vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX met kleine winst richting opening

De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een min of meer vlakke opening. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. 

Op de eerste twee handelsdagen van 2024 leed de AEX verlies, alhoewel de schade met een daling tot 779,75 punten relatief beperkt bleef, met dank aan defensieve waarden zoals Unilever en Ahold Delhaize. De Midkap stond steviger onder druk en verloor woensdag al meer dan 2 procent.

Licht oplopende rentes en flinke winstnemingen bij technologie-aandelen zorgden voor druk op de mondiale aandelenbeurzen. Op Wall Street daalde techbeurs Nasdaq woensdagavond 1,2 procent, na al een daling van 1,6 procent een dag eerder. Ook op de twee laatste handelsdagen van 2023 gaf de Nasdaq terrein prijs. 

Techaandelen zaten de afgelopen maanden nog flink in de lift doordat de markt anticipeerde op een sterke versoepeling van het monetair beleid in het komende jaar. Beleggers lijken zich nu echter ook te realiseren dat de basis van de economie nog steeds wankel is, en dat het onzeker blijft wanneer de Federal Reserve eindelijk de rente gaat verlagen.

De Fed-notulen woensdagavond over het laatste rentebesluit in december gaven in dit verband geen uitsluitsel. Leden van de Federal Reserve concludeerden in december dat renteverlagingen in 2024 waarschijnlijk zijn, hoewel er veel onzekerheid was over wanneer dat zou kunnen gebeuren.

Het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie noteerde woensdag voor het eerst sinds drie weken kortstondig boven de vier procent. 

AEX future

De Amsterdamse beurs lijkt met een kleine winst van start te gaan. De future is teruggezakt binnen de dalende bandbreedte en heeft even een kleine uitstap gemaakt onder de onderzijde hiervan. Daar is echter steun gevonden rond de bodem van 7 december, waardoor de future is teruggekeerd binnen de bandbreedte.

Hier kan nu worden gewerkt aan herstel richting de bovenzijde. Dit zal het sentiment weer iets verbeteren, maar om verder te verbeteren is een uitbraak nodig boven de bandbreedte, waarvan de bovenkant zich bevindt rond 790 punten. 

 

 

Overig nieuws

Gasprijs stijgt weer door dreigende koudegolf

De Europese gasprijzen zitten in de lift nu het erop lijkt dat er deze maand een koudegolf aankomt. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de prijsdaling. Door mild winterweer gingen de gasprijzen afgelopen maand omlaag. Eind december schoot de prijs even omhoog uit vrees voor escalatie van de oorlog in Gaza. De gasvoorraden zijn goed gevuld, waardoor er overal ruim voldoende gas beschikbaar is om aan de vraag te voldoen. (Telegraaf)

Lagere rente komt commercieel vastgoed goed uit

Dit jaar wordt duidelijk of commercieel vastgoed in Europa de bodem heeft bereikt, of dat het nog erger wordt. De rente is weer aan het dalen en dat kan helpen. De komende jaren hebben vastgoedbedrijven 176 mrd euro nodig om schulden te herfinancieren. Dat kan vooral partijen met hoge schulden in de problemen brengen. Die moeten bezittingen verkopen of nieuwe investeerders zien te vinden. Een dalende rente en prijsstabilisatie zijn factoren die wat druk van de ketel kunnen halen. (FD)

Damrak: Twijfel

Na een vlakke opening doken de Europese indices al snel in het rood. Beleggers lijken te twijfelen of de eindejaarsrally wel houdbaar is. De AEX leverde 0,4% in. Ahold Delhaize (1,6%) won toen bekend werd dat concurrent Jumbo marktaandeel verliest. Unilever (1,5%) profiteerde van een koersdoelverhoging voor Danone. Shell (1,3%) had profijt van een stijgende olieprijs. Halfgeleiders deden het minder goed. ASM (-3,7%), Besi (-3,7%) en ASML (-2,8%) behoorden tot de grootste dalers. In de Midkap eindigden alleen Galapagos (1,5%) en JDE Peet’s (0,1%) in het groen. Alle overige fondsen koersten lager, met Alfen (-7,2%) als grootste daler.

Wall Street: Rente moet enige tijd hoog blijven

De stemming op Wall Street was overwegend negatief. De Dow Jones sloot 0,76% lager, de S&P500 daalde 0,80% en de Nasdaq leverde 1,18% in. Beleidsmedewerkers van de Fed denken dat de rente voor enige tijd hoog moet blijven. Een verlaging eind 2024 zou gepast zijn, maar de optie voor een verhoging wordt nadrukkelijk open gehouden. Dat bleek uit de gepubliceerde notulen van de FOMC. Beleggers wachten nu op het maandelijkse banenrapport op vrijdag. Citigroup won 1,11%. Apple verloor 0,75%. Charles Schwab (-2,97%) en Blackstone (-4,62%) daalden na een adviesverlaging.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff