vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Sterke start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting flink hoger van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 1,3 procent in het groen.

Op Wall Street haalden beleggers woensdagavond opgelucht adem, nadat Federal Reserve voorzitter Jerom Powell de verwachting van drie renteverlagingen vóór eind 2024 handhaafde. Zoals verwacht bleef de rente woensdag nog onveranderd.

Vandaag staan onder meer de rentebesluiten in het VK, Zwitserland, Noorwegen en Turkije op de agenda. Daarnaast kijken Amerikaanse beleggers onder meer naar de samengestelde inkoopmanagersindex in februari, de bestaande woningverkopen en de index van leidende indicatoren. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs zet het herstel vanaf de oplopende steunlijn door en nadert de top van begin maart rond 876 punten. Dit is tevens het all-time high en ligt vlakbij ons eerste koersdoel op 880 punten.

We handhaven onze positieve visie op de future zolang de oplopende steunlijn intact is en de koers boven de laatste bodems rond 853 punten beweegt. Pas hieronder zal er ruimte vrijkomen voor een grotere correctie.

 

 

Overig nieuws

Waardering Reddit bij beursgang $6,4 mrd

Reddit maakt vandaag zijn beursdebuut. De aandelen worden tegen $34 in de markt gezet. De prijs ligt aan de bovenkant van de bandbreedte die Reddit eerder aangaf. Hiermee krijgt het sociale netwerk een waardering van $6,4 mrd. De beursgang levert het bedrijf, een aantal werknemers en bestuurders iets minder dan $750 mln op. Het lijkt erop dat de markt voor beursintroducties weer wat opleeft. In de VS is dit jaar al $8,7 mrd opgehaald. Woensdag beleefde Astera Labs zijn beursdebuut. (FD)

Boete voor Binck na Saxo-chaos

De Autoriteit Financiële Markten trekt zijn bonnenboekje voor broker Binck. Na sancties voor de verkoop van zeer risicovolle producten, dreigen er nu boetes voor de administratieve chaos na de fusie met Saxo Bank. Niet alleen de Nederlandse toezichthouder, maar ook de Franse waakhond AMF is van plan meerdere boetes uit te delen. Daarnaast zijn klanten ontevreden over de broker. Zij dreigen met rechtszaken en eisen compensatie. De omzet van Binck is flink gedaald doordat klanten minder transacties doen op het platform van de broker. (FD)

Luxesector siddert na waarschuwing tegenvallende verkopen in China

Luxeconcern Kering, eigenaar van onder meer Gucci, waarschuwde voor tegenvallende verkopen in Azië. Dat veroorzaakte een schokgolf in de luxesector. Kering waarschuwde dat de omzet van Gucci dit kwartaal mogelijk 20% lager uitvalt, door een onverwacht sterke daling van de verkopen in Azië. De beurskoers dook daarop bijna 12% omlaag. De sector zag bijna 30 mrd euro aan beurswaarde verdampen. Het laat zien hoe belangrijk de Chinese afzetmarkt is voor de luxemerken. De Chinese economie kwakkelt, onder meer door stokkende consumentenbestedingen en een vastgoedcrisis. (FD)

Damrak wacht op Fed

Beleggers zaten vooral te wachten op het besluit van de Fed. Veel ander richtinggevend nieuws was er niet. De AEX sloot bijna vlak. Bovenaan de lijst hoofdfondsen stond DSM Firmenich (2%). IMCD (1,9%) profiteerde van een overname. Onderaan was Philips (-2,1%) te vinden, eigenlijk zonder duidelijke reden. Tot de dalers behoorden ook de bankaandelen ABN Amro (-1,1%) en ING (-1,1%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Just Eat Takeaway (2,9%) en Basic-Fit (-3,1%).

Wall Street wint na geruststellend nieuws van de Fed

De woorden van de Fed stelden beleggers gerust. De indices in New York vonden de weg omhoog. De Dow Jones won 1,03%, net als de S&P500. En de Nasdaq steeg 1,25%. De rente wordt gelijk gehouden, maar de Fed voorziet nog altijd drie renteverlagingen voor dit jaar. General Mills overtrof de verwachtingen en veerde 1,17% op. Chipotle won 3,48% na de aankondiging van een aandelensplitsing. Intel werd 0,36% meer waard, het krijgt $8,5 mrd van de Amerikaanse overheid om te investeren, zodat de VS beter kan concurrenten met TSMC en Samsung.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot