vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX opent in het rood

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een flink lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van meer dan een procent. 

Maandag lag de AEX nog een groot deel van de dag op koers voor een nieuw recordslot, maar de index sloot daar toch onder. Onder meer Shell woog op de koersvorming en de winst voor de AEX bleef beperkt tot 0,1 procent op 884,07 punten.  

Wall Street ging maandag nog voortvarend uit de startblokken, maar het optimisme verdampte nadat rentevrees weer de kop op stak. ’s Middags werden sterke detailhandelsverkopen vrijgegeven, en in combinatie met de tegenvallende inflatiecijfers van vorige week, slonk het vertrouwen op een renteverlaging op korte termijn.

De macro-economische agenda is vandaag goed gevuld, met onder meer de Duitse ZEW-index, de industriële productie in de VS. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam komt wat onder druk te staan nu de koers is afgeketst op de bovenzijde van het stijgende trendkanaal. De future zakt terug naar de steun rond 876 punten, die momenteel onder druk wordt gezet. 

Een doorbraak onder de steun maakt ruimte vrij voor een correctie richting de onderzijde van het opgaande trendkanaal rond 868 punten. 

 

 

Overig nieuws

Chinese groei verrassend hoger

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 5,3% op jaarbasis. Dat is meer dan verwacht en een opluchting voor de beleidsmakers. Het land zucht onder een vastgoedcrisis en lokale overheden gaan gebukt onder hoge schulden. Economen rekenden op een groei van 4,6%. De Chinese overheid heeft een aantal stimulerende maatregelen aangekondigd om een groei van 5% in 2024 te realiseren. Analisten vinden dat een ambitieus doel. (FD)

Beleggers reageren kalm op onrust Midden-Oosten

Beleggers op de Europese aandelenmarkten hebben redelijk kalm gereageerd op de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. De hoop dat Israel afziet van militaire vergelding tegen Iran koelt de oliemarkt wat af en remt de opmars van goud, al ligt een verdere escalatie van het conflict nog altijd op de loer. Europese beurzen vonden temidden van de onrust toch weer de weg omhoog. De angstbarometer VIX maakte maandag weer een terugtrekkende beweging, na vrijdag even gepiekt te hebben. De olieprijs daalde 1,5%, de goudprijs nam ook niets af. Cryptobeleggers profiteerden wel wat van de geopolitieke onrust. (Telegraaf)

Havens overspoeld met elektrische auto’s

In heel Europa staan rijen elektrische auto’s in de havens te wachten op een koper. Ze blijven langer dan normaal staan, soms wel tot 1,5 jaar. Dat komt door dalende verkopen van elektrische auto’s en een tekort aan transporteurs. Het gaat om elektrische auto’s vanuit China. Daaronder bevinden zich veel Chinese merken, maar ook Tesla’s en Polestars, die daar geproduceerd worden. (FD)

Damrak schudt geopolitieke zorgen van zich af

Beleggers schudden de zorgen over een oplaaiend conflict in het Midden-Oosten snel van zich af. De AEX flirtte alweer met een nieuw record, maar sloot uiteindelijk vlak. Shell (-1,5%) had last van een dalende olieprijs. Bovenaan eindigde ASML (3,2%). In de Midkap werd de handel in Alfen stilgelegd toen het aandeel met 10% daalde. Bij hoge handelsomzetten sloot het aandeel 12% lager. Er was niet echt een aanleiding voor. InPost (1,5%) eindigde bovenaan in de Midkap.

Wall Street sluit in het rood

De beurzen in New York sloten uiteindelijk in het rood. De rente op staatsobligaties liep op en overschaduwde de resultaten van Goldman Sachs. De Dow Jones daalde 0,65%, de S&P500 zakte 1,21% weg en de Nasdaq verloor 1,79%. Goldman Sachs won 2,9% op beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Apple leverde 2,2% in, het is door Samsung voorbijgestreefd als marktleider in smartphones. Tesla deed een stap van 5,6% terug, het schrapt 10% van de banen wereldwijd.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot