Slotcall: AEX sluit weer fors hoger en ASMI verhoogt feestvreugde
Beeld: iStock

Slotcall: AEX sluit weer fors hoger en ASMI verhoogt feestvreugde

De AEX-index is met een fraaie plus van 0,96% de dag uit gegaan, terwijl ook de AMX (+0,6%) en de AScX (+1,3%) overtuigend hoger sloten.

Twee hoofdfondsen kwamen voorbeurs met cijfers (Akzo Nobel en Randstad) en uitgerekend zij kregen er ongenadig van langs. Het duo was in de minderheid: slechts zes aandelen verloren terrein en zij zaten vooral in de defensieve of cyclische hoek. De chippers, die gisteren nog de gebeten hond waren, wisten weer wat terrein terug te winnen.

ASMI: hogere marges en sterke orderinstroom

Een ervan is ASMI, dat zojuist is doorgekomen met de cijfers. In aanloop hier naartoe zetten beleggers het aandeel alvast 3,1% in de plus. De cijfers zien er op het eerste oog sterk uit. De omzet kwam met €639 miljoen uit aan de bovenkant van de afgegeven outlook, maar het zijn vooral de orderinstroom en de margeverbetering die in positieve zin verrassen.

Het concern meldde een orderinstroom van €698 miljoen, terwijl analisten om zo'n €20 miljoen minder hadden gerekend. En de brutomarge kwam uit op 52,9%, terwijl de markt op 48,3% had gerekend.

Adviesverhoging ASML

Bij branchegenoot ASML viel de orderontwikkeling vorige week juist tegen. Het aandeel had vandaag de wind in de zeilen (+2,6%), maar vorige week stond de koers flink onder druk. Reden voor Ivo Breukink van de IEX Beleggersdesk om het aandeel nog eens tegen het licht te houden. Dat heeft geleid tot een aanpassing van het advies.

Claim in Australië verpest feest voor AkzoNobel

AkzoNobel opende de boeken bij het vroege ochtendgloren. De cijfers zagen er op het eerste gezicht best OK uit. Hoe kan het dan dat de koers dan toch naar de kelder gaat? Dat heeft mogelijk te maken met een juridisch geschil in Australië, dat als een konijn uit de hoed kwam bij het jaarverslag. Twee bedrijven (INPEX Operations Australië en JKC Australia LNG) stellen Akzo Nobel aansprakelijk voor aantasting van de coating op een deel van de pijpleidingen en claimen ook de herstelkosten. Mediation leverde niets op, dus treffen de partijen elkaar in juni voor de rechter. Dit zwaard van Damocles leek het aandeel vandaag parten te spelen: de koers kelderde met 6,9%.

Ook Randstad genadeloos onderuit

De derde cijferaar van vandaag was Randstad. De omzet viel weliswaar iets beter uit dan verwacht, maar de uitzendorganisatie moest naar buiten treden met een bijna gehalveerde winst en zoiets valt doorgaans niet zo lekker bij beleggers. Vooral in Noord-Europa en Noord-Amerika blijft het aanmodderen. Het aandeel maakte een buikschuiver van 7,2%.

Een voorwaarde om in te kunnen stappen is natuurlijk dat de bodem is bereikt. Is het nu zo'n beetje het geval? Of moet u in de ogen van analist Martin Crum nog even geduld hebben

Recordomzet voor Allfunds

Het wat minder bekende Spaanse fintechbedrijf Allfunds slaagde er wél in om de kwartaalcijfers te verzilveren. Het bedrijf behaalde een recordomzet, terwijl het ook meer vermogen wist aan te trekken.

Verder kondigde Allfunds, dat ooit op de menukaart van Euronext stond, een samenwerking met Google aan op het gebied van AI. Of het nu ging om het woordje 'AI' of om 'recordomzet', beleggers zetten het aandeel vandaag 1,6% in de plus.

Driemaal is scheepsrecht voor CVC

Na twee keer eerder een teen in het water te hebben gestoken, lijkt het er vrijdag dan echt van te komen: de beursgang van Britse private-equityhuis CVC Capital Partners. Het wordt de grootste IPO in jaren. Helaas mag u niet mee doen. Alweer niet. Particuliere beleggers staan vaker buitenspel. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de IPO van koffieconcern JDE Peet's, maar ook recentelijk nog bij de beursgang van Theon International, een Griekse fabrikant van nachtkijkers.

Zodra de eerste koers op het bord verschijnt, kunt u wél instappen. Maar is dat wel een verstandige zet? Of dreigt een 'Douglasje', waarbij de koers in een soort sinkhole terechtkomt?

CVC, met een duizelingwekkende €186 miljard onder beheer, is onder andere grootaandeelhouder van de hiervoor genoemde parfumerieketen. Maar daar houdt ook elke gelijkenis mee op. Met een belegging in dit bedrijf krijgt u toegang tot een markt die normaal gesproken niet toegankelijk is voor particuliere beleggers: private equity. U moet wel een zeer lage free float voor lief nemen, al kan deze natuurlijk wel toenemen als bestaande grootaandeelhouders hun stukken verkopen.

Analist Martin Crum zet alle plussen en minnen van deze beursnieuweling voor u op een rij.

Techaandelen trekken de kar op Wall Street

Ook Wall Street is opnieuw in een opperbest humeur, waarbij vooral techaandelen als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank gaan. Beurslieveling Nvidia, dat afgelopen maand ruim 13% aan beurswaarde zag verdampen, staat ruim 3% hoger. Netflix, eerder nog de gebeten hond na cijfers, ziet de koers met 3,2% oplopen. Super Micro Computer, dat vrijdag nog met 23% onderuit ging, wint nu ruim 6% terug. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Zelfs Apple (+0,2%) staat in het groen, terwijl onderzoeksbureau Counterpoint vandaag meldde dat de verkoop van iPhones in China - de grootste smartphonemarkt ter wereld - met maar liefst 19% is gedaald:

Het concern voelt de hete adem van Huawei in de nek en het verbod op iPhonegebruik voor Chinese ambtenaren helpt ook niet. Maar het lijkt beleggers niet echt te deren: vandaag is het feest en wat er morgen gebeurt, zien we wel.

Cijfers wisselend ontvangen

Verder komt het cijferseizoen nu echt goed op stoom. De resultaten vinden een wisselend onthaal. General Motors verhoogde de prognose voor de rest van het jaar en publiceerde ook betere winstcijfers dan verwacht. En daar wordt het aandeel vorstelijk (+4,7%) voor beloond. Ook de resultaten van UPS vallen vooralnog in goede aarde: de koers staat 2% hoger. Hoewel de omzet en winst zijn gedaald, had de markt met erger rekening gehouden. Beleggers lijken ook opgelucht dat de outlook gehandhaafd blijft. Lockheed Martin (+0,9%) krijgt de handen op elkaar omdat het de analistenverwachtingen heeft overtroffen.

Ook PepsiCo (-2,5%) en Halliburton (-0,6%) presteerden beter dan verwacht, maar zij moesten op de beurs toch een stap terug doen.

Wachten op cijfers Tesla

Na sluiting van Wall Street openen Visa, Texas Instruments en Tesla de boeken, waarbij vooral Tesla de schijnwerpers op zich gericht weet. Het zit de EV-fabrikant de laatste tijd niet mee. Het concern moest opnieuw de prijzen verlagen in de VS en China, vanwege de moordende concurrentie. De productiecijfers vallen tegen en de markt tast in het duister of het goedkopere model nu wel of niet op de markt gebracht wordt. Als klap op de vuurpijl stuurt Tesla 10% van het personeel naar huis.

Dit zijn al met al geen opbeurende berichten. De koers staat YTD al ruim 40% onder water. Zal het Elon Musk lukken om het tij te keren? Beleggers lijken optimistisch: de koers staat enkele uren voor de cijferpublicatie 2,6% hoger.

Adviezen

Stilte voor de storm. Weinig advies- en koersdoelwijzigingen.

 • Randstad: naar €43 van €45 en advies blijft verkopen - Degroof Petercam

De brede markt

 • De AEX sloot 0,96% lager hoger en daarmee rijden we mee in de voorhoede. De CAC40 (+0,8%), Bel20 (+0,7) en FTSE100 (+0,3%) deden het slechter, maar we moeten in de DAX 40 (+1,6%) onze meerdere erkennen.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) neemt de lift naar beneden naar 16,28.
 • Groene koersen op Wall Street. De S&P 500 staat 1,2% hoger, de Dow wint 0,7% en de Nasdaq stijgt met maar liefst 1,6%.
 • De euro staat vrijwel onveranderd op 1,0700.
 • De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,75%, terwijl die op Amerikaanse staatsobligaties iets gas terugneemt en uitkomt op 4,59%.
 • De goudprijs loopt ietsje op naar $2.329,38 per troy ounce.
 • De bitcoin stijgt ook licht naar $66.683.
 • De olieprijzen lopen flink op. De prijs van een vat WTI staat 1,1% hoger op $82,98. Brent koerst 1% hoger op $87,96.

Verder op het Damrak

Een pijnlijke dag voor Randstad en AkzoNobel, die vandaag met cijfers kwamen.

 

 • Shell (-0,1%) is een van de weinige dalers, ondanks een flink herstel van de olieprijs en het bericht van persbureau Bloomberg dat het bedrijf in gesprek zou zijn om een belang te nemen in de LNG-activiteiten van Abu Dhabi National Oil.
 • NSI verliest 3,9%, wat neerkomt op €0,70. Maar het aandeel is vandaag €0,77 ex-dividend gegaan.
 • Prosus behaalt vandaag de podiumplek op Beursplein 5 nadat vannacht deelneming Tencent opnieuw schitterde op de beurs van Hongkong.
 • Vivoryon (+26% ofwel 15 cent) is al een tijdje een speelbal van speculanten nadat het biotechbedrijf meldde dat het onderzoek naar een Alzheimermedicijn was mislukt. Morgen presenteert het concern cijfers.
 • In Duitsland kreeg SAP (+5,3%) beleggers op de banken na de cijfers. De softwarereus dook in de rode cijfers, maar hier was een eenmalige last van €2,2 miljard (vanwege herstructurering) de boosdoener..

Agenda: vanavond Tesla en Texas Instruments, en morgen Heineken, Vopak, KPN, Wereldhave, IBM en Meta

Zoals gezegd komen Tesla, Texas Instruments en Visa straks nog door met cijfers. Morgen wordt het wederom een bomvolle cijferdag, met de kwartaalcijfers van onder andere Heineken, Vopak, Wereldhave, KPN, MotorK (voorbeurs), Boeing, AT&T (na de middagboterham) en Meta en IBM (na sluiting van Wall Street). Het aandeel van AEX-zwaargewicht ING gaat €0,756 ex-dividend. En in de VS verschijnen de orders voor duurzame goederen.

Hierbij de volledige agenda van vanavond en morgen:

Vanavond:

 • 22:00 Tesla cijfers eerste kwartaal
 • 22:00 Texas Instruments cijfers eerste kwartaal
 • 22:00 Visa cijfers eerste kwartaal

Woensdag 24 april:

 • 07:00 Heineken cijfers eerste kwartaal
 • 07:00 Vopak cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
 • 07:00 Wereldhave cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
 • 07:00 Roche cijfers eerste kwartaal
 • 07:30 KPN cijfers eerste kwartaal
 • 08:00 Ctac cijfers eerste kwartaal
 • 00:00 Hydratec cijfers eerste kwartaal
 • 00:00 MotorK cijfers eerste kwartaal
 • 09:00 ING €0,756 ex-dividend
 • 00:00 ABN AMRO - jaarvergadering
 • 00:00 ASML - jaarvergadering
 • 00:00 WDP – jaarvergadering
 • 00:00 Intervest - jaarvergadering
 • 00:00 Van de Velde - jaarvergadering
 • 10:00 Dui, Ifo-index ondernemersvertrouwen april
 • 13:00 AT&T cijfers eerste kwartaal
 • 13:00 Boeing cijfers eerste kwartaal
 • 13:00 Hasbro cijfers eerste kwartaal
 • 13:00 VS hypotheekaanvragen - wekelijks
 • 13:30 Vastned Belgium - Jaarvergadering
 • 14:30 VS orders duurzame goederen maart
 • 16:30 VS olievoorraden - wekelijks
 • 22:00 IBM cijfers eerste kwartaal
 • 22:00 Meta cijfers eerste kwartaal

IEX Modelportefeuilles: 11,1% beter dan de markt

Dan werpen we tot slot nog even een snelle blik op de drie IEX Modelportefeuilles. Sinds de start verslaan zij de benchmark met 11,1%. Vooral de dividendportefeuille doet het met een outperformance van 26,7% uitstekend.

Patrick Beijersbergen lichtte vandaag één aandeel uit de internationale modelportefeuille uit dat inmiddels ruim 40% in de plus staat, maar waar de rek nog niet uit lijkt. Uit het plaatje kunt u misschien afleiden om welk aandeel het gaat. Anders kunt u er achter komen door een Premium-abonnement te nemen.

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

 

 

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt