vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX gaat vlak van start

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting vlak van start. Futures op de AEX index noteren ruim een half uur voor de beursgong vrijwel onveranderd.  

Maandag bleven de Europese hoofdbeurzen gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. Wall Street was wel open, maar de S&P 500 maakte uiteindelijk een pas op de plaats. Vrijdagavond won de Amerikaanse hoofdindex nog 0,8 procent. 

De start van de handelsweek stond in het teken van de bankencrisis met het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder FDIC beslag legde op First Republic Bank, waarna vrijwel alle activa in handen kwam van zakenbank JPMorgan. In maart leden onder meer Silicon Valley Bank en Signature Bank al schipbreuk.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is de laatste dagen van april sterk hersteld. Nadat eerder vorig week de steun van de oude toppen en bodems rond 741 punten nog werd getest, is de koers goed opgeveerd. De tussenliggende weerstand rond 751 punten is doorbroken en een aanval is ingezet op de weerstand rond 762 punten. 

Nu de correctieve fase is verlaten, heeft de future weer wat lucht gekregen. Om het technisch beeld ook voor de langere termijn op te doen laten klaren, is een doorbraak door de weerstand rond 762 punten noodzakelijk. Pas dan kunnen er weer hogere koersniveaus opgezocht worden en krijgt de oude stijgende fase een nieuwe impuls.

 

 

Overig nieuws

Inflatie schiet weer omhoog in april

Aan de dalende trend van de inflatie lijkt een einde gekomen. De prijzen lagen in april 5,9% hoger dan een jaar eerder. In maart bedroeg de geldontwaarding 4,5% en in februari was deze nog 8,9%. De inflatie wordt nu vooral gedreven door hogere voedselprijzen. Energieprijzen liggen juist lager. Het cijfer is berekend volgens de Europese berekeningsmethode. Volgens de Nederlandse methode kwam de inflatie uit op 5,2% in april, tegen 4,4% in maart. Ook de vereniging van inkoopmanagers kwam met tegenvallende cijfers. De inkoopmanagersindex kwam uit op 44,9, tegenover 46,4 in maart. Onder de 50 is er sprake van een afname van bedrijvigheid. (FD - Telegraaf)

Week van de centrale bankiers

Deze week vergaderen zowel de Fed als de ECB. Beide zullen naar verwachting de rente met 25 basispunten verhogen. Maar analisten denken dat het einde voor de Fed in zicht is, de ECB is later begonnen en zal nog even door moeten gaan. De bankencrisis in de VS kan het werk van de Fed overnemen.Die crisis zorgt voor een verdere verkrapping van de leenmogelijkheden. Maar de ECB heeft te maken met een behoorlijk veerkrachtige economie. Analisten voorspellen dat de rente in Europa uiteindelijk naar de 3,75% gaat. Momenteel staat deze op 3% en deze week komt daar naar verwachting 25 basispunten bij. (FD)

Concurrentie in apneu-apparatuur groeit

Philips is veel tijd en energie kwijt aan de terugroepactie van zijn ondeugdelijke apneu-apparatuur. Ondertussen zit de concurrentie niet stil. Het Amerikaanse ResMed presenteerde onlangs uitstekende cijfers en lijkt marktaandeel te winnen. Philips krijgt te maken met stevige concurrentie op de apneumarkt als het weer eigen apparaten mag gaan verkopen. ResMed meldde een omzetgroei van 29% in het laatste kwartaal. (FD)

Wall Street wacht op rentebesluit

De beurzen in Europa waren grotendeels dicht wegens de viering van de Dag van de Arbeid. Maar in de VS ging de handel door. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq leverden 0,1% in. De overname van First Republic zette de toon. JPMorgan Chase noteerde tijdens de handelsdag tot 3% hoger en sloot 2,1% in de plus. Onrust rond de banken werd ermee bezworen. Toch noteerden enkele regionale banken nog wel lager. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit. Deze week vergadert de Fed en mogelijk wordt voorlopig de laatste rentestap genomen. Een lagere olieprijs drukte op energiebedrijven. 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot