vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Rode opening voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een flink lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van meer dan een procent. 

Donderdag kende Beursplein 5 nog een rustige beursdag en de AEX index sloot vrijwel vlak op 884,17 punten.

Wall Street kende donderdag een voortvarende opening met een winst voor hoofdgraadmeter S&P 500 van bijna een procent. Ongeveer twee uur voor het slot draaide het sentiment echter volledig, door onder meer een opleving van de olieprijzen en ‘hawkish’ uitlatingen van Fed-lid Neel Kashkari, waardoor de vrees voor een uitstel van renteverlagingen werd aangewakkerd. 

Vanmiddag om half drie gaat alle aandacht uit naar het Amerikaanse banenrapport. Een sterk rapport kan de hoop op spoedige renteverlagingen verder doen verdampen. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs maakt een draai omlaag. De future wist eerder al de uitbraak uit het stijgende trendkanaal niet vast te houden en zakt nu ook onder de steun van de voorliggende koerstop op 876 punten. Hiermee komt er ruimte vrij voor een correctie richting de onderzijde van het oplopende trendkanaal rond 861 punten.

De kracht lijkt er even uit en belggers moeten rekening houden met een periode van wat koersdruk. Zolang de future binnen het stijgende trendkanaal beweegt, is de technische schade op langere termijn echter beperkt.

 

 

Overig nieuws

Concurrentienadeel voor zware industrie door dure stroom

De Nederlandse zware industrie is veel duurder uit met zijn energie dan concurrenten in omringende landen. Frankrijk, Duitsland en België geven grote afnemers kortingen, terwijl de nettarieven daar al veel lager zijn. Het verschil kan zelfs oplopen tot 66%, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit vergroot het risico dat bedrijven in Nederland ervoor kiezen om te stoppen of hun productie te verplaatsen naar het buitenland. VNO-NCW klaagt al langer over een ongelijk speelveld voor de Nederlandse industrie. (FD - Telegraaf)

Nieuw veiligheidsprobleem met apparatuur Philips

Philips heeft klanten gewaarschuwd voor een nieuw veiligheidsprobleem met beademingsapparatuur uit de Trilogy-Evo-serie. De apparaten kunnen zichzelf uitschakelen als er ten onrechte een alarm afgaat vanwege dreigende stroomuitval. Er zijn 20 meldingen gedaan over dit probleem met de Trilogy-Evo. Philips denkt dit kwartaal het probleem te hebben opgelost door middel van een software-update. (FD - Telegraaf)

Algoritme-handel bij obligaties rukt op

Beter zichtbare bied- en laatprijzen en betere verhandelbaarheid voor obligaties en renteswaps, maken handel met algoritmes mogelijk. Dat trekt partijen als hedgefondsen aan. Maar de algoritme-revolutie in dit deel van de markt moet nog komen. Schermhandel op aandelenmarkten is al lang de norm. Tradeweb, Bloomberg en Market Axxess zijn de belangrijkste spelers in de elektronische markten voor vastrentende waarden. De huidige volatiliteit op de obligatiemarkten komt vooral door macrofactoren. (FD)

Damrak: Vlak

De AEX (0,01%) sloot bijna vlak. In de smallcapindex viel meer te beleven. Daar was het BAM Groep dat met een koerswinst van 10,2% de index in beweging bracht. BAM profiteerde van een adviesverhoging en verdubbeling van het koersdoel. In de hoofdindex noteerde UMG (-2,6%) onderaan. Koploper werd Randstad (2,1%), maar het neemt niet weg dat het nog altijd de grootste daler van 2024 is. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door AMG (6,8%) en Aperam (-1,8%). Just Eat Takeaway (5,6%) won op het nieuws dat Eminence Capital zijn belang in de maaltijdbezorger heeft vergroot.

Wall Street: Rood

Het was weer een daaldag op Wall Street. De Dow Jones daalde met 1,35%, de S&P500 met 1,11% en de daling van de Nasdaq bedroeg 1,55%. Beleggers zijn in afwachting van wat het banenrapport van vandaag gaat brengen. Maar ook de stijgende olieprijzen en onzekerheid rond het rentebeleid spelen een rol. Levi Strauss koerste ruim 12% hoger na goede resultaten en hogere prognoses. Beleggers verslikten zich in Lamb Weston, de voedselverwerker kelderde bijna 20% na tegenvallende cijfers. BlackBerry (2,6%) verraste met zijn kwartaalwinst. Bij Goldman Sachs delen ze bonussen uit, die niet in verhouding staan tot de prestaties van de bank. Het kritische geluid van het stemadviesbureau zorgde voor een daling van 1,87%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot