vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
De Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan de Nasdaq naar 20.000 punten?
Beeld: iStock

De Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan de Nasdaq naar 20.000 punten?

In verband met de viering van tweede paasdag zijn vandaag in Europa de aandelenbeurzen gesloten. In Amerika gaat vanmiddag om half vier de handel echter gewoon van start, vandaar dat ik vandaag even kort een blik werp op de Amerikaanse indices.

Ik bekijk het technische langetermijnbeeld van de Nasdaq Composite- en de S&P 500-index. Beide indices bewegen al jaren in een sterk opgaande trend en geven nog geen signalen van vermoeidheid.

Na het sterke begin van dit jaar, met gemiddeld 10% winst in het eerste kwartaal, lijken de beurzen zich op te maken voor een grotere stijging in de rest van het jaar, waarbij de records verder kunnen worden aangescherpt.

Nasdaq Composite index

De brede Amerikaanse technologie-index, waarin naast de pure techfondsen overigens ook alle andere aan de Nasdaqbeurs genoteerde aandelen zijn opgenomen, heeft vanaf begin 2009 het vizier per saldo omhoog gericht.

De index is in vijftien jaar tijd ongeveer 1.200% gestegen en is daarmee een van de best presterende indices geweest van het afgelopen decennium. Deze bullmarkt is ondanks de stevige daling van 2022 nog altijd intact.

Begin vorig jaar is de Nasdaq Composite opgeveerd vanaf de onderzijde van het stijgende trendkanaal en draaide de index weer overtuigend omhoog. De barrière van de top van eind 2021 wordt momenteel doorbroken, waardoor de stijgende fase een nieuwe impuls kan krijgen.

Na een duidelijke doorbraak komt er ruimte vrij voor een grotere stijging. Het volgende richtpunt is berekend op 20.000 punten.

nasdaq composite index koers


S&P 500-index

De S&P 500 wordt beschouwd als een van de meest representatieve benchmarks voor de Amerikaanse aandelenmarkt en wordt vaak gebruikt door beleggers en financiële professionals om de prestaties van de bredere markt te meten. De index is opgebouwd uit bedrijven uit verschillende sectoren van de Amerikaanse economie, waaronder technologie, gezondheidszorg, financiën, consumptiegoederen en energie. 

Ook de S&P 500-index is vanaf 2009 opwaarts gericht. Door de zware weging van de grote techfondsen in de index heeft het koersverloop veel weg van dat van de Nasdaq: de S&P 500 is net zo goed opgevangen aan de onderzijde van het stijgende trendkanaal en is het afgelopen jaar weer omhoog gedraaid. Deze index is onlangs echter al duidelijk boven de weerstand van de laatste top gebroken. Hiermee is de stijgende trend hervat.

De S&P 500 kan de weg omhoog vervolgen richting berekend koersdoel 6.000 punten. Een eventuele correctie zal in het beste geval worden opgevangen boven de voorgaande top rond 4.800 punten. Een terugtest van dit niveau kan een nieuw instapmoment opleveren.

S&P 500-index koers

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot