vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Special: Vier fondsen van Hollandse bodem

Special: Vier fondsen van Hollandse bodem

In de special van deze week blijven we dicht bij huis. We bekijken namelijk de technische plaatjes van vier fondsen van eigen bodem. Met de AEX in de lift zien we leuke grafieken ontstaan, waarvan we er vier hebben uitgekozen om wat dieper op in te gaan. 

Alfen verbetert, maar nog niet voldoende

Alfen, specialist op het gebied van energieopslag en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en slimme energienetwerken, heeft de afgelopen anderhalf jaar flink onder druk gestaan. Het bedrijf zag zijn beurswaarde verdampen en moest in deze periode een koersverlies van 75 procent slikken. Inmiddels is de dalende trend echter afgebroken en werkt het fonds aan een hogere bodem, rond het 200-daags gemiddelde.

 

 

Rond het huidige koersniveau bevinden zich naast dit significante gemiddelde ook de oude bodems van 2021 en 2022. De candle van vorige week laat zien dat het fonds wel omhoog wil, maar hierbij veel hinder ondervindt. Een doorbraak boven de zone rond €65 zal daarom een flinke verbetering opleveren, waarbij een nieuwe hogere bodem, boven deze zone, een koopsignaal kan genereren.

De indicatoren bevestigen de recente verbeteringen en Alfen laat zelfs weer een outperformance zien tegenover de brede markt. We houden de ontwikkelingen in de gaten, maar handhaven vooralsnog onze positie aan de zijlijn. Een doorbraak onder de steunzone opent het luik en zal de herstelbeweging flink onder druk zetten.

 

Aegon breekt uit, of toch niet?

Het opwaarts momentum is de afgelopen twee jaar afgenomen bij de Nederlandse verzekeraar Aegon. De koers wist in 2021 een mooie stijgende fase te laten zien, maar moest deze de afgelopen jaren verruilen voor een zijwaartse bandbreedte. De koers fluctueerde namelijk tussen steun rond €4,00 en weerstand rond €5,50. Deze bandbreedte lijkt de afgelopen weken opwaarts te zijn verlaten, maar een lichte correctie brengt de koers weer onder de oude toppen. 

 

 

Een duidelijke bevestiging van de hogere koersbodem is nodig om onze interesse in het fonds te verhogen. Deze zal getuigen van koopkrachtige vraag en kan worden aangehouden als steunzone voor een positie. Vooralsnog valt een scherpe correctie binnen de bandbreedte, zeker met oog op de bewegingen van de afgelopen jaren, niet uit te sluiten.

Het grote verschil is dan wel de huidige stand van de indicatoren, die met het opwaartse verloop voorsorteren op een voortzetting van de opwaartse trend. Momenteel achten we het door het grote risico richting de steunzone echter onverantwoord om in te stappen. 

 

Basic-Fit worstelt met weerstand

Basic-Fit is een vooraanstaande Europese fitnessketen die fitnesscentra exploiteert in verschillende landen. Het bedrijf is naast Nederland actief in België, Frankrijk, Spanje en Luxemburg en telt inmiddels ruim 3,5 miljoen leden. 

 

 

Technisch gaat het de fitnessketen het afgelopen halfjaar niet voor de wind. De koers is na een overtuigende opleving begin 2023 weer teruggevallen tot rond de €27. Hier lijkt de verkoopdruk wat op te drogen en zien we hogere kortetermijn bodems ontstaan. Dit duidt op wat toenemende vraag, maar de verbetering zal pas optreden bij een uitbraak boven de recente toppen.

Vooralsnog lukt het kopers niet om een uitbraak te forceren, waarbij ook het 200-daags gemiddelde voor extra weerstand zorgt. Een opwaartse doorbraak creëert mogelijkheden voor speculanten, die kunnen traden richting het volgende koersdoel op €39,96. Langetermijn posities in het fonds raden we daarentegen voorlopig af. De indicatoren overtuigen niet en Basic-Fit voldoet daarmee niet aan de voorwaarden voor de modelportefeuille.

 

Vastned krult voorzichtig opwaarts

Vastned is een Europese vastgoedonderneming die zich richt op het investeren in hoogwaardig commercieel vastgoed, met een focus op winkelpanden in de beste winkelstraten van steden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Het fonds kwam vorige week met cijfers en heeft goed gedraaid over 2023. Er is dan ook een kleine opleving te zien in de grafiek. 

 

 

Deze opleving is voor beleggers zeer welkom, want de afgelopen twee jaar stond Vastned onder druk. Elke poging tot herstel werd de afgelopen twee jaar afgebroken rond het 200-daags gemiddelde, waardoor de recente uitbraak van groot belang is voor Vastned. De bodem rond dit gemiddelde is een sterk signaal, maar nog niet voldoende om langetermijn posities te verantwoorden.

Rond €22 bevindt zich een hardnekkige weerstandszone, die bij een doorbraak ruimte zal vrijmaken voor een herstel richting de hoogtepunten van 2022. Dit is dan ook de doorbraak die we afwachten en die Vastned een plekje kan gaan opleveren in de Nederlandse modelportefeuille. 

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff