vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Slotbericht: AEX zet stijging door, maar stuit op weerstand

De Amsterdamse beurs is maandag hoger geëindigd. Bij een slot van 891,13 punten, steeg de AEX 0,4 procent. Daarmee bereikte de hoofdindex een nieuwe all time high. Vrijdag wist de AEX het record van 10 april van bijna 887 punten al aan te scherpen.

Het sentiment was aan het begin van de nieuwe beursweek positief, nu de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september weer is toegenomen, na de zwakker dan verwachte Amerikaanse banencijfers van vrijdag.

De euro/dollar handelde maandag licht hoger rond 1,0776. Verder daalden de Amerikaanse rentes licht.

Na een zwakke week voor de olieprijzen, werden vaten WTI en Brent maandag rond een procent duurder. Marktkenners wezen op de dreiging dat Israël op het punt staat Rafah binnen te vallen.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen NN Group en Aegon aan de leiding met koerswinsten van circa 2,0 procent en steeg ASR met 1,3 procent. DSM-Firmenich verloor 1,5 procent en was daarmee de grootste daler in de hoofdindex. Ook Philips, Unilever en Heineken stonden maandag onder druk en leverden bijna een procent in.

In de AMX steeg koploper SBM Offshore, dat later in de week de boeken opent, 2,9 procent. Flow Traders leverde 2,0 procent in. TKH Group opende lager na cijfers, maar sloot toch 2,8 procent hoger. 

Bij de smallcaps viel het koersverlies van PostNL op. Het aandeel daalde 3,9 procent na kwartaalcijfers. Hekkensluiter NX Filtration leverde 4,3 procent in en lijstaanvoerder Avantium won 3,7 procent.

Aandelen van NSI zaten maandag in de lift, nadat bekend werd dat het Singaporese First Sponsor Group zijn belang in het vastgoedbedrijf heeft uitgebreid. NSI won in de AScX net achter Avantium bijna 3,7 procent.

AEX index

De beurs in Amsterdam is prima aan de nieuwe handelsweek begonnen. De index liet de afgelopen weken al hogere toppen en bodems zien, wat wijst op toenemende vraag. De kans op een opwaartse doorbraak is hierdoor vergroot, al is de eerste poging vooralsnog mislukt. 

Na het slot hangt de index rond de oude koerstoppen op 893. Een doorbraak zal ruimte vrijmaken voor een grotere koersstijging. In eerste instantie richting het kortetermijn koersdoel op 900. Na een uitbraak is het wel van belang dat de index dit weet op te volgen met een hogere koersbodem.

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff