vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Portefeuille update Europa: Opname, wijziging en verzwakking

Portefeuille update Europa: Opname, wijziging en verzwakking

De mondiale beurzen hebben de afgelopen dagen met wat verkoopdruk te maken. Hoewel de kortetermijn plaatjes enigszins verzwakken, lijkt vanuit het langetermijn perspectief een pullback redelijk gezond. De markten lieten de afgelopen maanden mooie stijgingen zien, waarna het momentum even afneemt. Uiteraard houden we steunzones op de lopende posities goed in de gaten, maar hiernaast bieden pullbacks ook nieuwe kansen. In deze update bespreken we de technische plaatjes van enkele fondsen in de portefeuille. 

Beiersdorf

Beiersdorf heeft door de recente opleving vanaf de oude koerstoppen en het 200-daags gemiddelde een plekje weten te bemachtigen in de portefeuille. We schreven recent al dat zodra de pullback zou worden opgevangen we overwogen het fonds op te nemen. Het technische plaatje is sinds begin 2022 flink verbeterd. De koers beweegt in een mooie opwaartse trend waarin het 200-daags gemiddelde diverse keren als springplank is gebruikt richting hogere koersniveaus. Ook nu wordt hier gewerkt aan een hogere bodem. Samen met de onderkant van de stijgende trend en de oude toppen betreft dit een solide steunzone, met een neerwaarts risico van zo'n 6,5%.

 

 

 

Het eerste koersdoel plaatsen we op basis van een berekening op €160, wat zorgt voor een upside van ongeveer 17%. We handhaven een positieve visie op Beiersdorf zolang de koers beweegt boven de recente bodem.

Adidas

Adidas heeft zich eindelijk weten te ontdoen van het licht stijgende trendkanaal en laat daarmee een flinke technische verbetering zien. De koers is vanaf de onderzijde van het kanaal begin dit jaar opgeveerd en passeerde hierbij de top van eind vorig jaar rond €200. Er volgde een korte consolidatie die paste binnen het koersbeeld van de afgelopen anderhalf jaar, maar in tegenstelling tot de afgelopen keren brak de koers opwaarts.

 

 

We besluiten nu om de steunzone te verhogen tot de recente bodem op €195,40. Een neerwaartse doorbraak brengt het fonds namelijk terug in de bandbreedte, waarbij een nieuwe test richting de onderzijde niet kan worden uitgesloten. Dit zou zonde zijn van het huidige rendement op de positie en de recente verbeteringen ook direct weer neutraliseren. De B.O.B.-lijn krult voorzichtig omhoog en we verwachten een voortzetting van de opwaartse fase. Het koersdoel blijven we hanteren op €263,75 (top van 3 januari 2022).

Vinci

Vinci zakt de afgelopen weken terug richting de steunzone en maakt zodoende een pas op de plaats binnen de langetermijn stijgende trend. Beleggers lijken wat gas terug te nemen sinds de uitbraak boven de top van 28 april 2023. Deze oude top geld dan ook, samen met het 200-daags gemiddelde, als belangrijk vangnet in de huidige daling. Een neerwaartse doorbraak zal het technische plaatje verzwakken en een grotere correctie richting het cluster van bodems rond €100 kunnen inluiden. We houden daarom het huidige koersniveau nauwlettend in de gaten en zullen bij een duidelijke doorbraak afscheid nemen van de positie.

 

 

 

Er is al een duidelijke krul zichtbaar in de B.O.B.-indicator, die daarmee wijst op verminderde prestaties in vergelijking met de brede markt. Het 200-daags gemiddelde kan nu haar waarde gaan bewijzen en moet standhouden om de uptrend intact te laten.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff