vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Special: Vastgoed bouwt aan herstel

Special: Vastgoed bouwt aan herstel

De vastgoedsector veert de laatste tijd goed op en lijkt hiermee vooruit te lopen op de mogelijke renteverlagingen later dit jaar. We bespreken de technische plaatjes van drie interessante vastgoedfondsen, CTP, Simon Property Group, Unibail-Rodamco Westfield en een vastgoed-ETF.

CTP op weg naar hogere koersen

Vastgoedfonds CTP, actief in logistiek en industrieel vastgoed in Oost-Europa, heeft pas sinds een kleine drie jaar een notering aan de Amsterdamse beurs en weet na een lange periode van bodemvorming nu de weg omhoog te vinden.

 

 

CTP is onlangs uitgebroken boven enkele oude toppen en weet deze uitbraak nu te bevestigen met de vorming van een hogere bodem. Er wordt een stijgende trend gestart richting de oude hoogtepunten van eind 2021. De koers is onlangs opgevangen boven de voormalige weerstand die nu terugkeert als nieuwe steunzone. Dit niveau dient hierdoor als springplank voor een stijging richting hogere koersniveaus. 

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact is, handhaven we onze positieve visie op het aandeel. Het koersdoel voor deze stijging ligt op de toppen van 2020 rond €21. Het positieve technische plaatje in combinatie met de prima reward/risk-ratio zorgt ervoor dat we de positie voorlopig vasthouden in de modelportefeuille. 

 

Simon Property Group blijft overtuigen

Simon Property Group, sinds december 2023 onderdeel van de Tostrams modelportefeuille Amerika, wist eind vorig jaar uit te breken boven de toppen van eerder dat jaar. Het vastgoedfonds wist daarmee te zorgen voor een behoorlijke technische verbetering, waardoor we besloten om wat stukken op te pakken. 

 

 

De dalende trend was al vervangen voor een neutraler koersverloop en hogere bodems signaleerden een toename van de vraag. Met als eerste koersdoel de hoogtepunten van begin 2022, heeft het fonds sinds de adviesverhoging inmiddels een mooie stijging laten zien. De pullback van dit jaar is keurig opgevangen en oude toppen lijken voor nieuwe steun te zorgen.

De weg lijkt hierdoor vrij richting het koersdoel, al zien we wel wat aarzeling ontstaan. Desondanks blijven we positief en verwachten we een continuering van de opwaartse trend. Stukken kunnen daarom voorlopig dan ook worden aangehouden. Pas bij een doorbraak onder de laatste bodem en het 200-daags gemiddelde zien we een verzwakking optreden. 

 

URW zet de stijging voort

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) beheert een portefeuille van hoogwaardige winkelcentra in stedelijke gebieden over de gehele wereld. Het aandeel heeft een notering aan de Franse beurs en lijkt al wat vooruit te lopen op verder herstel van de sector. 

 

 

De koers heeft namelijk al een mooie stijging laten zien en weet na een korte adempauze de weg omhoog te hervatten. Een stijgende trend krijgt vorm met als koersdoel de top van medio 2021 rond €85. De doorbraak en vorming van een hogere koersbodem boven de top van begin 2023 heeft het technisch beeld flink verbeterd. Er is duidelijk sprake van koopkrachtige vraag naar het aandeel. 

Het beeld blijft positief zolang de steun rond €63 intact is. De indicatoren bevestigen het positieve technische plaatje. De koers beweegt mooi boven haar 200-daags gemiddelde en de BOB-indicator wijst op sterkere prestaties van het aandeel ten opzichte van het marktgemiddelde. 

 

Vastgoed-ETF draait omhoog

De VanEck Vectors Global Real Estate ETF (NL0009690239) volgt een brede portefeuille van vastgoedgerelateerde effecten van over de hele wereld. Sinds het tweede kwartaal van 2022 stond de vastgoedsector behoorlijk onder druk. 

 

 

De dalende trend bracht de koers van deze ETF terug richting €32, waar steun werd gevonden bij de bodems van 2020. De opleving wist direct te zorgen voor een hogere koerstop, waardoor de dalende trend in één klap werd afgebroken. De pullback-bodem in de steunzone rond €36, waar enkele oude toppen en bodems liggen, hebben we aangegrepen om wat stukken op te pakken. Deze bodem wordt ondersteund door het 200-daags gemiddelde, dat weer opwaarts draait. 

We handhaven een positieve visie op de ETF zolang de koers beweegt boven dit stevige vangnet. Het koersdoel plaatsen we op €44,57 (de top van medio 2022). Dit zorgt voor een opwaarts potentieel van ruim 20%. 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot