vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Sentiment op aandelenmarkten blijft positief
Beeld: iStock

Sentiment op aandelenmarkten blijft positief

De eerste zes maanden van dit beursjaar zitten er alweer op en beleggers hebben tot nog toe niets te klagen over de rendementen.

De Nederlandse beurs heeft dit jaar ruim 12% kunnen bijschrijven. Dat is ondanks alle aanhoudende economische zorgen een mooi rendement. Wel lijkt de Nederlandse beurs net iets achter te blijven bij zowel het Europese als het wereldwijde marktgemiddelde.

De AEX heeft de laatste maanden een pas op de plaats gemaakt en is hierdoor een deel van de stijging van de brede markt misgelopen. De index lijkt echter klaar om de opgaande fase te hervatten en zou hiermee de achterstand de komende periode kunnen goedmaken.

AEX-index: wachten op nieuwe impulsen

De beurs in Amsterdam vormt vanaf eind vorig jaar hogere koersbodems, wat wijst op aantrekkende vraag. In februari is de opmars stilgevallen en is er een meer neutraal koersverloop zichtbaar geworden. De AEX beweegt al enige tijd zijwaarts onder weerstand van 777 punten en lijkt te wachten op nieuwe impulsen.

Een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder doen verbeteren en ruimte vrijmaken voor een stijging richting de oude hoogtepunten van eind 2021 rond 830 punten.

De 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs laat nog altijd een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

AEX index koers


Euro Stoxx 50-index: toenemende vraag

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50-index, heeft dit jaar wat beter gepresteerd dan de Amsterdamse beurs en zet momenteel de weerstand van haar oude top van eind 2021 onder druk.

De hogere koersbodems die de afgelopen maanden zijn gevormd, wijzen op een toenemende vraag.

Een doorbraak door de weerstand zal het technisch beeld verder doen opklaren en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging.

De stijgende fase kan dan worden voortgezet richting de oude top uit 2000 rond 5.522 punten.

euro stoxx 50


MSCI World-index: belangrijke weerstand doorbroken

De wereldwijde MSCI World-index weet de recente verbeteringen te bevestigen. De index heeft het eerste halfjaar sterk gepresteerd en hierbij onlangs een belangrijke weerstand doorbroken. De uitbraak boven de toppen van begin dit jaar en eind vorig jaar heeft de weg omhoog vrijgemaakt.

Nu de MSCI World-index boven deze oude weerstand ook een nieuwe hogere koersbodem lijkt te vormen, wordt de uitbraak bevestigd en kan er verder omhoog worden gekeken.

Het volgende richtpunt wacht rond 3.248 punten, gevormd door de top van begin 2022.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde beweegt mooi omhoog. Dit wijst op een positieve technische conditie.

MSCI Wordl-index


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot