vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX richting vlakke opening

De Amsterdamse beurs gaat maandag een vlakke tot iets lagere opening tegemoet. Vrijdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,6 procent lager op 765,16 punten.

De focus lag afgelopen week verder vooral op Amerikaanse en Chinese inflatiedata. De Amerikaanse inflatiecijfers waren weinig verrassend. De inflatie kwam in juli uit op 3,2 procent, van 3,0 procent een maand eerder, terwijl de kerninflatie juist daalde van 4,8 naar 4,7 procent. Economen hadden gerekend op respectievelijk 3,3 en 4,7 procent.

In China daalden de consumentenprijzen in juli met 0,3 procent op jaarbasis. De producentenprijzen daalden al eerder en liepen ook afgelopen maand weer verder terug, met ruim 4 procent op jaarbasis. 

De zorgen omtrent China houden ook in het begin van deze week aan. De beurzen daar starten de week in het rood, getroffen door een mix van zwakke economische data en verliezen in de vastgoedsector.

Naast Evergrande is nu ook vastgoedgigant Country Garden in de problemen gekomen, wat eind vorige week waarschuwde voor een enorm verlies van 7,6 miljard dollar in de eerste helft van 2023.

Het aandeel zakte vanochtend naar een nieuw laagterecord, ook omdat rapporten suggereerden dat het bedrijf moeite heeft om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen en het risico loopt in gebreke te blijven. Maar ook techaandelen hebben het maandag moeilijk op de Chinese beurzen.

De zwakte op de Aziatische markten zal de start in Europa negatief beïnvloeden. Naast de AEX zullen ook de andere Europese beurzen lager van start gaan.

De olieprijzen zijn vorige week voor de zevende week op rij hoger gesloten, mede als gevolg van optimistische vraagprognoses van de OPEC-producentengroep en het Internationaal Energieagentschap (IEA). Bij een settlement van 83,19 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag 0,4 procent duurder. In de Aziatische handel vanochtend, koerste de olieprijzen een procent lager op 82,33 dollar.

AEX future

De Amsterdamse beurs gaat relatief onveranderd van start. De future is voorbeurs opnieuw teruggezakt tot de steunlijn rond 764, waar het iets van weet op te veren. 

De index blijft daardoor bewegen binnen de smalle bandbreedte van de afgelopen week. Nu de uitbraak boven deze bandbreedte is mislukt neemt het risico op een daling toe, waardoor het van belang is dat de huidige koersbodems stand weten te houden. Neerwaarts is er na een uitbraak ruimte richting de bodems rond 747 punten. 

 

 

Beursagenda

Het cijferseizoen loopt op zijn laatste benen, al zullen de resultaten van onder andere Tencent, Aegon en Adyen wel op veel belangstelling kunnen rekenen. Verder wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste vergadering van de Fed en diverse macro-economische cijfers.

We kunnen vandaag rustig opstarten. Maar morgen barst het los, met de cijfers van TKH en Tencent (waarin Prosus een groot belang heeft). De macro-economische agenda is die dag royaal gevuld, met onder andere een raming van de groei van de Japanse economie, het Nederlandse ondernemersvertrouwen, de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie, de Duitse ZEW-index (graadmeter economisch sentiment) en maar liefst vijf cijfers uit de VS: de detailhandelsverkopen, importprijzen, Empire State-index (een graadmeter van het ondernemersvertrouwen in de industrie in New York), het vertrouwen van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden.

Woensdag opent Avantium de boeken over het tweede kwartaal. Het aandeel ABN Amro gaat ex-dividend. Er komt een raming van de groei van de Nederlandse economie over het tweede kwartaal. In Q1 daalde het BBP met 0,3% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Is opnieuw sprake van krimp of weet onze economie de weg omhoog te vinden?

Andere macrodata van die dag: de consumptie van Nederlandse huishoudens, het Europese BBP over het tweede kwartaal, de Europese handelsbalans, de Europese en Amerikaanse industriële productie en de laatste Amerikaanse woningbouwcijfers.

Om 20 uur Nederlandse tijd worden de notulen gepubliceerd van de laatste vergadering van de Federal Reserve, toen de rente met 25 basispunten werd opgetrokken. De financiële markten zullen in de stukken speuren naar hints over het toekomstige rentebeleid. Voor de vergadering van 20 september wordt een rentepauze verwacht.

Donderdag wordt een drukke dag. Adyen, Aegon, BAM en Fastned komen dan met hun halfjaarcijfers. In de VS zijn Walmart (om 13 uur onze tijd) en Applied Materials (na sluiting van Wall Street) aan de beurt. Verder staan de Japanse handelsbalans, de Nederlandse werkloosheidscijfers, de Amerikaanse leidende indicatoren en de Philadelphia Fed-index (een graadmeter van het ondernemersvertrouwen in de industrie in de regio Philadelphia) op de rol.

De week wordt afgesloten met de Japanse en Europese inflatiecijfers over juli.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff