vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Afwachtende start AEX

De Amsterdamse beurs maakt zich dinsdag op voor een vlakke opening, na weinig beweging op Wall Street maandagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een klein verlies van 0,2 procent.

Beursplein 5 startte maandag nog positief aan een drukke week, waarin de aandacht vooral zal uitgaan naar Amerikaanse inflatiecijfers, het rentebesluit van de ECB en de start van het cijferseizoen.

Woensdag en donderdag staan in dit verband de belangrijke consumenten- en de producentenprijzen in maart op de Amerikaanse agenda. Donderdag komt de Europese Centrale Bank bijeen voor een nieuw rentebesluit. De markt verwacht niet dat het dan al tot een renteverlaging komt. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is wat hersteld van de correctie van eind vorige week waarbij de koers terugviel in het gematigd oplopende trendkanaal. De eerder ingezette versnelling is hiermee tot stilstand gekomen.

De future heeft steun gevonden rond de steun op 876 punten en is wat hersteld. We verwachten voorlopig een meer neutraal koersverloop tussen de steun en de laatste top rond 888 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Bij Rabo dreigt afkalving coöperatieve karakter

Woensdag mag de ledenraad van Rabobank stemmen over een ingrijpend reorganisatieplan van topman Stefaan Decraene. Daarin wordt het coöperatieve karakter van de bank grotendeels ontmanteld. Het bestuur wil meer zeggenschap centraal beleggen, dat gaat ten koste van de lokale banken. Lokale vertegenwoordigers mogen hun stem nog wel laten horen, maar ze verliezen inspraak bij belangrijke beslissingen die het hoofdkantoor aangaan. Met name leidinggevenden zullen geraakt worden door de wijziging in de ondernemingsstructuur. (FD)

Goud is gewild - China koopt flink in

De goudprijs rijgt records aaneen. Dankzij aankopen van centrale banken en beleggers heeft de prijs voor het edelmetaal nieuwe pieken bereikt. Peking koopt al 17 maanden op rij goud in. Daarnaast spelen de spanningen op het wereldtoneel een rol. Maandag kostte een troy ounce goud $2360. ING verwacht een volatiele goudprijs in de komende maanden. Speculaties over een renteverlaging hebben de dollar verzwakt. Daarmee is goud goedkoper in andere valuta. De goudprijs is dit jaar al 12% meer waard geworden. (Telegraaf)

Ruim duizend Nederlandse patiënten klagen Philips aan

Iets meer dan duizend Nederlandse patiënten houden Philips verantwoordelijk voor gezondheidsschade wegens de ondeugdelijke apneu-apparatuur. Zeventig patiënten vrezen dat ze kanker hebben opgelopen door het gebruik van Philips-apparaten. Een letselschadekantoor vertegenwoordigt momenteel 1057 patiënten en gaat voor hen sowieso vergoeding eisen voor emotionele schade. (FD)

Damrak scherpt record aan

Beleggers houden steeds meer rekening met een later dan verwachte renteverlaging. Desondanks lukte het de AEX (0,5%) om zijn record verder aan te scherpen. Aegon (2%) was koploper en Ahold Delhaize (-0,9%) hekkensluiter. De retailer kreeg een adviesverlaging. Shell (1,3%) profiteerde van een koersdoelverhoging. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Inpost (5,5%) en Just Eat Takeaway (-1,5%). Allfunds (5,3%) profiteerde van overnamegeruchten. Volgens Bloomberg zou Motive Partners interesse hebben om de financiële dienstverlener van de beurs te halen.

Wall Street: weinig beweging

Er zat weinig beweging in de indices. De Dow Jones sloot 0,03% lager, de S&P500 daalde 0,04% en de Nasdaq won 0,03%. Woensdag komt er een nieuw inflatiecijfer wat beleggers meer duidelijkheid kan geven over het toekomstige rentebeleid. Die dag komt Delta Air Lines (2,1%) met kwartaalcijfers, maar het seizoen breekt pas echt los op vrijdag als een aantal banken met de resultaten komt. Eli Lilly (-0,9%) bouwt een fabriek in Duitsland. Tesla (4,9%) profiteerde van de aankondiging van een robottaxi. Een stijging van de bitcoin trok Coinbase Global (6,7%) en MicroStrategy (5,1%) omhoog. Trump Media & Technology Group leverde 8,4% in. Volgens Bloomberg haken vooral particuliere beleggers af.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot