vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Klein herstel voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Kort na acht uur noteerden de futures op de AEX 0,2 procent in het groen.

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, nadat vooral de technologiefondsen onder druk stonden in aanloop naar de cijfers van Nvidia van vanavond nabeurs.

Vanuit Azië zal er vandaag bij de opening in Europa weinig hulp komen. Het beeld was daar verdeeld met herstel op de Chinese beurzen, maar Japan had het juist wat lastiger nadat bleek dat het ondernemersvertrouwen van Japanse producenten, gemeten door Tankan, in februari onder nul is gedaald. Dat is de eerste negatieve uitslag sinds april vorig jaar. Het goede nieuws vanuit Japan was dat export stevig blijft stijgen, vooral naar China, en dat leidde tot een onverwacht handelsoverschot.

Verder zal vandaag op macro-economisch gebied de aandacht uitgaan naar wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS en het consumentenvertrouwen gedurende februari. Verder zal vanavond ook de Federal Reserve de notulen publiceren van de laatste rentevergadering en hopen beleggers meer inzicht te krijgen over de verwachte rentedalingen. Deze verwachtingen zijn recentelijk aanzienlijk getemperd mede door de taaie inflatiecijfers in de VS.

Maar vanavond zal de aandacht vooral opgeëist worden door de cijfers van Nvidia. De chipfabrikant die vorig jaar de Magnificent 7 aanvoerde met een koerswinst van meer dan 200 procent en ook dit jaar inmiddels alweer 44 procent kon bijschrijven. 

AEX future

De week verloopt tot dusver nog niet heel positief voor de Amsterdamse hoofdfondsen, maar de future lijkt wat herstel te laten zien. De koers is de afgelopen dagen, na het vormen van een hogere top, teruggezakt richting het niveau van de oplopende koersbodems. Hier wordt nu rond 850 punten wat steun gevonden, waardoor een herstel kan plaatsvinden. Lukt het de index om vanaf deze zone op te veren kan de weg richting het koersdoel op 880 punten worden hervat.

Het technisch sterke plaatje blijft daarmee voorlopig intact. Het patroon van hogere toppen en bodems is vooralsnog niet afgebroken, waardoor de voortzetting van de opwaartse trend het meest voor de hand liggende scenario is. Wel kan er volatiel worden gereageerd op cijfers van het Amerikaanse bedrijf Nvidia, dat deze vanavond na het sluiten van de Amerikaanse beurs presenteert. 

 

 

Overig nieuws

Bitcoinbeleggers gokken op record dankzij ETF’s

Jarenlang lag de SEC dwars, maar begin dit jaar moest de toezichthouder overstag gaan. Daar was wel tussenkomst van een rechter voor nodig. Maar de SEC stemde in met ETF’s op de bitcoin. Analisten voorspellen een geweldig jaar voor de grootste cryptomunt ter wereld. Vooraf steeg de koers naar 46.000 dollar, momenteel koerst de bitcoin al boven de 52.000 dollar. Daarnaast komt er een bitcoin-halving aan. Risico’s zijn er ook. Zo komen er bitcoins terug op de markt en zijn toezichthouders extra kritisch op cryptobeurzen. Dat zou de koers kunnen drukken. (FD)

Dreigende crash op Amerikaanse kantorenmarkt

De Amerikaanse kantorenmarkt gaat door moeilijke tijden. De rente blijft onverwacht lang hoog en toezichthouders letten strenger op vastgoedrisico’s bij banken. Wat het spannend maakt is de enorme herfinancieringsgolf die eraan komt. Dit jaar moet 929 mrd dollar aan commercieel vastgoed worden geherfinancierd. Een vijfde daarvan betreft de kantorenmarkt. De laatste maanden nemen de zorgen toe dat de problemen in het vastgoed kunnen leiden tot een kredietschok. (FD)

Damrak: Lager

De AEX ging met een verlies van 0,9% de dag uit. Het waren defensieve fondsen, die tegenwicht boden. Relx (0,8%), KPN (0,9%) en ING (1,9%) waren bovenaan te vinden. Heineken (-1,5%) had last van een analistenrapport. ASM (-4,6%) leverde het meeste in. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Basic-Fit (1,2%) en Flow Traders (-3,6%). Bij de smallcaps sloot Acomo 0,9% lager na de jaarcijfers.

Wall Street: Hoogtevrees

De verkorte handelsweek begon in mineur. Beleggers lijken wat last te krijgen van hoogtevrees. De Dow Jones verloor 0,17%, de S&P500 leverde 0,60% in en de Nasdaq daalde 0,92%. In aanloop naar de resultaten zetten beleggers Nvidia (-4,35%) lager. Dit jaar won het aandeel al 40%, maar zijn de verwachtingen gerechtvaardigd? Walmart verraste met beter dan verwachte cijfers en een dividendverhoging. Het kondigde ook de overname van Vizio aan. Walmart steeg ruim 3% en Vizio won ruim 16%.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff