vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX maakt pas op de plaats

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,1 procent in het groen.

Donderdag wist de AEX dankzij onder meer de halfgeleiders en UMG met een winst van 0,3 procent op 884,05 punten op slotbasis zijn recordstand aan te scherpen. 

Eerder op de dag lieten de beurzen nog een verdeeld beeld zien, vanwege twijfels over renteverlagingen en de aanhoudend hoge inflatie, maar dalende inflatiecijfers in de eurozone en overtuigende Amerikaanse macrocijfers gaven het sentiment in Europa een duwtje in de rug. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. Ook staan de inkoopmanagersindices voor de Europese dienstensector op het menu.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam komt even op adem na de sterke stijging van de afgelopen weken. De future heeft wat gas teruggenomen, maar beweegt nog boven de steun van de laatste top rond 877 punten. Het positieve plaatje is hierdoor nog intact. 

Op korte termijn kan de future een nieuwe hogere koersbodem vormen, die het sterke plaatje nogmaals kan bevestigen. De opgaande fase kan dan worden voortgezet richting berekend koersdoel 900 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Wereldwijde minimumtaks voor rijken

De allerrijksten kunnen nu makkelijk hun vermogen onderbrengen in landen met lage belastingdruk. De Tweede Kamer zoekt oplossingen in internationale afspraken over een minimumbelasting voor rijke particulieren. Daar dienen VVD en NSC vandaag een motie voor in. Er ligt na jaren een internationaal akkoord over een wereldwijde minimumbelasting van 15% voor bedrijven. Nu moet Nederland zich hard maken voor een dergelijk akkoord voor de rijke bovenlaag. Daarnaast wordt gevraagd uit te zoeken of Nederland nog belasting kan blijven heffen bij mensen die om fiscale redenen verhuizen, zoals Duitsland dat doet. (FD)

Disney houdt Nelson Peltz buiten bestuur

Activistisch belegger Nelson Peltz krijgt geen zetel in het bestuur van Disney. Peltz vindt dat het entertainmentbedrijf niet goed wordt geleid. Maar een meerderheid van de aandeelhouders steunden het huidige bestuur en het groeiplan van Bob Iger. De topman gaf aan zijn aandacht nu weer te richten op de belangrijke zalen, zoals groei en waardecreatie voor de aandeelhouders en creatieve topkwaliteit voor de klanten. (FD)

MicroStrategy blijft bitcoins bijkopen

Softwareontwikkelaar MicroStrategy heeft ruim 214.000 bitcoins. Het bedrijf blijft bijlenen om ook bij de huidige prijzen bitcoins bij te kunnen kopen. De huidige waarde op de balans tikt al de $14,3 mrd aan. Analisten zien er een risico in, zowel voor het bedrijf als voor de cryptomarkt. Een lage bitcoinkoers kan nog verder dalen als er een moment komt dat MicroStrategy zou moeten verkopen. Ondertussen is het aandeel MicroStrategy zo sterk gestegen, dat de beurswaarde veel hoger is dan de bitcoinvoorraad en liggen shortsellers op de loer. (FD)

Damrak wint wat terrein

De AEX sloot de dag 0,3% hoger af. UMG (5,5%) ging aan kop, geholpen door het feit dat Spotify de prijzen verhoogt in een aantal markten. Besi (3,2%) kreeg een adviesverhoging en trok ASML (1,6%) mee omhoog. Banken en verzekeraars wonnen meer dan gemiddeld, ING (1,2%) kreeg een koersdoelverhoging. Onderaan was IMCD (-2,7%) te vinden, maar ook Exor (-1,6%) en Unilever (-1,4%) sloten met verlies. In de Midkap koersten Aperam (4,5%), Just Eat Takeaway (3,5%) en Flow Traders (3%) bovenaan, terwijl JDE Peet’s (-1,9%) het meeste verloor.

Wall Street: Negatief momentum houdt aan

Wall Street probeert het neerwaartse momentum te doorbreken. Dat lukte voor de S&P500 (0,16%) en de Nasdaq (0,21%), maar de Dow Jones sloot 0,11% lager. De Dow Jones eindigde voor de derde dag op rij lager. Intel dook 8% omlaag, na de melding dat de foundry-divisie $7 mrd verlies heeft gedraaid. Bij Disney (-3,1%) krijgt Nelson Peltz geen plek in het bestuur. Amazon (1%) zet het mes weer in het banenbestand.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot