vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX opnieuw lager van start

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet, nadat gisteravond uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat de centrale bankiers zich zorgen maken over een wederopleving van de inflatie.

De tienjaarsrente in de VS liep vervolgens verder op en noteerde boven de 4,3 procent. Azië kleurde vanacht opnieuw rood en zal naar verwachting de stemming bij opening negatief beïnvloeden.

Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong ruim een procent in het rood. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,3 procent lager op 756,85 punten.

Uit de notulen van de beleidsvergadering op 25 en 26 juli bleek dat de meeste Fed-functionarissen hun aanhoudende zorgen uitten over de 'aanzienlijk opwaartse inflatierisico's', wat een verdere verkrapping van het monetaire beleid zou kunnen vereisen.

Twee bankiers uit het gematigde kamp gaven aan de rentetarieven stabiel te willen houden tijdens de bijeenkomst in juli. Uiteindelijk verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 basispunten naar 5,25 tot 5,50 procent.

De grote vraag waarmee de Fed-functionarissen zich zagen geconfronteerd, was of het niveau van de beleidsrente nu 'voldoende restrictief' is om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

De volgende bijeenkomst is gepland voor 19 en 20 september. Tegen die tijd zullen er meer nieuwe data zijn over de arbeidsmarkt, de inflatie en andere economische indicatoren. Maar als de signalen de komende weken niet dramatisch veranderen, verwachten economen en marktvolgers dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet zal verhogen. Bijna 83 procent van de markt rekent op een pas op de plaats, terwijl de overige 17 procent een renteverhoging van opnieuw 25 basispunten verwacht.

Vanochtend werd bekend dat de werkloosheid in Nederland in juli is gestegen van 3,5 naar 3,6 procent. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat een verdere verzwakking zien. De korte adempauze rond de oplopende bodemlijn heeft niet voor een ommekeer weten te zorgen. 

De index zakt nu verder terug richting 747 punten. Dit cluster van bodems, die de onderkant van de grotere neutrale bandbreedte vormen, dient de koers nu op te gaan vangen. Een doorbraak zou ervoor zorgen dat de future de ruime neutrale bandbreedte verlaat, wat een grotere dalende fase kan inzetten.

 

 

Overig nieuws

Nederland in recessie, kans op crisis is klein

Nederland is in een lichte recessie gegleden. Na het eerste kwartaal was ook er sprake van krimp in het tweede kwartaal. Technisch is er dan sprake van een recessie. Maar van een crisis is geen sprake, het is een gevolg van de enorme steun die de overheid sinds corona aan de economie gaf. Kijkt men naar de werkloosheidscijfers, dan zou men niet zeggen dat de Nederlandse economie het moeilijk heeft. Volgens het CBS is de krimp het gevolg van een afname van de consumptie en tegenvallende handelscijfers. (FD - Telegraaf)

Blackstone ziet voorlopig af van verkoop NIBC

Voorlopig wordt zakenbank NIBC toch niet verkocht. Na onderzoek heeft grootaandeelhouder Blackstone daartoe besloten. De Amerikaanse private-equityfirma heeft de interesse gepeild, maar kreeg lauwe reacties. Daarop heeft Blackstone besloten NIBC in eigen portefeuille te houden. De timing van de peiling was niet gelukkig. Het omvallen van Silicon Valley Bank en de redding van Credit Suisse zorgden voor veel onrust in de markt. De Amerikanen hebben geen enkele haast met het verkopen van de Haagse zakenbank. (FD)

ArcelorMittal zou bod op US Steel overwegen

Volgens mediaberichten zou ArcelorMittal een bod overwegen op US Steel. Dat meldt Reuters op basis van bronnen. ArcelorMittal is de op een na grootste staalproducent, met een notering in Amsterdam. Een mogelijk bod wordt besproken met de investeringsbankiers. Het is niet zeker of het plan doorgaat. Cleveland-Cliffs en Esmark hebben al diverse biedingen op de Amerikaanse staalproducent uitgebracht. Bemoeienis van ArcelorMittal zou een escalatie in de biedingenstrijd betekenen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Somber

Zorgen over China raken ook de beursvloer in Amsterdam. Banken in China hebben last van de vastgoedcrisis. De AEX sloot 0,3% lager, met ABN Amro (-4,4%) als grootste verliezer. De bank noteerde ex dividend. Prosus daalde 2,3%, beleggers hadden op betere cijfers van Tencent gerekend. Vandaag komt Adyen (-1,6%) met resultaten. Philips (1,8%) behoorde opnieuw tot de stijgers, net als DSM Firmenich (0,7%) en Exor (0,5%). In de Midkap sprong TKH Group (2,1%) eruit.

Wall Street daalt op notulen Fed

Beleggers waren in afwachting van de notulen van de Fed. Ze daalden na publicatie. De Dow Jones sloot 0,52% lager, de S&P500 leverde 0,76% in en de Nasdaq verloor 1,15%. Intel (-3,6%) zag een overname van Tower Semiconductor afketsen. Target (2,9%) kwam met beter dan verwachte cijfers, al verlaagde het de winstverwachting voor het hele jaar. Cava Group steeg 1,1% op de eerste kwartaalcijfers na het beursdebuut.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff