vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX zet het herstel voort

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,9 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,0 procent hoger op 874,79 punten. 

Het belooft opnieuw een drukke cijferdag te worden, nadat Tesla dinsdagavond na cijfers meer dan 13 procent steeg. Diverse bedrijven, waaronder General Motors, UPS en GE Aerospace, werden dinsdag op Wall Street beloond voor hun goede kwartaalcijfers. Beleggers hopen dat de cijfers van techreuzen de komende dagen zullen overtuigen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs zet het herstel voort. De koers heeft eerder de correctieve fase verlaten en is gisteren ook door de tussenliggende weerstand van de vorige koersbodem gebroken. De weg ligt hierdoor vrij voor eenterugkeer naar de oude hoogtepunten van begin deze maand.

 

 

 

Overig nieuws

Banken pleiten voor andere aanpak witwascontroles

De verplichte witwasaanpak van banken is een dure aangelegenheid. De kosten bedragen jaarlijks minimaal €1,4 mrd om te voldoen aan de verplichtingen uit de antiwitwaswet. Banken willen een andere aanpak, met een betere samenwerking met de opsporingsinstanties. Ze willen gerichter gaan controleren op basis van signalen van politie en justitie. Nu moeten zij alles en iedereen controleren en is het zoeken naar een speld in een hooiberg. (FD)

iPhone-verkopen in China kelderen

Apple zou in het eerste kwartaal 19% minder iPhone’s in China hebben weten te verkopen. Dat meldt Bloomberg op basis van onderzoeksgegevens. Het zou het slechtste resultaat sinds 2020 zijn. De daling in deze grote markt is opvallend, omdat het eerste kwartaal traditioneel een hogere consumptie in China laat zien vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar. Huawei deed het veel beter dan Apple, het zag de verkopen met 70% stijgen. Ook andere lokale partijen zoals Xiaomi (+9%) en Honor (+12%) deden goede zaken. De teleurstellende verkoopcijfers komen vlak voor de presentatie van de kwartaalresultaten van Apple op 2 mei. (FD)

Damrak: Hoger, met fors verlies voor Akzo en Randstad

De AEX won 1%, maar het waren vooral de verliezen van AkzoNobel (-7,2%) en Randstad (-6,9%) die opvielen. Beide kwamen met resultaten. De cijfers van de verfgigant waren goed, maar werden overschaduwd door een dreigende miljardenclaim. Dagwinnaar was Prosus (3,5%), dat de koers van deelneming Tencent verder zag oplopen. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Just Eat Takeaway (3,1%) en Aperam (-1,8%).

Wall Street maakt zich op voor cijferregen

Aan de vooravond van een cijferregen trokken de grote techbedrijven als vanouds de kar. De Dow Jones steeg 0,7%, de S&P500 won 1,2% en de Nasdaq eindigde 1,6% hoger. Tesla trapt af en in aanloop won het aandeel 1,8%. Meta (2,9%) komt woensdag met de resultaten, terwijl Alphabet (1,25%) en Microsoft (1,5%) donderdag volgen. De drie zijn samen goed voor bijna 15% van de S&P500. Spotify boekte een zeldzame winst in het eerste kwartaal. Het aantal abonnees steeg. Er zat muziek in het aandeel, dat 11,5% won. United Parcel Services bezorgde beleggers een hogere winst en het aandeel steeg 2,4%. General Motors (4,4%) verhoogde de winstverwachting.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot