was daar de grootste daler. Bij de smallcaps was het Ebusco dat een kleine 2% verloor. Lokaal viel het verlies van Onward op, dat ruim een vijfde aan waarde zag verdampen.

Wall Street: Nieuwe pieken

Het besluit van de Fed werkte nog na op Wall Street. De indices sloten op nieuwe recordhoogtes. De Dow Jones won 0,68%, de S&P500 0,32% en de Nadaq steeg 0,2%. Het was ook de dag dat Reddit zijn beursnotering kreeg. Het socialemediaplatform zag de beurskoers exploderen en Reddit eindigde met een waardering van $8 mrd. Chipbedrijven deden het ook goed. Micron Technology overtrof de winstverwachtingen en zag de koers ruim 14% stijgen. Nvidia won 1,18%. Apple kreeg een opdoffer en dook 4,09% omlaag. Het bedrijf wordt aangeklaagd wegens marktmisbruik. Paramount Global (-5,5%) zou een bod van $11 mrd hebben ontvangen van investeerder Apollo. 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot