vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter fractioneel lager op 881,42 punten.

De Europese beurzen zullen vermoedelijk een terughoudende opening tegemoet gaan, na zorgen dat de Federal Reserve nog te weinig vertrouwen heeft in de daling van de inflatie naar het gewenste niveau, en daarom langer zal wachten met het verlagen van de rente. Sommige analisten twijfelen of er dit jaar überhaupt wel verlaagd wordt.

Marktkenners wezen naar de Amerikaanse inkoopmanagers die maandag verschenen. Opvallend was de stijging van de prijsindex, een indicator voor de ontwikkeling van de inflatie. Ook in Nederland blijkt de inflatie weer wat aan te trekken.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs neemt op korte termijn even wat gas terug. De future heeft de uitbraak uit het oplopende trendkanaal niet weten vast te houden en test momenteel de onderzijde van de steile stijgende fase vanaf 19 maart. 

Wanneer deze opgaande fase wordt afgebroken, kan de future in eerste instantie terugzakken richting de steun rond 876,50. Hieronder wacht nog de onderzijde van het oplopende trendkanaal vanaf medio februari.

 

 

Overig nieuws

Schade door extreem weer op den duur uitgesloten

Steeds meer verzekeraars denken dat zij schade als gevolg van extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door klimaatverandering, in de toekomst moeten uitsluiten. Een vijfde van de verzekeraars denkt dat deze schade niet meer te verzekeren valt. Dat blijkt uit onderzoek van Goldman Sachs Asset Management onder verzekeraars. (FD)

Verkopen Tesla vallen tegen

Tesla heeft in het eerste kwartaal fors minder auto’s aan de man of vrouw gebracht dan verwacht. Er werden 386.810 nieuwe auto’s afgeleverd, terwijl analisten rekenden op 450.000 stuks. Het is ook minder dan er een jaar geleden werden verkocht. Tesla spreekt van bijzondere gebeurtenissen. Zo viel de fabriek in Berlijn stil wegens sabotage en liep de productie vertraging op wegens aanpassingen in de fabriek in Californië. De fabrikant van elektrische auto’s zegt verder last te hebben van teruglopende bestedingen van de consument en heviger concurrentie uit China. Eerder zei Tesla tussen twee groeigolven te zitten. (FD)

Glanzende goudprijs doet op meer hopen

De goudprijs koerst op recordhoogte. De opmars van het edelmetaal lijkt niet te stuiten. Analisten verwachten op korte termijn volatiliteit, maar op de langere termijn zien zij nog meer opwaarts potentieel voor het edelmetaal. Als de rente daalt, kan dat een nieuwe groep investeerders aantrekken. (FD)

Damrak: Winstnemingen

De AEX tikte een nieuw record aan, maar beleggers pakten daarna winst. Shell won 3,2%. Het profiteert van een hogere olieprijs. Onderdaan noteerde UMG met een koersverlies van 3,1%. Besi (1,5%) en ASM (1,1%) profiteerden van een gunstig analistenrapport. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door AMG (2,1%) en Alfen (-11,3%). Lokaal speelde Ajax zich in de kijker, het won 1,5% terwijl de pas aangetreden directeur van het veld is gestuurd wegens vermeende handel met voorkennis.

Wall Street in mineur

De indices in New York kleurden gisteren rood. Rentezorgen doemen weer op. De Dow Jones en de Nasdaq daalden 1%, de S&P500 leverde 0,7% in. Tesla behoorde bij de grote dalers. Het aandeel sloot ruim 5% lager na tegenvallende verkopen. Het aandeel verloor dit jaar al een derde van zijn waarde. PVH publiceerde tegenvallende verkoopcijfers en dook ruim 22% omlaag. Cryptogerelateerde bedrijven stonden onder druk, bitcoin daalde met 5% en dat duwde de koersen van Coinbase, MicroStrategy en Riot Platforms naar beneden.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot