vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Gematigd positieve start AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het groen. Dinsdag sloot de hoofdgraadmeter 0,8 procent hoger op 860,69 punten.

De markt is in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit. De Fed zal hoogstwaarschijnlijk de rentes ongewijzigd houden, waardoor de aandacht van beleggers vooral uit zal gaan naar de laatste verwachtingen voor de inflatie, de economie en uiteraard de dot plot.

Eerder deze maand liet Fed-voorzitter Jerome Powell al weten dat de centrale bank niet ver verwijderd is van een eerste renteverlaging. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is gisteren opgeveerd vanaf de oplopende steunlijn en heeft de correctieve fase van de afgelopen week afgebroken. Het technisch beeld klaart hiermee weer wat verder op.

De steunlijn heeft de koers al meerdere keren weten op te vangen en zorgt ook nu weer voor een vangnet. Met de recente opleving komt er ruimte vrij voor een herstel richting de laatste top en hierboven ons koersdoel op 880 punten. Het beeld blijft positief zolang de bodemlijn intact is en de koers boven steun 849 punten beweegt.

 

 

Overig nieuws

Consumentenvertrouwen opnieuw iets beter

Het consumentenvertrouwen viel in maart opnieuw iets hoger uit dan de maand ervoor. Daarmee is de stemming onder consumenten voor de zevende maand op rij iets minder negatief geworden. Het vertrouwenscijfer kwam uit op -22, tegen -27 in februari. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar bedraagt -10. Consumenten waren iets minder negatief over de economie en de tijd voor het doen van grote aankopen wordt minder ongunstig ervaren. (FD - Telegraaf)

Bankensector moet weerbaarder worden

Het ministerie van Financiën onderzoekt of er een verbod moet komen op dividenduitkeringen of aandeleninkoopprogramma’s van banken. Ook zouden banken veel grotere kapitaalbuffers aan moeten kunnen houden. Dat zou de sector weerbaarder maken en paniek, zoals in het voorjaar van 2023, kunnen voorkomen. De maatregelen staan in een ambtelijk rapport dat ingaat op de vraag hoe een volgende bankencrisis voorkomen kan worden. (FD)

Topman Pharming ziek van beurskoers

Een topman laat zich niet uit over de beurskoers van zijn bedrijf. Maar Sijmen de Vries is er goed ziek van. De topman van Pharming vindt dat zijn bedrijf een hogere koers verdient, zeker na de stevige omzetgroei van vorig jaar en de prognose voor dit jaar. Toch werden de jaarcijfers van het biotechbedrijf slecht ontvangen. Beleggers zijn geschrokken van de hogere kosten, die Pharming in de rode cijfers drukten. Volgens De Vries zijn die hogere kosten logisch en verklaarbaar, omdat het bedrijf moet investeren in het uitrollen van zijn tweede medicijn. Kosten gaan voor de baat uit. (FD)

Damrak: Rustig hoger

De handelsdag verliep rustig in Amsterdam. Een kleine eindsprint leverde de graadmeter een winst van 0,8% op. Het was Unilever dat dat de kar trok. Het aandeel won 3,3% op het nieuws dat het banen gaat schrappen en de ijsdivisie afsplitst. Onderaan eindigde Besi (-0,9%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Alfen (2,7%) en JDE Peet’s (-2,1%). Het Griekse defensieaandeel Theon (1,6%) wordt door een eerste analist gevolgd. Hij haf het aandeel een koopadvies. Ebusco viel op met een koerssprong van 13,7% zonder duidelijk richtinggevend nieuws.

Wall Street wint

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Fed. In aanloop ernaartoe sloten de graadmeters hoger. De Dow Jones won 0,83%, de S&P500 steeg 0,56% en de Nasdag eindigde 0,39% hoger. Nvidia koerste halverwege de dag nog in het rood, maar sloot uiteindelijk 1,07% hoger. De nieuwe AI-chip van het bedrijf zette druk op de koersen van AMD (-4,84%) en Intel (-1,55%). Super Micro Computer wil nieuwe aandelen uitgeven, het zorgde voor een koersdaling van 8,96%. Maar in het afgelopen jaar is het aandeel meer dan 900% gestegen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot