vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke start voor AEX

De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een nipt lagere opening, na een neutraal slot op Wall Street woensdagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

De AEX daalde woensdag met 0,1 procent tot 874,02 punten. Eerder op de dag noteerde de index nog boven de 883 punten, onder aanvoering van halfgeleiders na zeer positief ontvangen cijfers van ASMI.

Naast de kwartaalcijfers van onder meer Alphabet en Microsoft, allebei nabeurs op Wall Street, richtten beleggers zich vandaag op de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal. Ook kijken beleggers vooruit naar de PCE-inflatiecijfers van vrijdag, die meer duidelijkheid kunnen geven over de plannen van de Federal Reserve om de rente te verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft het herstel van de afgelopen dagen stilgelegd. De future komt op adem in het midden van de neutrale fase tussen steun 843 en weerstand op 888 punten. 

De vorming van een hogere koersbodem zal een positief signaal zijn een een aanval op de weerstand kunnen inleiden. Ook een grotere correctie richting de onderzijde van de bandbreedte kan nu echter nog niet worden uitgesloten. 

 

 

Overig nieuws

Bij cyberalarm directe lijn AIVD met topbedrijven

De AIVD moet waarschuwingen over cyberdreigingen direct kunnen doorgeven aan belangrijke bedrijven. De VVD vindt de huidige werkwijze bij een cybordreiging te traag. Daarom stelt de partij voor dat er bij topbedrijven vertrouwenspersonen komen, waarmee de inlichtingendiensten rechtstreeks kunnen overleggen. Nu verloopt de communicatie via het Nationaal Cyber Security Centrum, waardoor bedrijven de informatie te laat en te algemeen krijgen. In andere landen bestaat al een veel nauwere samenwerking tussen de inlichtingendiensten en de grootste bedrijven. (FD)

ASML verwacht blijvende orderstroom uit China

Ondanks de restricties die de VS aan ASML hebben opgelegd, verwacht de chipmachinefabrikant de komende jaren veel orders vanuit China. Waar de rest van de wereld zich richt op de bouw van de meest geavanceerde chips, legt China de focus vooral op de minder geavanceerde chipproductie. Daar gelden de restricties niet en ASML verwacht ook niet dat de VS op die markt beperkingen gaan opleggen. (FD - Telegraaf)

Certificaten Rabobank zijn populair

Certificaten van Rabobank zijn erg populair bij Nederlandse huishoudens. Alleen in Shell wordt meer belegd. Nederlandse huishoudens hebben ruim €3,4 mrd belegd in het risicovolle schuldpapier van de bank, dat elk kwartaal een hoge rente uitkeert. Rabobank wil het uitstaande bedrag verkleinen en koopt daarom voor €1 mrd certificaten terug, om zo meer financiële speelruimte te creëren. De bank biedt daarvoor een premie, de certificaten worden gekocht tegen een koers van 108,5%, exclusief de opgelopen rente van een maand. (FD)

Damrak: nieuws en cijfers veroorzaken veel beweging

Het cijferseizoen is losgebarsten en dat zet de beurs in beweging. De AEX (-0,1%) sloot de dag toch met een klein verlies af. ASM won 11% op de cijfers die dinsdag nabeurs bekend werden. Besi (4,9%) en Randstad (3,3%) maakten de top drie compleet. Onderaan was ING (-6%) te vinden, dat ex dividend ging. Maar het waren niet alleen de resultaten die scherpe bewegingen veroorzaakten. Vivoryon knalde 24,3% omhoog, na berichten dat het mislukte alzheimermedicijn mogelijk helpt tegen nierziektes. Vorige maand verloor het aandeel 93%. Heijmans won 14,9% na het winnen van een aanbesteding. Allfunds verloor 11% omdat gesprekken over een overname zijn gestaakt. Het was daarmee de grootste daler in de Midkap.

Wall Street: Vlak

De indices konden niet echt richting bepalen. De Dow Jones verloor 0,11%, de S&P500 won 0,02% en de Nasdaq steeg 0,1%. Tesla schoot 12,06% omhoog, ondanks de zwakke resultaten. Musk wil meer betaalbare modellen op de markt brengen. Hasbro won 11,85%, het overtrof de winstverwachtingen en de omzet was minder gedaald dan verwacht. Boeing zette de daling voort en leverde 2,85% in. Een hogere omzetverwachting leverde Texas Instruments 5,46% koerswinst op. Biogen overtrof de verwachtingen en sloot 4,56% hoger.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot