vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lagere start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet. Kort na acht uur noteerde de future op de AEX 0,3 procent in het rood.

Het belooft een rustige dag te worden, nu Wall Street de deuren gesloten houdt in verband me de viering van Presidents' Day.

Wel ging vanochtend de handel in Shanghai weer van start, nadat de beurzen een week gesloten waren in verband met de viering van nieuwjaar. De Chinese hoofdgraadmeter steeg met 1,4 procent. Daarentegen stonden de beurzen in Tokio en Hongkong onder druk.

Hoewel de beursagenda voor vandaag leeg is, is dit later deze week wel anders. Zo staan er weer veel bedrijfscijfers op het menu. In de VS zijn de meeste cijfers nu wel geweest, maar de hele markt kijkt uit naar de resultaten van Nvidia aanstaande woensdagavond. 

Van de 396 bedrijven uit de S&P 500 index die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft 78 procent de winstverwachting van analisten met gemiddeld 7,5 procent overtroffen. 

Op woensdag zal in Amsterdam de meeste aandacht uitgaan naar cijfers van Wolters Kluwer en AMG, maar de nadruk ligt op donderdag. Dan komen onder meer Aalberts, Arcadis en Besi met cijfers. Ook ForFarmers, Galapagos en Van Lanschot Kempen komen met een update. Vrijdag is het dan aan Brunel om de boeken te openen.

AEX future

De Amsterdamse hoofdfondsen lijken de nieuwe handelsweek met een klein verlies van start te gaan. De future corrigeert momenteel iets, na de uitbraak boven de top van 9 en 12 februari. Het technische plaatje oogt echter onverminderd sterk en de future lijkt te werken aan een nieuwe bodem, boven dit uitbraakniveau.

De vorming van een hogere bodem zou een sterk signaal zijn en aangeven dat beleggers weinig winsten nemen na de uitbraak. De weg omhoog zal dan hervat kunnen worden, richting het volgende richtpunt op 880 punten. Wordt de correctie iets dieper kan er steun worden verwacht rond het niveau van de oplopende bodems, momenteel rond 850 punten.

 

 

Overig nieuws

Beleggers kunnen zich opnieuw opmaken voor een drukke cijferweek, al zijn de grootste bedrijven al wel geweest. Ook de Fed-notulen van woensdag en de inflatie in de EU zullen ongetwijfeld op belangstelling van beleggers kunnen rekenen.

De week begint erg rustig. Wall Street is vandaag gesloten vanwege Presidents' Day. Verder is de agenda leeg.

Ook morgen valt er weinig te beleven. Er komen cijfers van handelshuis Acomo, het Franse Wordline, het Belgische Greenyard (voorbeurs), de Amerikaanse bouwmarktketen Home Depot en supermarktketen Walmart (na de lunch). De macro-economische agenda is niet spectaculair, met in de vroege ochtend het Nederlandse consumentenvertrouwen en aan het einde van de middag de Amerikaanse leading indicators.

Woensdag hoeft u zich niet te vervelen. In de vroege ochtend staan de kwartaalcijfers van Wolters Kluwer en JDE Peet's op de rol. Na sluiting van de beurs volgen AMG en Aedifica.

Om 22 uur vertellen Magnificent Seven-aandeel Nvidia en Rivian (fabrikant van elektrische pick-up trucks en SUV's) hoe het afgelopen kwartaal is verlopen.

Die dag staan ook de Japanse handelsbalans en het Europese consumentenvertrouwen op de rol. Verder kijken de financiële markten uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, toen de rente op hetzelfde niveau bleef.

Donderdag wordt een razend drukke dag. Er komen cijfers van Besi, Aalberts, Arcadis, ForFarmers, Van Lanschot Kempen, Nedap, AXA, Kinepolis, Moderna, Nikola en - pas om 22 uur - Galapagos. Ook Hydratec is aan de beurt, maar dat bedrijf zal waarschijnlijk van de beurs verdwijnen omdat investeringsmaatschappij Ten Cate alle resterende aandelen wil kopen.

De Turkse centrale bank neemt een rentebesluit. Verder verschijnen er diverse macrodata, waaronder de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland en de VS, de Japanse, Europese en Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindexen en de definitieve Europese inflatie in januari. Het voorlopige cijfer wees erop dat de inflatie was afgekoeld naar 2,8% op jaarbasis, tegen 2,9% in december. De kerninflatie, dus zonder voedsel- en energieprijzen, kwam uit op 3,3% op jaarbasis, waar dat in december nog 3,4% was.

De laatste dag van deze beursweek nemen we weer wat gas terug. Voorbeurs komen er kwartaalcijfers van Brunel, BASF, Allianz, Deutsche Telekom en het Belgische Proximus. Verder komen er twee Duitse macro-economische cijfers: het definitieve BBP over Q4 en de Ifo-index (graadmeter ondernemersvertrouwen). Uit het voorlopige cijfer bleek dat de Duitse economie was gekrompen.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff