vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Duitse beurs in gevecht met 200-daags gemiddelde

Duitse beurs in gevecht met 200-daags gemiddelde

De Duitse hoofdindex, de DAX 40 index, heeft na het vormen van een top eind juli een kleine 10% moeten prijsgeven. De index is hierdoor aanbeland bij haar 200-daags gemiddelde, die de afgelopen jaren een belangrijke rol speelde bij het koersverloop van de index.

200-dagenlijn

De 200-dagenlijn is een veelgebruikte indicator in technische analyse en wordt vaak gebruikt om trends op lange termijn in de prijsontwikkeling van een financieel instrument te analyseren. De waarde van de 200-dagenlijn is een belangrijk referentiepunt voor technische analisten om te bepalen of een financieel instrument zich in een stijgende trend (bullmarkt) of een dalende trend (bearmarkt) bevindt.

Over het algemeen wordt een prijs boven de 200-dagenlijn beschouwd als een signaal van een opwaartse trend, terwijl een prijs onder de 200-dagenlijn wijst op een neerwaartse trend.

DAX index

De DAX index is in de afgelopen twee jaar acht keer opgevangen of afgeketst op de 200-dagenlijn, waarna de eerder ingezette trend werd vervolgd. Twee keer zorgde een doorbraak van het 200-daags gemiddelde echter voor een duidelijke trenddraai.

In januari 2022 zorgde de doorbraak voor een daling van nog eens ruim 20%, terwijl de opwaartse doorbraak van november 2022 zorgde voor een stijging van bijna 20%.

Momenteel is de DAX index weer in gevecht met haar 200-daags gemiddelde. De index is er al even onder geweest, maar probeert met het herstel van de afgelopen dagen er weer boven terug te keren.

De komende periode zal blijken welke richting de index kiest. Een overtuigende doorbraak zal een nieuwe bearmarkt kunnen starten, terwijl bij een terugkeer boven het gemiddelde een eindejaarsrally de meeste kans maakt.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot
DAX 17.896,50 -35,67 -0,20% 02 mei

Laatste nieuws

  1. 02 mei Coinbase verslaat verwachtingen ruimschoots
  2. 02 mei Apple verslaat verwachtingen
  3. 02 mei Galapagos handhaaft verwachte cashburn
  4. 02 mei Beursupdate: AEX op Wall Street
  5. 02 mei Wall Street sluit hoger
  6. 02 mei Koersalarm: Paramount in de lift door overname-interesse Sony
  7. 02 mei Olieprijzen consolideren
  8. 02 mei Wall Street koerst hoger
  9. 02 mei Europese beurzen sluiten lager
  10. 02 mei Solide groei UMG