vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Slotbericht: AEX ruim positief het weekend in

De Amsterdamse beurs is er vrijdag in geslaagd om een prima week positief af te sluiten. De AEX sloot 1,4 procent hoger op 882,63 punten. Op weekbasis won de hoofdindex 2,6 procent, terwijl de AMX op weekbasis 0,8 procent verloor.

De cijfers van Microsoft en Alphabet donderdagavond nabeurs vormden vrijdag de belangrijkste drijfveer voor de plussen in de techzware AEX.

Gisteren schrokken beleggers nog van een tegenvallende Amerikaanse groei en een oplopende inflatie. Echter, de Amerikaanse kerninflatie in maart valt eigenlijk mee, omdat er met betrekking tot de maand ervoor ditmaal geen bijstellingen nodig waren, zoals vorige maand wel, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

De zogeheten PCE index voor de kerninflatie bedroeg in maart 2,8 procent op jaarbasis. Economen hadden op een daling van de kerninflatie gerekend van 2,8 naar 2,7 procent.

De rentes daalden vrijdag weer, na de stijgingen van donderdag. Maar op weekbasis zijn de tienjarige rentes in de VS en Europa wel licht gestegen. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een stijging van 7,3 procent, gevolgd door zwaargewicht ASML met een winst van 3,2 procent.

Adyen won 2,0 procent, na de dubbelcijferige koersdaling van donderdag. Besi daarentegen verloor ruim 4 procent. IMCD was de grootste verliezer in de AEX en daalde bijna 5 procent. 

In de AMX won Alfen bijna 6 procent, gevolgd door Corbion met een winst van 3,5 procent, ondanks dat de cijfers niet meevielen. Het grootste verlies was voor Signfy. Het aandeel daalde ruim 11 procent, na tegenvallende cijfers. 

In de AScX gingen Ebusco en NX Filtration aan kop met winsten van maar liefst 9,3 en 8,8 procent. Wereldhave daalde 7,6 procent, vanwege een ex-dividend notering. Beursnieuweling CVC noteerde bijna 17 procent in het groen.

AEX index

De Amsterdamse beurs heeft er een sterke dag op zitten. Er is een hogere bodem gevormd binnen de neutrale fase en de index zou op korte termijn een nieuwe uitbraakpoging kunnen ondernemen boven de toppen op 893 punten. Het koersdoel op 900 punten komt hierdoor weer in zicht. 

De eerste steunzone ligt momenteel op de recente bodem rond 864. Zolang de koers hierboven blijft bewegen handhaven we onze positieve visie op de index.

 

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff