vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lagere opening voor AEX

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag verdeeld gesloten. De Stoxx Europe 600 vestigde wel een nieuw record. ING zag weinig impact van de heropening van de Chinese beurzen, na een lange feestweek vanwege Chinees Nieuwjaar.

Echter, vanuit Azië zal er vandaag bij de opening in Europa weinig hulp komen. De People's Bank of China verlaagde vanochtend de vijfjarige rente met 25 basispunten naar 3,95 procent. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 2023. De rentestap zorgde niet voor groene koersen in Azië.

Positief nieuws kwam er vanochtend uit Nederland, waar de stemming onder consumenten in februari verder is verbeterd, hoewel het vertrouwenscijfer wel negatief bleef. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 deze maand, zei het CBS. Hiermee ligt het consumentenvertrouwen nog steeds onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -10.

De investeringen in Nederland zijn wel flink gedaald. In december werd er in Nederland 8,1 procent minder geïnvesteerd op jaarbasis, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat er minder is geïnvesteerd in gebouwen, vliegtuigen, personenauto’s en machines.

Verder zal vandaag op macro-economisch de aandacht uitgaan naar de leidende indicatoren in de VS, die toch al een geruime tijd een ander beeld schetsen dan de Amerikaanse groeicijfers.

AEX future

De Amsterdamse beurs gaat een lagere opening tegemoet. De future corrigeert iets binnen de opwaartse trend. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft echter ondanks de kleine correctie in stand, waardoor een voortzetting van de trend het meest voor de hand liggende scenario blijft. Wel kan de nipt hogere koerstop duiden op verkoopdruk. Het signaleert namelijk dat het opwaarts momentum aan kracht verliest.

De koers kan tijdens de correctieve fase steun vinden bij de bodem van de oplopende trend, momenteel rond 850 punten. Vanaf hier kan de future opveren om haar weg naar boven te hervatten. De laatste stevige bodem ligt momenteel op 836,50. 

 

 

Overig nieuws

Huizenprijzen dalen voor eerst in decennium

De gemiddelde prijs van een koopwoning is voor het eerst in tien jaar gedaald. In 2023 lag de gemiddelde prijs ruim 12.000 euro lager op 416.000 euro voor een koophuis. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Kadaster. De huizenprijzen verschillen wel sterk per regio. Ondertussen stijgt de hypotheekrente weer, voor het eerst sinds oktober. (FD - Telegraaf)

Coolblue werkt aan intelligente wasmachine die gratis wast

Internetwinkel Coolblue is marktleider op het gebeid van wasmachines, laptops en andere consumentenelektronica. Begin 2021 breidde het zijn activiteiten uit naar energie, met zonnepanelen en laadpalen. Nu wil het die twee werelden bij elkaar brengen. Het werkt aan een wasmachine die automatisch wast als de energieprijzen laag of negatief zijn. Ook wil de topman groeien in Duitsland. (FD)

Brussel blokkeert deal tussen Lufthansa en ITA Airways

De Europese Commissie is een groot onderzoek begonnen naar de investering van 325 mln euro van Lufthansa in ITA Airways. Brussel vreest voor oneerlijke concurrentie. Lufthansa moet daarom eerst een berg bezwaren zien op te lossen. De zorgen rond het minderheidsbelang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij zijn niet het enige probleem waarmee Lufthansa kampt. De Duitsers worden ook geplaagd door arbeidsonrust. (FD)

Amerikaanse creditcardbedrijven willen samen verder

Capital One en Discover Financial zijn twee grote creditcardbedrijven in de VS. Zij willen de handen ineenslaan. Capital one wil Discover overnemen, de laatste heeft een marktwaarde van 27,6 mrd dollar. Het wanbetalingspercentage op creditcardleningen loopt op en bedraagt momenteel 2,98%. (FD)

Damrak: In de luwte

Het was een luwe dag wat bedrijfscijfers betreft. De AEX sloot de dag met een verlies van 0,3%. Koploper was Wolters Kluwer (1,3%), op de voet gevolgd door DSM-Firmenich (0,9%). Een koersdoelverlaging kon Heineken (0,6%) niet deren. Onderaan noteerde ArcelorMittal (-3%). De grote chipfondsen kleurden rood. In de Midkap kreeg Fagron een koersdoelverhoging en won 2,9%. Het andere uiteinde van de Midkap werd gevormd door Basic-Fit (-4%), gevolgd door Alfen en Aperam (beiden -3,8%). De deuren van Wall Street bleven dicht vanwege de viering van President’s Day


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff