vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Lekker op vakantie-aandelen

Lekker op vakantie-aandelen

Wanneer deze maand het vakantiegeld weer wordt gestort, zullen hotels weer profiteren van de instroom van nieuwe boekingen. We bekijken de technische plaatjes van drie wereldwijde hotelketens – Accor, Intercontinental Hotels Group, Hilton - en een vakantie-ETF.

Accor last rustpauze in

Accor is een van ‘s werelds grootste hotelketens met de bekende merken Novotel, Mercure en Ibis. Het aandeel heeft een langere, neutrale periode achter de rug, maar wist begin dit jaar de weg omhoog weer te vinden.

 

 

Het technische plaatje van Accor, dat genoteerd is aan de Franse beurs, klaarde op toen de koers door de weerstand van enkele oude toppen rond €35 wist te breken. Met de uitbraak werd en langetermijn bodempatroon voltooid en werd een stijgende fase gestart richting hogere koersniveaus. Inmiddels is het aandeel al flink opgelopen. De koers komt de laatste weken even op adem van de mooie stijging.

Deze consolidatiefase vindt plaats binnen de stijgende trend, maar ook een correctie richting de oude toppen van 2021 ligt binnen de mogelijkheden. Beleggers zouden de adempauze kunnen aangrijpen om wat stukken op te pakken. Het langetermijn koersdoel wacht op €48,95, wat een opwaarts potentieel van ruim 16% oplevert.

Intercontinental Hotels technisch op orde

Intercontinental Hotels Group heeft hotels onder de namen InterContinental Hotels & Resorts, Crowne Plaza en Holiday Inn. Sinds het verlaten van het neutrale koersverloop tussen 2021 en 2023 beweegt het aandeel in een sterke opwaartse trend. Bodems worden gevormd boven voorgaande toppen, wat getuigt van sterke vraag.

 

 

Het aandeel is sinds het begin van 2023 ruim 75% in waarde gestegen. Binnen de uptrend lijkt er nu een toppende formatie te ontstaan, met lagere koerstoppen. Dit geeft aan dat de pullback na de sterke stijgende fase wordt ingezet. De zone rond £7000 zou geschikt kunnen zijn voor bodemvorming, maar ook een diepere correctie richting de top van eind 2023 kan niet worden uitgesloten.

We adviseren daarom een bodempatroon af te wachten, voor er overwogen kan worden om in te stappen. Een doorbraak uit de correctieve fase zou dan als koopsignaal kunnen worden aangegrepen. Van belang is dan wel dat de indicatoren positief blijven.

Hilton oogt technisch sterk

Hilton is eigenaar van diverse hotelmerken en werkt daarnaast met een franchisestructuur. Hilton Worldwide Holdings wist vorig jaar, na een lange serie van hogere koersbodems, eindelijk afstand te nemen van het overwegend neutrale koersverloop van de voorgaande jaren. Het technische plaatje won daarbij sterk aan kracht, al lijkt nu een pullback op zijn plaats.

 

 

Per saldo beweegt de koers sinds medio 2020 al opwaarts en is de waarde van het aandeel ruim verdubbeld. Zones om in de gaten te houden voor bodemvorming zijn $180 en $160. Hier kan op of rond het 200-daags gemiddelde aan een bodem worden gewerkt. Ook vanaf het huidige koersniveau kan de stijgende fase doorzetten, zodra de correctie wordt afgebroken.

Er kan worden overwogen om dan in te stappen, echter achten we het neerwaarts risico momenteel groot. Wel onderschrijven de indicatoren nog altijd het positieve plaatje, waardoor er sprake blijft van een sterke technische conditie.

Vakantie-ETF mist overtuiging

De Euro Stoxx Travel & Leisure ETF (ISIN: DE000A0H08S0) volgt een portefeuille van aandelen in de vrijetijdssector. Hierin zijn onder andere luchtvaartmaatschappijen, hotelketens en entertainmentbedrijven opgenomen.

 

 

De ETF ligt er technisch bezien niet verkeerd bij, maar het ontbreekt aan overtuiging. Iedere opleving wordt opgevolgd door een stevige daling, waardoor er slechts sprake is van een gematigd opgaande trend. De koers vormde onlangs een hogere top, maar zakte al snel terug onder het hoogtepunt van medio vorig jaar. Hiermee werden de eerdere verbeteringen ongedaan gemaakt. Zolang de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt, blijft het beeld gematigd positief.

De vorming van een hogere bodem rond dit niveau kan een nieuwe stijging starten richting de oude toppen van 2021. Dit niveau lijkt voorlopig het hoogst haalbare. De ETF komt vooralsnog niet in aanmerking voor opname in de modelportefeuille. We geven de voorkeur aan individuele posities uit deze sector.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff