vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Overtuigende opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van ruim een procent. 

De Amerikaanse futures noteerden vanochtend in het groen, na meevallende cijfers van Alphabet en Microsoft donderdag nabeurs op Wall Street.

Donderdag daalde de AEX index nog 0,4 procent naar 870,27 punten, na onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS. Fintechbedrijf Adyen ging daarnaast met ruim 18 procent onderuit na cijfers, terwijl Unilever na zijn rapportage juist bijna zes procent won. 

Naast de PCE-kerninflatie hebben beleggers vandaag ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam weet vanochtend sterk aan de handelsdag te beginnen. De future veert hard op binnen de neutrale bandbreedte en vormt hiermee en mogelijke hogere koersbodem. Dit wijst op aantrekkende vraag.

Een herstel richting de oude hoogtepunten rond 888 punten lijkt te zijn ingezet. Pas hierboven zal de oude opgaande trend weer worden hervat. De nieuwe bodem vormt nu de eerste steun rond 860 punten.

 

 

Overig nieuws

Kosten apneu-affaire al €4,2 mrd en teller blijft lopen

De financiële schade is groot voor Philips. De apneu-affaire heeft het bedrijf nu al een slordige €4,2 mrd gekost. En de teller blijft lopen. Drie jaar geleden kwamen de problemen met de beademingsmachines aan het licht. Het was het begin van een hoofdpijndossier dat Philips in grote moeilijkheden heeft gebracht. De rekening zal nog verder oplopen, waarschijnlijk met nog enkele miljarden. Dat komt onder meer door schadeclaims van patiënten en van de tien juridische procedures die tegen Philips lopen, zijn er pas twee afgerond. (FD)

Nieuwe huurwet aangenomen

De Tweede Kamer heeft in grote meerderheid de huurwet van demissionair minister De Jonge aangenomen. De Wet betaalbare huur regelt ook de middenhuur. VVD en BBB zijn felle tegenstanders van de wet. Een poging om de stemming uit te stellen, kreeg geen steun. In de Eerste Kamer tekent zich ook een meerderheid af voor de wet. Met de wet wil de overheid voorkomen dat verhuurders veel te hoge huren rekenen voor woningen die dat niet waard zijn. Daarom wordt het puntenstelsel uitgebreid naar nieuwe huurcontracten voor woningen met tussen de 142 en 186 punten. (FD - Telegraaf)

AI-bubbel kan gaan leeglopen

Het feestje op de aandelenmarkten gaat onverminderd voort, tech loopt voorop. Het is vooral enthousiasme over kunstmatige intelligentie, die de koersen hoger drijft. Het aanhoudende optimisme heeft vermogensbeheerder Optimix de aanzet gegeven om zijn weging voor aandelen flink terug te brengen. De vermogensbeheerder voorziet een omslag in het sentiment, mede doordat een renteverlaging door de Fed vooruitgeschoven wordt. Optimix twijfelt over de houdbaarheid van de rally op de beurzen. De vermogensbeheerder heeft het vizier op de grondstoffenmarkt gericht. (Telegraaf)

Damrak: Koerstik voor Adyen

Macrocijfers uit de VS drukten op het sentiment. De AEX sloot 0,4% lager. Kwartaalcijfers zorgden voor flinke uitslagen. Beleggers verslikten zich in de resultaten van Adyen (-18,4%), dat opnieuw een zware slag kreeg toegediend. Beleggers schrokken van de lagere inkomsten per transactie. Bovenaan eindigde Unilever (5,8%) in reactie op de cijfers. In de Midkap werden Flow Traders (2,3%) en Fugro (2,1%) beloond voor hun resultaten. Alfen (-4,4%) moest het ontgelden. WDP (-4,9%) sloot onderaan.

Wall Street: Bedrukt

De stemming werd gedrukt door een hoger dan verwacht inflatiecijfer en tegenvallende resultaten van Meta. De Dow Jones sloot 0,98% lager, de S&P500 leverde 0,46% in en de Nasdaq verloor 0,64%. Meta verloor 10,56% als gevolg van de kostbare plannen van Mark Zuckerberg. Southwest Airlines maakte een duikvlucht van 9,1%, de levering van nieuwe Boeings loopt voor de derde keer vertraging op. Caterpillar verlaagde zijn omzetverwachtingen en verloor 6,99%. Maar de stijgende goudprijs bezorgt Newmont (12,42%) een hoger dan verwachte winst. Het aandeel won met glans.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot