vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. De AEX steeg maandag 0,2 procent tot 853,76 punten. 

Op Wall Street was het sentiment maandagavond positief, met een winst voor techbeurs Nasdaq van 0,8 procent. Nvidia won krap een procent. Tijdens een meerdaags congres voor ontwikkelaars in San Jose presenteerde Nvidia zijn nieuwste AI-chip.

Vanaf vandaag is de aandacht echter vooral gericht op een reeks van rentebesluiten. Woensdagavond is het de beurt aan de Federal Reserve, en donderdag staan onder meer de Bank of England en de Swiss National Bank op de agenda. 

Vanochtend om 11 uur gaat de aandacht uit naar de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index, terwijl vanmiddag onder meer de bouwvergunningen in de VS op de agenda staan. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft de stijgende trend over zien gaan in een meer neutraal koersverloop. De future beweegt per saldo zijwaarts boven de steun rond 849 punten.

Op korte termijn is een correctief koersverloop zichtbaar dat de future terug zou kunnen brengen naar de steun. Het beeld verzwakt pas verder wanneer de steun neerwaarts wordt gebroken. 

Om weer wat te verbeteren, dient de correctieve fase van de afgelopen week te worden afgebroken. Een doorbraak door de dalende toppenlijn maakt ruimte vrij voor een groter herstel.

 

 

Overig nieuws

Gretige beleggers jagen koersen van AI-cryptomunten omhoog

Crypto is hot. Net als AI. Samen zijn ze helemaal hip. De koersen van cryptomunten die ergens te linken zijn aan AI, schieten de lucht in. Het is niet altijd even duidelijk of de ambitieuze projecten achter deze tokens daadwerkelijk levensvatbaar zijn, maar dat lijkt beleggers vooralsnog weinig te deren. Crypto en AI zijn echter geen garantie voor succes, stelt een analist van Coinbase. De stijging van diverse AI-tokens komt meer door de populariteit van AI dan door de daadwerkelijke toepassing van de cryptomunten. Ondertussen dendert de cryptorally voort. (FD)Consumenten potten statiegeld op

Nederlanders innen een forse hoeveelheid aan statiegeld niet. Het niet-geinde statiegeld op blikjes en plastic flessen is de afgelopen twee jaar explosief gegroeid. Het zal de onrust over het gebrekkige statiegeldsysteem nog meer aanwakkeren. Drankenproducenten betalen mee aan het systeem, maar hun bijdrage is verlaagd vanwege het reeds opgepotte geld. Eind 2022 stond de teller op 200 mln en eind dit jaar komt er nog eens 140 mln euro bij. De wet bepaalt dat producenten 90% van de flesjes en blikjes moeten inzamelen. In 2022 bleef de inzameling steken op 68%. Pas in 2026 zou de wettelijke norm haalbaar moeten zijn. (FD)

Huidige vermogensbelasting is een tragedie

In zijn afscheidsrede noemde professor Peter Essers de huidige belasting op sparen en beleggen een tragedie. Hij ziet parallellen met de Franse Revolutie. In beide gevallen was er aan het begin groot enthousiasme, maar de Franse Revolutie liep uit op terreur en de box 3-heffing is ook een pijnlijk dossier geworden. Volgens hem had de wetgever eerder moeten ingrijpen. Maar de Hoge Raad valt ook iets te verwijten. Die had rond 2011 al kunnen aangeven dat het zo niet gaat. Er waren al veel signalen dat het fout liep. (FD)

Damrak: Voorzichtig

Deze week staat in het teken van rentebesluiten. Beleggers begonnen voorzichtig aan de week. De AEX sloot de dag af met een bescheiden winst van 0,2%. Bovenaan noteerde DSM-Firmenich (3%). De top drie werd gecomplementeerd door ING (1,6%) en ASML (1,5%). Onderaan waren Universal Music Group (-2,5%), KPN (-1,9%) en Ahold Delhaize (-1,5%) te vinden. Signify kreeg een koopadvies en reageerde daar sterk op, het aandeel opende 8% hoger, maar sloot uiteindelijk met een winst van 2%. Eurocommercial Properties steeg 2,1% en was daarmee koploper in de Midkap. Flow Traders (-2,6%) leverde daar het meeste in.

Wall Street: Nasdaq profiteert van samenwerking Apple en Google

De Dow Jones sloot gisteren 0,2% hoger, de S&P500 won 0,6% en de Nasdaq steeg 0,8%. De koerswinst van Alphabet (4,4%) en Apple (1,4%) vielen op. Apple zou in gesprek zijn met Google om het AI-model Gemini in te bouwen in de iPhone. Nvidia veerde 0,7% op. Boeing daalde 1,5% na aanhoudend slecht nieuws over technische problemen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot