vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Slotbericht: AEX blijft records zetten

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, waarbij de AEX zijn recordniveau verder aanscherpte. Op weekbasis steeg de hoofdindex 2,6 procent.

De AEX index steeg 0,7 procent tot 910,59 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

Het Damrak zette vrijdag zijn recordreeks voort, mede gesteund door de groeiende overtuiging dat de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar zal beginnen met het verlagen van de rente en sterke bedrijfscijfers.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek vrijdag dat de ECB in juni al wil gaan beginnen met het verlagen van de rente.

Uit het VK kwam vrijdag het nieuws dat de Britse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,6 procent. Op jaarbasis groeide de economie met 0,2 procent. Dat was ook beter dan de 0,4 procent die economen hadden verwacht.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het consumentenvertrouwen in de VS verder is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 77,2 naar 67.4.

De inflatieverwachting steeg daarentegen. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam begin deze maand uit op 3,5 procent, tegen 3,2 procent eind april. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar steeg van 3,0 naar 3,1 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 2,6 procent. ASML en ASMI stegen 2,0 procent hoger, terwijl Besi 1,8 procent won. Adyen won 1,7 procent en UMG sloot 3,0 procent lager. ABN AMRO steeg 1,2 procent.

In de AMX ging Basic-Fit aan kop met een winst van 1,9 procent, Air France-KLM steeg 1,6 procent en Inpost daalde 1,7 procent. Alfen sloot 2,6 procent lager. Eurocommercial steeg 1,2 procent, na iets beter dan verwachte kwartaalcijfers. 

In de AScX won Accsys 5,4 procent na een koopadvies van Deutsche Bank. Pharming won 1,0 procent, ondanks een koersdoelverlaging van RBC.

AEX index

De Amsterdamse beurs blijft de stijgende lijn vasthouden. De index is inmiddels de 900 punten grens overtuigend gepasseerd en beweegt in een steile opwaartse trend. Het volgende opwaartse koersdoel ligt op 930 punten.

Een doorbraak onder de oplopende steunlijn zal ruimte doen ontstaan voor een grotere correctie. De eerste steunzone is het voormalige weerstandsniveau rond 891 punten, gevormd door de toppen van april. 

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff