vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Verdere verzwakking voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong circa 0,4 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,9 procent lager op 759,28 punten.

De beurzen in Azië kleurden vanochtend opnieuw rood. Beleggers blijven nerveus over de ontwikkelingen in China. Uit gegevens van woensdag bleek dat de Chinese huizenprijzen in juli verder zijn gedaald, wat de bezorgdheid over de vastgoedsector alleen maar verder aanwakkert en de angst voor verdere verspreiding vergroot.

Naast tegenwind uit China werden Aziatische technologieaandelen ook getroffen door de stijging van de Amerikaanse rente, na beter dan verwachte cijfers over de detailhandelsverkopen in juli in de VS. Hierbij neemt de hoop af dat de Fed op korte termijn de teugels kan laten vieren. Vanavond zal er dan ook veel aandacht zijn voor de bekendmaking van de notulen van de Fed.

In de VS was het dinsdag al niet veel beter en viel vooral de zwakte bij de Amerikaanse banken op. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat het mogelijk gedwongen wordt de kredietwaardigheid van tientallen banken te verlagen. Moody’s besloot vorige week al om de ratings van 10 banken te verlagen en andere instellingen op een watchlist te plaatsen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat een verdere verzwakking zien. De consolidatie tussen 763 en 773 punten werd neerwaarts verlaten na de mislukte uitbraakpoging, waarna de koers verder is gaan terugzakken.

Er is nu ruimte onstaan voor een grotere correctie, richting de bodems van de grotere bandbreedte op 747 punten. Deze dienen de koers op te gaan vangen, om verdere druk op het langetermijn plaatje te voorkomen. 

 

 

Overig nieuws

HelloFresh komt met kant-en-klaarmaaltijden

Het Duitse HelloFresh gaat in Nederland voortaan ook kant-en-klaarmaaltijden bezorgen. Dat wordt gedaan via dochteronderneming Factor. In de VS is Factor marktleider met een aandeel van 60% op het gebied van kant-en-klaarmaaltijden. Het maakt nu ook de stap naar Europa en trapt af in Nederland en Vlaanderen. De combinatie van kwaliteit en gemak moeten onderscheidend werken. (Telegraaf)

TKH blijft achter bij verwachtingen

Technologiebedrijf TKH kon de marktverwachtingen niet waarmaken. Omzet en winst vielen over het eerste halfjaar lager uit dan waarop analisten rekenden. De omzet groeide weliswaar met 5% naar 948 mln euro, maar er was op meer gerekend. Ook de winstprognose voor het hele jaar viel tegen. Beleggers waren teleurgesteld en zetten het aandeel 12,9% lager. (FD - Telegraaf)

Wereldwijd vermogen aan krimp onderhevig

Het wereldwijde vermogen is voor het eerst in vijftien jaar gekrompen. In 2022 daalde het totale particuliere vermogen met 2,4% tot 454.400 mrd dollar. Er is zo’n 11.300 mrd dollar in rook opgegaan, met name op de beurs. De vermogensongelijkheid nam daardoor iets af, maar de verdeling blijft scheef. De rijkste 1% in de wereld bezit nog altijd 44,5% van het totale wereldwijde vermogen. (FD)

Damrak: Veel zorgen

Er was veel om zich zorgen over te maken. Dat deden beleggers dan ook. China verlaagde de rente onverwachts. De detailhandelsverkopen in de VS wijzen erop dat de economie sterk blijft. De AEX sloot 0,9% lager, de dalers waren veruit in de meerderheid. Philips won 0,6% en profiteert nog van de deal met Exor. Adyen daalde 3,9% en Aegon verloor 2,4%. In de Midkap sprong TKH eruit, na teleurstellende resultaten kelderde het aandeel bijna 13%.

Wall Street: Pessimisme

De borden kleurden ook in New York rood. De Dow Jones daalde 1,02%, de S&P500 leverde 1,16% in en de Nasdaq eindigde met een verlies van 1,14%. Er waren teleurstellende cijfers uit China. Fitch Ratings kwam met een waarschuwing die de zorgen over de bankensector aanwakkerde. Detailhandelsverkopen in de VS wijzen op een sterke economie, de inflatiestrijd lijkt nog niet gestreden. JPMorgan Chase daalde 2,7%, Wells Fargo 2,33% en Bank of America 3,11%. Discover Financial Services dook 9,45% omlaag op het nieuws dat de topman opstapt. Vinfast was een grote stijger na zijn beursdebuut. Het aandeel schoot 68% omhoog.

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff