vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX richting groene opening

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong circa 0,4 procent in het groen. Maandag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent hoger op 766,21 punten.

Beleggers kijken nog steeds bezorgd naar China. Waren het gisteren nog de zorgen over de vastgoedsector en mogelijke wanbetalingen bij een paar grote Chinese vermogensbeheerders, waren het vannacht tegenvallende economische data. Zo bleek dat de detailhandelsverkopen in China in juli opnieuw minder hard zijn gestegen. De verkopen stegen afgelopen maand met 2,5 procent op jaarbasis, na een stijging van 3,1 procent in juni. In mei stegen de verkopen nog met 12,7 procent en in april zelfs met 18,4 procent. 

Ook de Chinese industriële productie viel tegen en was in juli wel gestegen, maar minder hard dan een maand eerder en dan door economen voorzien. De productie steeg met 3,7 procent op jaarbasis, na een stijging van 4,4 procent in juni. Economen hadden voor juli gerekend op een stijging van 3,8 procent. 

De eerste reactie van Beijing is er al. Er zijn twee belangrijke beleidsrentes verlaagd, wat suggereert dat de benchmarkrente van het land waarschijnlijk later deze maand ook zal dalen. De People's Bank of China injecteerde ook honderden miljarden yuans.

Aan de andere kant van de oceaan ging het maandag een stuk beter en wisten de Amerikaanse indices hoger te sluiten. Met name de Nasdaq, onder aanvoering van Nvidia, blonk uit met een winst van 1,1 procent. Dit kan de 'chippers' in de AEX vandaag een zetje geven.

Vanochtend werd ook bekend dat het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers aan het begin van het derde kwartaal onverminderd negatief is. De vertrouwensindex noteerde op 8,3 negatief, vrijwel gelijk aan de stand drie maanden eerder. "De stemmingsindicator is in evenveel bedrijfstakken gestegen als gedaald, maar in bijna alle bedrijfstakken nog steeds negatief", aldus het CBS. De verwachtingen over de inkooporders en de investeringen zijn lager dan een jaar geleden.

AEX future

De Amsterdamse beurs lijkt zich te kunnen opmaken voor een prima start. De future weet voorbeurs op te veren van het cluster van bodems rond 763 punten en zet de aanval in op de bovenzijde van de smalle neutrale bandbreedte.

Een opwaartse doorbraak maakt in eerste instantie ruimte vrij voor een weerzien met de weerstand rond 779, waarna de toppen van eind juli in beeld komen. Van groot belang is echter dat de recente bodems stand weten te houden, om verdere verzwakking te voorkomen.

 

 

Overig nieuws

Russische roebel stort in

Maandag zakte de Russische munt door de ondergrens van 100 roebel voor een dollar. Dat is voor het eerst sinds het land Oekraine binnenviel. Het Kremlin wijst met de beschuldigende vinger naar de centrale bank, omdat het monetaire beleid te zacht zou zijn. Maar de centrale bank wijt het aan de krimpende handelsbalans. De bank ziet geen risico’s voor de financiële stabiliteit en gaf opnieuw een signaal af dat de rente binnenkort omhoog gaat. (FD - Telegraaf)

ECB-watchers voorspellen 4%

ECB-analisten verwachten een renteverhoging in september. Hun prognose is dat de Europese Centrale Bank nog een keer de beleidsrente optrekt, van 3,75% naar 4%. Als reden wijzen zij naar de kerninflatie, de gasprijzen en de inflatieverwachting over een periode van vijf jaar, die vorige week naar het hoogste punt in dertien jaar steeg. Vorige maand hintte president Lagarde nog wel op een pauze in de rentecyclus. (FD)

UBS schikt als laatste met Amerikaanse justitie

De Zwitserse grootbank UBS heeft een schikking van 1,44 mrd dollar getroffen met de Amerikaanse justitie. De aanleiding is een onderzoek naar de vermeende verkoop van misleidende hypotheekobligaties in aanloop naar de financiële crisis van 2008. Hiermee eindigt een reeks onderzoeken naar de rol van financiële instellingen bij het ontstaan van deze crisis. Het moet een waarschuwing zijn voor iedere instelling die op onwettige wijze winst probeert te maken door middel van fraude. (FD)

Damrak: Met hakken over de sloot

Graadmeters kwamen gisteren maar moeizaam van hun plaats, beleggers hielden hun kruit droog. De AEX (0,1%) sloot nipt hoger. Daar speelde Philips (4,3%) een hoofdrol. Investeringsfonds Exor (-0,2%) neemt een belang van 15% en spreekt daarmee vertrouwen uit in het geplaagde Philips. Heineken won 1%. Onderaan eindigde DSM Firmenich (-2,2%). De Midkap kende Alfen (3,4%) en Allfunds (-2,4%) als uiteinden.

Wall Street: Nvidia springt eruit

Techaandelen trokken uiteindelijk de Amerikaanse beurs hoger. Nvidia won 7,1%. Het was dan ook de Nasdaq (1,1%) die de hoogste dagwinst boekte. De S&P500 steeg bijna 0,6% en de Dow Jones sloot nipt hoger. Tesla liep averij op, het aandeel daalde 1,2% op de aankondiging dat het in China de prijs van een aantal modellen gaat verlagen. US Steel Corporation schoot 37% omhoog nadat de 122 jaar oude staalmaker een overnamebod van Clevelands-Clifss afwees. In plaats daarvan zal het een herziening van zijn strategische opties starten.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff