vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX blijft onder druk staan

De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een flink lagere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van ruim een procent. 

Amerikaanse regeringsbronnen bevestigden tegen onder meer televisiezender CNN dat Israël afgelopen nacht raketten heeft gelanceerd die doel troffen in Iran. Iran ontkent vooralsnog de aanval.

Tegen de Arabische zender Aljazeera zei het IEAE, het agentschap voor nucleaire energie, dat er geen schade is aan de nucleaire installaties van Iran.

Beleggers lijken wat terughoudender te zijn geworden na de aangepaste renteverwachtingen van de Federal Reserve. Ook Fed-bestuurder John Williams gaf donderdag in een toespraak aan geen haast te hebben met een renteverlaging. Dat was opnieuw een bevestiging dat een verlaging voorlopig niet aan de orde is voor de Fed.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam blijft onder druk staan. De koers heeft het opgaande trendkanaal verlaten en zakt nu terug richting de steun van de bodems van eind februari rond 843 punten.

De lagere toppen die deze week zijn gevormd, wijzen op toenemende verkoopdruk. Zolang de correctieve fase intact is, sluiten we een grotere daling niet uit. Pas wanneer de dalende toppenlijn wordt gebroken, zal het technisch beeld weer wat opklaren.

 

 

Overig nieuws

Londen beperkt export van hightech naar China

De Britse regering scherpt de export van hightech naar China aan. Bedrijven die werken met gevoelige technologie kunnen extra beperkingen verwachten als hun experts de binnenlandse veiligheid van het VK zouden kunnen bedreigen. Zo wil het VK voorkomen dat landen die hen zorgen baren met Britse hulp in het zadel worden geholpen. Daarnaast is de regering bezorgd over kwetsbare universiteiten. Buitenlandse financiering van universiteiten mag niet uitmonden in een afhankelijkheid waardoor ze worden beïnvloed. (FD)

Stuwt halvering de bitcoinprijs hoger?

Zaterdag vindt voor de vierde keer een halving van de bitcoin plaats. Dat is een ingebouwde halvering van de beloning voor miners. Een halving vindt gemiddeld elke vier jaar plaats. Daarmee halveert het aanbod nieuwe bitcoins en dat leidt tot schaarste. Voorgaande keren leidde een halving tot een forse koerssprong van de cryptomunt. Het is de vraag of dat nu opnieuw gebeurt. Voor de lange termijn is het effect zeker positief. Op korte termijn spelen andere factoren, zoals de geopolitieke spanningen en de bijgestelde renteverwachtingen in de VS. (Telegraaf)

Air France KLM kan profiteren van Olympische Spelen

Air France KLM kan wel een opsteker gebruiken. Het aandeel is een laagvlieger, terwijl concurrenten het beter tot veel beter doen. Na Alfen is Air France KLM de grootste daler in de Midkap. Het komende vliegseizoen moet de Frans-Nederlandse combinatie verder herstel brengen. Mogelijk helpen de Olympische Spelen daarbij. Was het een paar jaar geleden KLM dat de kar trok, nu zijn de rollen omgedraaid. Er liggen nog een paar grote risico’s op de loer, de mogelijke krimp van Schiphol is een grote uitdaging. Dat kan een mogelijk herstel in de weg zitten. (FD)

Damrak: Druk van chipmachinemakers

De AEX dook regelmatig in het rood en daar waren de dalende koersen van de chipmachinefabrikanten debet aan. Uiteindelijk sloot de graadmeter vlak. ASM (-6,1%) was de grootste daler, gevold door Besi (-2,7%) en ASML (-1,4%). Randstad (2,7%) was de grootste stijger. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Just Eat Takeaway (5,7%) en Fagron (-1,1%). Een divisie lager viel Pharming in negatieve zin op. De koers daalde met bijna 10% na de aankondiging dat het converteerbare obligaties gaat uitgeven om oude af te lossen.

Wall Street: Chipfondsen in de achterhoede

De Dow Jones sloot fractioneel hoger, de S&P500 leverde 0,2% in en de Nasdaq daalde 0,5%. Twee bestuurders van de Fed zeiden dat een renteverlaging er voorlopig niet in zit. Cijfers van United Health Group (3%) vielen goed. Tesla daalde 3,6% na een adviesverlaging. Volgens Reuters heeft het bedrijf de plannen voor een goedkoop Model 2 geschrapt. Chipbedrijven hadden het lastig. Intel verloor 1,8%. NXP (-3,3%) en Micron (-3,8%) bevonden zich in de achterhoede. Estee Lauder won 4,9% na een koopadvies.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot