vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Positieve signalen in de AEX-index

Positieve signalen in de AEX-index

Het eerste kwartaal zit er alweer op, waarmee een nieuw cijferseizoen binnenkort weer zal losbarsten. Dan zal moeten blijken of de bezuinigingen die veel bedrijven hebben doorgevoerd effect hebben en de vooruitzichten voor de rest van het jaar op peil blijven.

De AEX-index heeft het eerste kwartaal een mooie winst van ongeveer 10% weten neer te zetten. Ondanks veel volatiliteit en een bankencrisis wist de Nederlandse beurs dus goed overeind te blijven. Het technisch beeld van de index oogt dan ook in meerdere timeframes positief.

Meerjarige lange termijn AEX

De AEX-index beweegt sinds 2009 per saldo in een opgaande fase, waarbij telkens hogere toppen en bodems worden gevormd. Dit wijst op een aanhoudende vraag naar Nederlandse aandelen.

Vorig jaar heeft de index een correctie laten zien richting de voorgaande koerstop rond 632 punten en hier is de koers mooi opgevangen.

Vanaf dit niveau is de AEX weer goed opgeveerd, waardoor de stijgende trend intact is gebleven.

Lange termijn AEX

Op de weekgrafiek hieronder is goed te zien dat de koers is opgevangen rond de oude top van 2020. Na een langere consolidatiefase is de index eind vorig jaar uit de correctieve fase gebroken en teruggekeerd boven haar 200-daags gemiddelde. Hiermee kwam er een einde aan de correctie.

Begin dit jaar heeft de AEX een nieuwe hogere koerstop gevormd, die de opwaartse ambities van de beurs aangeeft.

De correctie die hierop volgde door de bankencrisis lijkt nu een nieuwe hogere koersbodem op te gaan leveren. De index is opgevangen rond de 200-dagenlijn en de vorige koerstoppen en veert weer op.

Korte termijn AEX

Als we nog wat verder inzoomen, valt op dat de AEX de kortetermijn-correctieve fase van de afgelopen weken heeft afgebroken en weer omhoog draait. De index geeft hiermee een nieuw signaal af dat ze verder omhoog wil.

De eerste weerstandszone ligt rond de voorgaande toppen tussen 760 en 780 punten.

Hierboven ligt de weg vrij voor een verdere koersstijging richting de oude hoogtepunten van eind 2021 rond 829 punten. 

De AEX lijkt dus klaar te staan voor een positief cijferseizoen, waarbij de beurs een flinke stap omhoog kan gaan zetten.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot