vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Zwakke opening AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,8 procent in het rood. Dinsdag sloot de hoofdgraadmeter al 1,1 procent lager op 874,67 punten.

Andere Europese beurzen hopen woensdag evenwel een poging te doen om een deel van de verliezen van een dag eerder goed te maken. Beleggers proberen de laatste opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell op waarde te schatten.

Powell suggereerde dinsdag dat de Fed vermoedelijk langer dan verwacht moet wachten om de rentes te kunnen verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam verzwakt verder richting de onderzijde van het stijgende trendkanaal van de afgelopen maanden. De future is door de eerste steunrond 876 punten gezakt en test nu de oplopende steunlijn rond 868 punten. 

Om het gematigd positieve beeld intact te laten, dient de future in deze zone steun te vinden en op te veren. Een doorbraak uit het stijgende trendkanaal zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie.

 

 

Overig nieuws

Krimpend aantal orders bij ASML

Het aantal nieuwe orders is afgelopen kwartaal fors gedaald bij ASML. De waarde van de nieuwe bestellingen daalde naar €3,6 mrd, tegen €9,2 mrd eind vorig jaar. Ook viel de omzet met €5,3 mrd lager uit dan in het recordkwartaal van eind vorig jaar. De nettowinst halveerde bijna tot €1,2 mrd. Wel houdt de chipmachinefabrikant vast aan de prognoses, de omzet zal dit jaar gelijk zijn aan vorig jaar. De tweede jaarhelft zal naar verwachting sterker zijn dan de eerste. ASML had al gewaarschuwd dat 2024 een tussenjaar zou worden. Het bedrijf investeert fors in uitbreiding van de capaciteit en in nieuwe technologie. (FD - Telegraaf)

VS ligt zwaar op de maag bij Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kwam met een trading update. In het eerste kwartaal werd voor €6,6 mrd maaltijden aan huis bezorgd, De brutotransactiewaarde daalde met 2%. De Noord-Amerikaanse markt blijft het bedrijf parten spelen. Grubhub kromp 11%. De Amerikaanse dochter staat al twee jaar te koop. Topman Jitse Groen kijkt liever naar de resultaten zonder de VS. Just Eat Takeaway zet zijn activiteiten in Nieuw-Zeeland stop. De maaltijdbezorger bevestigde de prognoses voor 2024. Het rekent op een ebitda van €450 mln. Toch blijft het netto zwaar verlieslatend. (FD)

Saxo Bank overweegt verkoop

Saxo Bank bekijkt zijn strategische opties, daartoe behoort ook een mogelijke verkoop. De Deense bank is onder meer eigenaar van BinckBank. Anderhalf jaar geleden leek Saxo Bank een beursgang in Amsterdam te willen maken, maar uitdagende marktomstandigheden verstoorden die plannen. Bij verkoop zal er interesse zijn vanuit private-equity, of andere banken en vermogensbeheerders. Het Chinese Geely is grootaandeelhouder in Saxo. (FD)

Damrak: Rood

Het was een sombere dag. De geopolitieke spanningen en inflatieontwikkelingen eisten hun tol. De AEX sloot 1,1% lager. Onderaan noteerde ArcelorMittal (-6,9%) na een kritisch analistenrapport. Randstad leverde 3,7% in. Dit jaar verloor de uitzender al 17,5% van zijn beurswaarde. De enige fondsen die in het groen eindigden waren Besi (0,7%), ASML (0,3%) en DSM Firmenich (1,8%). De Midkap kende slechts vijf stijgers, met Air France KLM (2%) als hoogvlieger. Het meeste verloren Aperam (-6,7%), Just Eat Takeaway (-4,8%) en SBM Offshore (-4,2%).

Wall Street schrikt niet van uitspraken Powell

Amerikaanse beleggers reageerden mild op uitspraken van Jerome Powell dat de rente mogelijk langer hoog moet blijven. De Dow Jones daalde 0,17%, de S&P500 verloor 0,21% en de Nasdaq 0,27%. United Health overtrof de verwachtingen en handhaaft zijn prognoses. Het aandeel won 5,28%. Microsoft investeert in een bedrijf in AI. Adidas verwacht dit jaar een hogere winst, het publiceerde sterke prestaties in het eerste kwartaal. Toch eindigde Adidas met 1% verlies.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot