vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX richting evenwichtige opening

De Amsterdamse beurs wacht vrijdag een lichtrode opening. In aanloop naar de openingsbel noteerde de future op de AEX 0,2 procent lager.

Donderdag verloor de hoofdindex nog 2,5 procent, na de koersval van Adyen, dat bijna 40 procent aan beurswaarde zag verdampen na teleurstellende cijfers.

De lagere openingsverwachting volgt ook op een rood slot op Wall Street, waar de Amerikaanse tienjaarsrente donderdag steeg naar meer dan 4,30 procent en daarmee het hoogste niveau bereikte sinds 2008.

Vrijdagochtend is de rente iets teruggezakt, tot 4,24 procent.

De koersenborden in Azië zijn vrijdag ook rood, met een verlies van 1,8 procent voor de Hang Seng en een daling van 0,8 procent voor de Nikkei. De Shanghai Composite houdt het verlies beperkt tot een half procent.

Evergrande, de op één na grootste vastgoedontwikkelaar in China en ook wel het symbool van de Chinese vastgoedcrisis, heeft donderdagavond laat in New York een aanvraag ingediend voor een zogeheten Chapter 15 voor faillissementsbescherming.

De afgelopen week zijn de zorgen over de Chinese vastgoedmarkt en daardoor ook de algehele economie toegenomen. Afgelopen weekend schortte vastgoedontwikkelaar Country Garden Holdings de handel in 11 onshore obligaties van het bedrijf en zijn dochterondernemingen op.

De People's Bank of China greep donderdag wel in met een kapitaalinjectie van omgerekend 23 miljard dollar.

Een vat WTI-olie kostte vrijdagochtend rond 80 dollar, maar de olieprijs is op weekbasis 3 procent gedaald als gevolg van de zorgen over China.

Op macro-economisch vlak belooft het een relatief rustige dag te worden. Japanse inflatiecijfers lieten vanochtend zien dat de consumentenprijzen in juli met 3,3 procent zijn gestegen op jaarbasis, gelijk aan de inflatie een maand eerder. De kerninflatie liep licht op, naar 4,3 procent.

Later op de dag verschijnen nog inflatiecijfers uit de eurozone.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs komt op adem vlak boven het steunpunt rond 734 punten (bodem van 4 mei). Door de stevige daling van de afgelopen week is de koers door diverse steunzones gezakt, wat voor een aanzienlijke verzwakking heeft gezorgd. 

Om wat te verbeteren is het van belang dat de bodem van 4 mei de koers weet op te vangen. De kou is echter nog niet uit de lucht en een verdere correctie ligt op de loer.

 

 

Overig nieuws

Ook Triodos verdubbelt de winst

Triodos bank heeft in de eerste zes maanden van het jaar de winst verdubbeld. Daarmee boekt de duurzame bank een recordwinst. De topman is ermee ingenomen, hij praatte het liefst over deze mooie cijfers en niet over de ruzie met certificaathouders. Triodos Bank rapporteerde een nettowinst van 35,2 mln euro, tegen 18,8 mln een jaar eerder. De inkomsten stegen met 56,3 mln, maar de kosten namen ook toe. Die zijn voor het grootste gedeelte terug te voeren op de handel in certificaten. (FD - Telegraaf)

BAM bouwt minder huizen

Het grootste bouwbedrijf van Nederland heeft in de eerste helft van het jaar in totaal 494 huizen opgeleverd. Dat is 42% minder dan de 858 die BAM een jaar eerder opleverde. Volgens de topman is het een gevolg van de uitdagende situatie die sinds een jaar geldt. Maar de huizenbouw komt in 2025 en 2026 weer op gang, zo voorspelt hij. (FD - Telegraaf)

Rentes naderen hoogste punt sinds de financiële crisis

Wereldwijd stijgen de rentes en naderen daarmee het hoogste punt sinds de financiële crisis. De uitverkoop van obligaties blijft ook maar aanhouden. De rente op tienjaars schuldpapier uit de VS piekte donderdag boven de 4,30%. Analisten van ING denken dat die rente nog hoger kan. Beleggers zouden nog worstelen met de implicaties van een zachte landing van de economie. Analisten van Goldman Sachs denken echter dat de korte rente zal gaan stijgen, inflatie en groei zullen afkoelen. (FD)

Damrak: Duikvlucht Adyen leek niet te stuiten

De AEX sloot gisteren 2,5% lager, na de enorme oplawaai die Adyen kreeg. Meerdere keren werd de handel in Adyen stilgelegd, maar bij elke hervatting ging de koers verder omlaag. Ook een analistencall kon de koersval niet stoppen. Het betaalbedrijf sloot uiteindelijk 39% lager. Beleggers stapten massaal uit na de tegenvallende resultaten. Aegon kwam met cijfers, het vermogensbeheer kampt met moeilijke marktomstandigheden. Aegon leverde 5% in. Philips won juist 3,9%, Goldman Sachs meldde transacties in de aandelen van het bedrijf. De uitersten van de Midkap werden gevormd door Alfen (-3,9%) en SBM Offshore (1,2%).

Wall Street sluit in het rood

Het ging heen en weer tussen winst en verlies, maar de Amerikaanse indices eindigden in het rood. De Dow Jones leverde 0,84% in, de S&P500 daalde 0,78% en de Nasdaq verloor 1,17%. Goede macrocijfers wakkeren de vrees aan dat de rente langer hoog blijft. Walmart kwam met beter dan verwachte cijfers en de retailer verhoogde de omzetprognose voor dit jaar. Het aandeel daalde 2,24%. CVS Health viel 8,14% terug, het is niet langer de belangrijkste partner van de grootste zorgverzekaar in Californië. Cisco won 3,34% na beter dan verwachte cijfers.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff