vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtrode start voor AEX

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een min of meer neutrale opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. 

Afgelopen week scherpte de AEX in een verkorte beursweek na Pasen zijn recordstand nog aan op ruim 884 punten, maar op weekbasis daalde de index wel nipt met 0,1 procent, naar een slotstand van 880,63 punten.

Komende week zullen de eerste bedrijven met cijfers over het eerste kwartaal komen. De aandacht zal vooral uitgaan naar resultaten van diverse grote Amerikaanse banken.

Onder meer BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo openen aan het einde van de week de boeken. Ook in Nederland druppelen de eerste kwartaalresultaten binnen, van Nedap en Fagron.

Op donderdag komt de Europese Centrale Bank met een rentebesluit. Vooralsnog ligt het niet in de lijn der verwachting dat de centrale bank de rentes verlaagt. Afgelopen week bleek uit notulen van de laatste vergadering, dat ECB-leden een renteverlaging nog voorbarig vinden.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft steun gevonden op de top van begin maart rond 876 punten en wist vanaf dit niveau weer wat te herstellen. De future test momenteel de bovenzijde van de correctieve fase van de afgelopen dagen. De dalende toppenlijn moet worden doorbroken om een groter herstel mogelijk te maken.

Het risico op de vorming van een nieuwe lagere koerstop blijft aanwezig. De steun dient dan stand te houden om verdere verzwakking te voorkomen.

 

 

 

Beursagenda

De beursweek gaat rustig van start, maar het is stilte voor de storm. Eind deze week komen de eerste bedrijven met kwartaalcijfers en er staat ook nog een rentebesluit van de ECB op het menu.

De Duitse handelsbalans en industriële productie zijn zojuist verschenen. De rest van de dag staat er niets geagendeerd.

Morgen opent Nedap als eerste Nederlandse beursfonds de boeken over het eerste kwartaal. Ook publiceert het CBS de Nederlandse inflatie over maart. Een snelle raming wees vorige week uit dat de inflatie was opgelopen van 2,8% in februari naar 3,1% in maart. Ook de consumptie van Nederlandse huishoudens staat morgen op de agenda.

Woensdagmiddag wordt de Amerikaanse inflatie bekend gemaakt. Economen verwachten dat deze is opgelopen naar 3,4% op jaarbasis (tegen 3,2% in februari). Op maandbasis is het cijfer waarschijnlijk wel wat gedaald, naar 0,3% (tegen 0,4% in februari).

's avonds publiceert de Fed de notulen van de laatste rentevergadering. Ook publiceert Delta Airlines de kwartaalcijfers en staan de industriële productie van Nederland en de Amerikaanse groothandelsvoorraden op de rol.

Donderdag wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel verrassingen niet zijn uit te sluiten, is de algehele verwachting dat de rentes worden gehandhaafd.

Ook wordt uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Fagron, de Chinese inflatiecijfers en de Amerikaanse producentenprijzen. De OPEC brengt een maandrapport over de oliemarkt uit en het IMF komt met een tweejaarlijkse economische outlook.

In de VS barst vrijdag het cijferseizoen los, met de kwartaalresultaten van BlackRock, Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo. Twee aandelen gaan ex-dividend: Ahold-Delhaize (€0,61) en BAM (€0,20). En er verschijnen wat macro-economische cijfers, waaronder Duitse inflatie en het 'kleine' Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan).

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot